Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 10. 12. 2015.

| Društvo

Decenijski sporovi blokirali račun Direkcije čak 16 puta

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
djurino-naselje-2-leskovac.jpg
Nekoliko vlasnika parcela u Đurinom naselju tužilo Grad za 10 miliona dinara; foto: JV

Nekoliko vlasnika parcela u leskovačkom Đurinom naselju tužilo je Grad za nadoknadu imovine od skoro 10 miliona dinara koja im je izgradnjom ulica otuđena još krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

U Direkciji za urbanizam i izgradnju kažu da će ovi Leskovčani zasigurno dobiti spor, a na ime sličnih presuda je račun ovog preduzeća samo u ovoj godini bio u blokadi 16 puta za ukupni iznos od 19.771.898 dinara.

Sve je to otežavalo rad Direkcije i remetilo određene planove. Za taj novac koji je Grad morao da plati za nečije nekadašnje greške, u ovoj godini smo mogli  da asfaltiramo 2 kilometra puteva i ulica u gradu i izvedemo sve propratne instalacione radove i osvetljenje saobraćajnica - objašnjava direktor Milenko Milenković.

Dodaje da je veoma interesantno da su te ulice u Đurinom naselju, iza Tuberkuloznog dispanzera, prethodne vlasti asfaltirale 2012. godine, a građani su spor pokrenuli tek sada.


Čekali na nadoknadu 40 godina

Direkcija je samo pre mesec dana bila u blokadi zbog isplate naknade od 3,1 milion dinara za zemljište koje je oduzeto dvema porodicama još 1954. godine i to odlukom Narodnog odbora Gradske opštine Leskovac. 2 Zemljište u Sat mahali oduzeto 1954. godine isplaćeno 2015. godine; foto: JV

Reč je o kući od 80 kvadrata sa dvorištem i placem u gradskoj „Sat mahali”. Taj slučaj je sud pokrenuo 1994. godine, pravosnažno rešenje je doneto 2006, a naplata izvršena tek 2015. godine - ističe Milenković.

Kako objašnjava, najveći problem je u tome što su to uglavnom završeni sudski procesi još iz 2006, 2007. ili 2011. godine koji su „sedeli po fiokama” i sada došli na naplatu.


Nova zakonska rešenja bolja

Milenković se nada da će ovakvih naplata za izvršenu eksproprijaciju zemljišta, kao i blokada računa, biti sve manje jer nova zakonska regulativa više ne dozvoljava ovakve greške.

Zakon više ne dozvoljava da uđemo na gradilište bez izvršenog postupka eksproprijacije. Kada se završi sudski proces oko visine nadoknade, postoji rok u presudi od nekih 15 dana za isplatu. Dakle, ovakve stvari više neće moći da se dešavaju jer sve mora da bude plaćeno u kratkom vremenskom roku od dana pravosnažne presude - kaže Milenković.

Smatra da su se sve blokade dešavale jer su sva zakonska rešenja do skora, kako kaže, išla na tu stranu da proces mora da se „zatvori”.

Više ne postoji mogućnost da bilo čija dobra volja određuje kada će i kome nadoknada biti isplaćena. To po zakonu više nije moguće - naglašava Milenković.

Nesporno je, tvrdi, da će račun Direkcije po osnovu starih sudskih rešenja za isplatu nadoknade štete, biti blokiran još nekoliko puta, ali će tome doći kraj, kao i tako velikim ciframa jer su oštećeni najviše zarađivali zapravo na ime kamate zbog čekanja na isplatu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: