Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:44, 20. 11. 2013.

| Društvo

Deci niškog svratišta trebaju bolji uslovi

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Svratiste-deca.jpg
Igranje igrica je česta razonoda dece u svratištu

Na Svetski dan deteta, koji su Ujedinjene nacije ustanovile još pre 6 decenija, iz niškog svratišta upozoravaju da deci koja tamo svakodnevno dolaze pre svega nedostaje hrana.

Oko 15 do 20 dece, koji su ili bez roditelja ili su ih oni zanemarili, svakodnevno svraća u Mačvansku ulicu da se utopli, iskoristi kompjuter sa internetom, pogleda televiziju, druži se, popije sok ili čaj.

- Za sada im pružamo osvežavajuće napitke, grickalice, polovnu garderobu od donatora da ih pripremimo za hladne dane, ali potrebno je da dobijemo redovni izvor finansiranja da bismo mogli deci da damo hranu, i to neke brze, pomoćne obroke, da znaju da tu mogu da budu zadovoljene njihove osnovne potrebe - kaže Boško Aleksić, koordinator svratišta.

On ističe da je već kontaktirao sa predstavnicima grada u nameri da se deo novca iz budžeta obezbedi i za "sklonište za decu s ulice". Svratište za decu Svratište se nalazi u Mačvanskoj ulici

- Upravo prikupljamo mišljenja Centra za socijalni rad i Doma "Duško Radović", pa ćemo uskoro ući u pregovore. Bilo bi dobro da od juna, kada prestane donacija Globalnog fonda iz kog sada pokrivamo troškove, svratište finansira Grad. Tražimo minimalno - dodaje Aleksić.

Kaže i da je moguće i preseljenje jer su im u "preliminarnom razgovoru" nadležni iz Opštine Pantelej ponudili bolji prostor.

Koliko je ovakav vid usluge potreban Nišu govori činjenica da, iako je ono namenjeno deci uzrasta od 9 do 18 godina, dolaze čak i mlađi. Za svratište saznaju jedni od drugih, ali i od terenskih radnika koji obilaze "mesta rizika" i potencijalne korisnike obaveštavaju o svratištu.

I pored toga, deca se često plaše da dođu.

- Uglavnom se kod njih pojavljuje strah od institucije i misle da će, ako uđu u svratište biti prinuđeni da pređu u neke prihvatne stanice ili domove. Radimo na tome da pre svega prihvate svratište, pa zatim uđu u sistem, zdravstveni ili obrazovni - objašnjava Aleksić.

Od njih se zahteva da budu redovni učenici i prati se njihovo zdravstveno stanje.

Svratište je osnovano kao deo projekta čiji je cilj prvenstveno bio prevencija HIV-a, i kako takvo ne predviđa mogućnost da radi 24 sata, iako, prema rečima Aleksića, za tim ima potrebe.

- Mi smo to prilagodili našim potrebama i napravili svratište. Hoćemo da ta usluga u gradu bude vidljiva i prepoznatljiva i da se s decom preventivno radi da bismo smanjili broj zavisnika od droge i od svega ostalog što im preti na ulici - ističe Aleksić.

Povodom Svetskog dana deteta, deca iz svratišta crtaju likovne radove koji će tokom zime biti predstavljeni na izložbi. Kako kažu u svratištu, to će biti način da se sugrađani podsete ili da saznaju da ovakvo mesto postoji u njihovom komšiluku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mirjana stamenkovic

    23:16 // 20. 11. 2013.

    kakav primer pruzate drugoj deci?I,osim crtanja sta drugo dobijaju? Saradjujete sa Centrom, a kazete da dolaze deca bez roditeljskog staranja. Razmislite sta pricate, ili bi trebalo da Centar razmisli

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: