Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 13. 3. 2023.

| Društvo

Deci uskraćeno pravo na lične pratioce, roditelji ne znaju kako da ih pošalju u školu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
deca djaci KOSTA
Ko i zašto pravi razlike među decom; Ilustracija; foto: A. Kostić

Iako su prošle godine bili među prvima na listi, ove godine Nađa i Jakov neće imati pravo na uslugu ličnog pratioca. To znači da neće imati nekoga ko će da ih odvede do škole, bude sa njima tokom nastave, usmeri pažnju i pomogne u savladavanju gradiva jer su deca kojima je to nepohodno. Njihovi roditelji se pitaju ko i zašto pravi razlike među decom kojima je pomoć potrebna, a iz Grada ne odgovaraju da li razmišljaju da im na neki način pomognu.

licni pratilac, lista Lista dece "ispod crte"; foto: printscreen Mala Nađa, devojčica koja boluje od autizma, prošle godine bila je treća na listi i imala je uslugu ličnog pratioca. Ove godine bila je prva na listi kandidata koji čekaju da se oslobodi mesto ili da se lista proširi. Grad je uspeo da obezbedi novac za još devetoro dece i proširi listu, međutim mala Nađa nije bila na toj listi. Njena majka Marija Stanimirović kaže da joj je bilo čudno da toliko padnu i da je očekivala da će i ove godine dobiti pomoć ličnog pratioca.

Prošle godine je sve bilo super, ove smo bili prvi ispod crte i računali smo da ćemo biti među decom koja su dobila uslugu ako se lista proširi. Međutim, u tom drugom krugu upala su deca samohranih roditelja koji nisu zaposleni. Svakom detetu koje je predalo zahtev pomoć je neophodna, ja to razumem, ali smo se ipak nadali pošto smo bili blizu - kaže Marija.

Pored Nađe, Marija ima starijeg sina koji, takođe, ima autizam. Ipak, ona nije želela da predaje zahteve za oba deteta, jer je smatrala da je možda nekome potrebniji.

Imam starijeg sina koji ima težak oblik autizma, on ima 17 godina i završio je osnovnu školu i trenutno je kući i ja brinem o njemu. Dokumentaciju sam predala samo za devojčicu jer joj treba pratilac oko škole, a sada nema ko da je vodi. Suprug radi, ja ne mogu da ostavim starijeg sina, nema ko da mi pomogne, roditelji su nam stari. Ne vidim rešenje, verovatno će ići u školu kad je suprug slobodan, moraćemo da se uklapamo - priča Marija.

škola školske klupe učionica KOSTA Lični pratilac je potreban u školi za usmeravanje i podršku;Ilustracija; foto: A. Kostić Stručnjaci smatraju da je deci sa autizmom potrebna socijalizacija, a da to zaista prija Nađi primetila je njena majka. Ona kaže da njena ćerka napreduje zahvaljujući školi.

Nije bitno što će propustiti nastavu, ona ni sada ne može da savlada gradivo, ali njoj prija kontakt sa decom. Kad je u zatvorenom prostoru, u kući sa bratom koji je u teškom stanju, ona sakuplja sve negativno i vraća se unazad. Ono što smo do sada uspeli, narušavamo. Umesto da je guramo napred, mi gubimo i ono što je naučila - kaže Nađina majka.

Lični pratilac Nađi je potreban u školi za usmeravanje i podršku. On bi trebalo da je prati na putu do škole, da joj pomaže u nastavi, korišćenju pribora, oblačenju, hranjenju i drugim aktivnostima.

Marija Stanimirović ne radi od kad je rodila starijeg sina, kaže da je želela da bude sa njim i da mu pomogne. Smatra da je razlog odbijanja upravo to što je nezaposlena jer, kako kaže, ljudi misle da "ima vremena da čuva decu".

Mi smo jedini slučaj gde je dvoje dece sa smetnjama, a samo jedan roditelj radi. Finansijski ne možemo da izdržimo, nismo u mogućnosti da sami platimo pratioca jer samo suprug radi, a za uslugu nam je potrebno oko 40.000 mesečno - ističe Marija.


Roditelji žele da omoguće deci školovanje

Još jedno dete koje se nije našlo na listi je Jakov, dečak koji je slep od rođenja. On je, kao i Nađa, imao uslugu pratioca prošle godine, bio je među prvima, a onda pao na treće mesto ispod crte. Komisija je odučila da se on ne nađe ni na proširenoj listi, a njegova majka Jovana Mladenović ne zna zašto su ih sada odbili.

Moj sin je slep od rođenja 100% i ja sam mislila da će time da se vode, na osnovu invaliditeta. Ipak, imali su druge kriterijume, naše žalbe su odbacili kao neosnovane. Sve je čudno oko liste, trebalo je da nas odbiju na početku, da ne možemo ni da konkurišemo, a ne da se nadamo - kaže Jovana.

sport KOSTA deca Deci prija da su aktivna;Ilustracija; foto: A. Kostić Jakov ima devet godina, ide u školu, na časove pevanja, na plivanje, voli da glumi, a nedavno je osvojio drugo mesto na školskom takmičenju u recitovanju. Kako njegova majka ističe, izuzetno je aktivno dete, ali da bi savladao gradivo u školi potrebna mu je pomoć ličnog pratioca.

Njemu je potrebna pomoć oko škole jer roditelji po zakonu ne mogu biti s njim na nastavi, a pošto on najnormalnije pohađa nastavu potreban mu je neko da bude sa njim na času. Treba mu pomoć da ode do škole, da izvadi knjige, kada rade test pratilac je tu da mu pročita pitanja i da napiše njegove odgovore. On je pametan, intelektualno je i iznad proseka i želim da mu omogućim da se školuje, smatram da će sutra zaista biti uzoran i društveno koristan građanin - poručuje Jovana.

Pare Novac Novčanik Veliki troškovi;Ilustracija; JV / Ljubica Jocić Jovana ima i stariju ćerku koja sada ide u sedmi razred i kojoj je, takođe, kako ističe, potreban razgovor sa majkom, podrška i pažnja. I u porodici Mladenović samo suprug radi i to terenski posao, pa često nije kod kuće. To ne dozvoljava ni Jovani da radi jer mora da se posveti deci, pogotovo Jakovu koga vodi na vannastavne aktivnosti koje ga ispunjavaju. Da i ona radi, kaže da bi bez problema izdvajali novac za pratioca, ali trenutno nisu u mogućnosti.

Ako je problem to što sam nezaposlena, nije mi jasno kako smo onda dobili pravo na uslugu prošle godine. Za ovaj mesec smo privatno uzeli pratioca, da bi Jakov mogao da ide u školu, na ostale aktivnosti ga naravno ja vodim. Neki pratioci su privatno skupi, i ja to razumem, ali mi zaista ne možemo da izdvajamo 300 dinara po satu, što dnevno dođe oko 1.500 dinara. Skupo je i teško izvodljivo, ipak moramo da nađemo način da on ide u školu - kaže Jovana.

Jovana ističe da zna puno roditelja koji teško žive i da se svako s pravom bori za svoje dete. Kaže da su im životi su dovoljno komplikovani da bi ih neko drugi dodatno komplikovao.

Živimo u 21. veku i nije mi jasno kako sva deca nemaju iste mogućnosti. Moj sin osim što je slep nema drugih problema i ne mogu da verujem da nema uslova da se obrazuje. Nije ovo ono vreme od pre 50 godina, trebalo bi da se do danas nešto promenilo. Žao mi je da ne možemo da mu pomognemo, žao mi je što niko ne želi da pomogne i što se niko ne oglašava - ističe majka.


Grad bez odgovora

Pošto je mnogo dece ostalo bez prava na uslugu ličnog pratioca, na pitanja Južnih vesti da li planiraju da ponovo prošire listu ili da na neki drugi način pomognu deci kojima je potrebno, iz Grada nisu odgovorili.

Podestimo, rezultati konkursa za uslugu ličnog pratioca najpre su kasnili, da bi na preliminarnoj listi 46 od 77 prijavljenih kandidata dobilo pravo na uslugu. Roditelji su mogli da se žale, a Grad da razmisli o proširenju liste što se na kraju i desilo, pa je na konačnoj listi 55 dece dobilo pravo na uslugu, dok je 22 ostalo bez pomoći.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Misa

    00:10 // 14. 3. 2023.

    I moje dete je u istoj situaciji kao u gornja dva primera.Prosle godine je imalo ostvareno pravo na uslugu jer zadovoljava sve kriterijume a sad je otislo ispod crte. Zalba nam je odbijena kao neosnovana a u konacnu listu su ukljucena cak i neka deca koja nisu bila ni ispod crte.
    Nesto je jaaako trulo i sumnjivo ove godine u sastavljanju liste. Neka im ide na savest to sto rade!

  • Gaga

    23:11 // 13. 3. 2023.

    Oskudacija. Mnogo skupi autobusi do Vranje, nema za našu decu?! Samo za vašu decu i vaše penzionere.
    Tuga sa juga!!! Gradonačelnica i većnica za socijalna pitanja ako je ima Niš uopste ostavke da podnesu.

  • Mika

    17:39 // 13. 3. 2023.

    Sta je bre ovo?? Mene su u skolu vodili baka, deka, roditelji, ili sam SAM isao!
    Kakvo je ovo pomodarstvo??? Ako mi je bila potrebna pomoc oko savladavanja gradiva- pomagali su RODITELJI, porodica ili privatni nastavnici koji su spremali za odredjene predmete (kad je trebalo). Pa, izvinite dame i gospodo- ne moze, ipak, drzava svaku rupu da zapusi! Vase dete- vasa briga i odgovornost!

    • Ana

      21:20 // 13. 3. 2023.

      Procitaj prvo o cemu se radi covece i ne lupaj gluposti. Ne pise se o lenjoj deci...

    • Misa

      23:48 // 13. 3. 2023.

      Ti si autistican? Svaka ti cast sto si sam isao u skolu takav,pa jos i osudjujes potrebe dece i roditelja koji dele tvoj problem a pritom bi i da ustedis drzavi koji dinar. Stidi se i ne lupetaj vise.

    • Milosh

      10:23 // 14. 3. 2023.

      Covece, radi se o deci sa posebnim potrebama!
      Nije svaka tema za botovanje.
      Ovo je velika sramota za grad!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: