Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:51, 8. 9. 2016.

| Društvo

Dečija igrališta u Nišu: ekseri, polomljene daske i trava do kolena

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
slika-1-foto-M.-S
Zmijarnik; foto: M. S.

Da bi sprečili da im se deca i dalje ljuljaju i klackaju na svega nekoliko metara od pruge, ubadaju na eksere koji vire iz mobilijara ili propadaju kroz pod drvenih penjalica, niški roditelji su pokrenuli inicijativu za uređenje igrališta u gradu.

Tokom leta su mnogi od njih fotografisali “problematična” igrališta, na osnovu čega su, prema rečima njihovog predstavnika Milana Stefanovića, utvrdili da ima mesta na kojima uopšte nije bezbedno da dovode decu. 

Foto: M. S. Igračke pored pruge; foto: M. S. Kako se i na fotografijama može videti, pojedina igrališta nemaju nikakvu ogradu, a to naročito brine tamo gde su klackalice i ljuljaške na svega nekoliko metara od pruge.

Deca su ugrožena i tamo gde su igračke polomljene, pa iz njih vire ekseri i šrafovi, ili su polomljene ili skinute daske, kao što je prošle nedelje bio slučaj sa brodićem u parku “Čair” kada je kroz oštećenu “palubu” propao dvogodišnjak.

Međutim, čak i tamo gde je sa samim igračkama sve u redu, roditelji kažu da su one često “neupotrebljive posle prve kiše” jer se ispod njih nalazi utabana zemlja.

Takođe, tvrde da na mnoga mesta ne mogu da vode decu uveče jer nema osvetljenja, ali ni po jakom suncu jer često nema ni hladovine. Nema ni kanti za đubre, ni klupica da roditelji odmore, a ima i mesta koja su potpuno urasla u travu, kažu roditelji.

Kao naročit problem ističu i to što na skoro nijednom igralištu u gradu nema gumenih podloga, već je ispod igračaka goli beton.

Iz svega navedenog očigledno je da igrališta nisu rađena po standardima sigurnosti ni kvaliteta. Obišli smo igrališta u Bugarskoj, Novom Sadu, Beogradu i zaključili da se ona tamo prave od drveta i plastike, a ne metala, već sa gumenim podlogama i bezbedonosnim ogradama - navodi Milan Stefanović.

IMG-20160706-085359 Blato ispod ljuljaške posle svake kiše; foto: M. S.Ovo ih, kaže, navodi na zaključak da firme koje dobijaju na tenderima poslove izrade igrališta nemaju standarde za tako nešto, “ne primenjuju ili nemaju potrebu da ih ispunjavaju s obzirom da Grad ili opštine od njih to ne traže”.

Problem sa sertifikatima postoji, potvrđuje većnik za sport i omladinu u Opštini Pantelej Miljan Hadžović.

Početkom godine smo imali tender od 4 miliona dinara gde smo postavili uslove da firma koja izrađuje mobilijare poseduje sve licence i nije se prijavila nijedna, a po našim saznanjima u Srbiji samo dve firme imaju sve licence i sertifikate. Na tenderu moramo da imamo minimum tri firme, a onda nemamo nijednu ili jednu, pa ispadne da je tender namešten - objašnjava problem Hadžović.

Minimum standarda, ipak, mora da postoji i da bude ispunjen, kažu roditelji. Oni traže da se tih standarda ubuduće pridržavaju svi koji postavljaju igračke, kao i da se uvedu obavezni atesti.

Zahtevaju, između ostalog, i da policija redovno obilazi igrališta, naročito noću, kao i da se uvede video-nadzor svuda gde je to moguće.


Ko je nadležan za koji mobilijar?

Brigu o mobilijarima je početkom godine od “Gorice” preuzeo “Parking servis”, koji se osim o igračkama stara i o klupama, senicima i drugom parkovskoj opremi.

Dosad su popravili neke igračke i klupe, na nekim mestima postavili nove, a sve to je, kažu, koštalo oko 5 miliona dinara. Para više nema da do kraja godine bude postavljen još neki mobilijar, a realne potrebe, kako navode, ukazuju na to da budžet za ove namene treba da bude duplo veći, "što zavisi od Grada".

800x600-Rupa-u-merdevinama Odšrafljene daske na brodiću; foto: S. P. Ipak, kako kažu, za mobilijare koje opštinama i gradu doniraju privatne firme uopšte i nisu nadležni, tako da mnogi građani ne znaju kome da se obrate kada uoče polomljenu igračku za čiju popravku nije zaduženo ovo preduzeće.

“Parking servis” nije dobio na upravljanje od Grada mobilijare koji su donirani niti su Grad ili gradske opštine sklopile ugovor sa “Parking servisom” o održavanju ili saniranju doniranih mobilijara - kažu u ovom preduzeću.

Kada privatna firma donira mobilijar, o njemu brigu preuzima primalac donacije, kaže načelnik Opštinske uprave Medijane Saša Markišić.

U slučaju brodića, njegov vlasnik je Opština Medijana, a njega održava firma koja ga je postavila, s obzirom na to da je i dalje pod garancijom.

U garantnom roku su, kaže, i teretane na otvorenom i drugi mobilijar koje je opština na proleće postavljala, i sve dok je tako, za redovne popravke i nepravilnosti odgovoran je izvođač radova.

Što se brodića tiče, da ne bi dolazili čak iz Čačka, ja sam insistirao da mi sami probamo to da rešimo u toku dana i stavimo te dve daske, zbog bezbednosti dece. Ipak, ne možemo od njih da tražimo da poprave ono što neko namerno polomi ili rašrafi, kao što se desilo sa daskama - kaže Markišić.

On napominje da će ova opština, na čijoj je teritoriji nekoliko najvećih parkova sa velikim brojem igračaka, verovatno uskoro predati “Parking servisu” u nadležnost održavanje mobilijara.

To bi, kaže, trebalo da se desi već od novembra, a sve popravke će finansirati sama opština.

IMG-20160706-084115 Gde sesti?; foto: M. S.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sale

    11:52 // 10. 9. 2016.

    Nisu vam valjali bane i simonovic, dvotrecinskom vecinom ste vratili crveno crne, one koji su devedesetih zavili Nis i Srbiju u crno, uveli nas u mrak iz koga nam izlaza nema...

    Sad uzivajte u plodovima svojih glasova...

  • 999

    17:23 // 9. 9. 2016.

    Polomljeno jeste,zaraslo jeste,ali preterasmo.Hocu da izvedem dete,sednem i budem siguran? Nema toga nigde.Pominjete bezinske pumpe sa jednim toboganom i klackalicom i kao to ispravno.To je prostor od trideset kvadrata i nije bas sve ok.Putujem,pa vidim.Komunalci,gde ste nocu,a roditelji,gde ste danju? Da li vam smeta kada neko od 13-14 god dodje na tobogan ili klackalicu,da li mu je tu mesto?

  • sozontije

    16:34 // 9. 9. 2016.

    Nema para,onda napravite deci cistu poljanu,ogradjenu i bez pasa lutalica pa neka se igraju,njima je vazno da jure.Ko hoce tobogane i ostale kerefeke-neka ide u igraonicu i plati.Posle 22 sata zakljucati.Deci treba prostor,a ne mobilijar,pogotovu onoj deci iz solitera.Loptu,lastis,vijacu i ko zna sta u ruke - pa u park.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: