Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 31. 1. 2013.

| Društvo

Deci sa smetnjama potreban veći prostor u Nišu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
ilustracija-(1).jpg
ilustracija; recnaroda.co.rs

Centar "Mara" nema dovoljno veliki prostor za smeštaj i brigu o deci koja su ometena u razvoju, jedno od mogućih rešenja za proširenje prostora je iseljenje vrtića Pčelice koje je u istoj zgradi.

Dnevno Centar za boravak lica ometenih u razvoju “Mara” može da primi samo 70 osoba, a procene su da u Nišu ima više od 5.000 osoba sa različitim stepenom mentalnog invaliditeta. U Udruženju mentalno nedovoljno razvijenih osoba (MNRO) registrovano je oko 1.200 osoba sa invaliditetom.

- Mara je u istom prostoru u kome radi već 20 godina, a potrebe i zahtevi i roditelja i dece su sve veći. Bilo bi dobro da radno vreme bude produženo i da se omogući roditeljima da decu i tokom vikenda ostave kod nas. Roditelji su strpljivi u svemu ovome i to mnogo znači, jer nismo pod pritiskom pa se zajedno trudimo da nađemo što je moguće bolje rešenje - kaže Miloš Ranđelović, direktor Mare.

 

Predstavnik roditelja dece ometene u razvoju Blagoje Veljković kaže da su deca koja imaju smetnje u razvoju i njihovi roditelji marginalizovana grupa. Oni nemaju mnogo mesta u gradu koja su im dostupna, gde bi mogli da ostave decu dok rade i koja imaju organizovane programe za njih.

- Želimo da izvučemo decu iz kuća i da “Mara” i “MNRO” budu mesta u kojima će oni biti angažovani na raznim radionicama, na kojima će moći da razvijaju sebe da se osećaju kao korisni članovi društva - objašnjava Jovan Bogdanović, sekretar Udruženja.

 

U prostoru u kome je “Mara” nalazi se i vrtić Pčelice. Predstavnici “Mare”, udruženja MNRO i grada složili su se da je za sada jedno od najboljih rešenja da vrtić Pčelice bude iseljen i da “Mara” na taj način dobije veći prostor.

- Iseljenje vrtića za sada deluje kao najlogičnija ideja, ali trebalo bi proveriti gde deca iz tog vrtića mogu biti premeštena i koja je procedura. Takođe, u naredne dve nedelje planiramo da proverimo brojne formalno-pravne propise i da pokušamo da omogućimo “Mari” bolji kvalitet rada i učinimo je dostupnijom većem broju dece sa smetnjama u razvoju - kaže Mile Ilić.

 

U Ustanovi “Pčelica” danas telefonom nismo uspeli da dobijemo nekog ko bi pokomentarisao da li je moguće, kako i gde preseliti decu koja su trenutno u istoj zgradi u kojoj je i Centar “Mara”.

Kako je najavljeno, podršku za ostvarenje ove ideje “Mari” će pružiti i Uprava za dečju, socijalnu i primarnu zaštitu i gradski većnik Branislav Ranđelović koji je resorno zadužen za socijalna pitanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Maniac

    00:17 // 1. 2. 2013.

    Zasto da se ulaze u prostor za decu sa SMETNJAMA, kad lepo moze da se pravi ARENA!!! El tako gospodo? Sramota bre...

  • Tamara Simonovic

    22:03 // 31. 1. 2013.

    Ovo je potpuno pogresan pristup! Povecavamo prostor za segregaciju dece, umesto da im obezbeduimo pristup i uslove da provode vreme sa ostalim svojim vrsnjacima, da ih istinsku ukljucimo u drustvo i obezbedimo uslove za razvoj...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: