Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 20. 4. 2023.

| Društvo

Dečiji brakovi: ulazak u krug siromaštva i partnerskog nasilja - kažu stručnjaci

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
venčanje
Dečiji brakovi su lišavanje osnovnih ljudskih prava, koji vode u siromaštvo i potencijalno nasilje u porodici; foto: flickr.com/AbhishekJacob, CC

Sklapanje braka između adolescenata predstavlja prevremeno okončanje detinjstva i nametanje odraslosti pre nego što su fizički, psihički i emocionalno pripremljeni za tako nešto, tvde sociolog Dragan Todorović i Ana Saćipović iz Udruženja Romkinja Osvit i slažu se da su dečiji brakovi lišavanje osnovnih ljudskih prava, koji vode u siromaštvo i potencijalno nasilje u porodici. Rizik od sklapanja brakova, prema njihovim podacima, u 2022. godini bio je 17% veći u odnosu na dve godine ranije.

Kao maloletnici, kaže Ana Saćipović, gube mogućnost da se obrazuju i ispadaju iz sistema obrazovanja, te ostaju bez profila zanimanja i ostaju ekonomski zavisni, kako od partnera, porodice, tako i od države i socijalnih davanja, dok Todorović napominje i da mlade neveste, usled rane seksualne aktivnosti i ranog porođaja ugrožavaju zdravlje, kao i to da se uvećava šansa da budu izložene neuvažavanju, maltretiranju i nasiju.

U 2022. godini evidentirana su 203 deteta u riziku od dečijeg braka, 9 dečaka i 194 devojčice. Od tog broja, 128 deteta su romske nacionalnosti. To je dokaz da dečiji brak nije samo romska tradicija. Imamo 6 dečaka i 122 devojčice iz većinske populacije. To govori u prilog tome da ovo nije problem samo romske zajednice, već čitavog društva - rekla je Saćipović.

Govoreći o statističkim podacima iz 2022. godine, 143 deteta ušlo je u bračnu zakejednicu sa 16 i 17 godina, dok je 60 deteta imalo manje od 15 godina, što prema rečima Ane Saćipović, čini rast od 17 odsto više evidentiranih sklopljenih brakova mladih ispod 18 godina, u odnosu na 2020. i 2021. godinu.

Postupci za pokretanje krivičnih prijava i lišavanje roditeljskih prava se retko pokreću u centrima za socijalni rad. Kako možemo da zaštitimo tu decu, tako što će svako od nas, na lokalnom nivou od centra za socijalni rad, policije, tužilaštva, NVO raditi u okviru svojih nadležnosti i ukoliko neko dete bude evidentirano da je u riziku od stupanja u brak, neophodno se pokrene postupak roditeljskog staranja. Još uvek ne preduzimamo sve mere, ne korisitimo sve zakonske alate i mogućnosti - rekla je Saćipović.

vencanje Rizik od sklapanja maloletničkih brakova u 2022. godini bio je 17% veći u odnosu na dve godine ranije; foto: JV Vraćajući se u 2019. godinu, profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Dragan Todorović, pomenuo je da prema podacima UNICEF-a u opštoj populaciji žena starosti od 20 do 49 godina, koje su bile u braku ili vanbračnoj zajednici, 7,9 odsto njih je u prvu zajednicu stupilo pre 18. godine i kaže da je među njihovim vršnjakinjama iz romskih naselja, ovaj procenat bio 57,2 odsto.

Udaja ili ženidba osoba na pragu puberteta ne smeju se više opravdavati specifičnošću običaja i tradicijom jedne nacionalne zajednice, već zahtevaju izričitu javnu artikulaciju njihove neprihvatljivosti, jer su u suprotnosti sa postojećim zakonodavnim sistemom i proklamovanim univerzalnim ljudskim pravima - navodi Dragan Todorović.

Profesor Todorović takođe kaže ono što često određuje sudbine mnogih romskih žena jeste središnja uloga u procesu reprodukovanja romskih autentičnih kulturnih normi, kao što su opstanak nacije osigurava se vezivanjem ženskih članova za porodicu i domaćinske poslove.

Pozivajući se na poštovanje i zaštitu osnovnih ljudskih prava, Dragan Todorović i Ana Saćipović slažu da će odličan početak biti izmena članova zakona o porodici i ukidanje mogućnosti da bilo koja osoba stupi u brak pre navršene 18. godine života, a da se raznim edukacijama roditelja, promeni njihova svest da će dugoročno ulaganje u obrazovanje i kasniji radni odnos njihova deca imati bolju bolju budućnost, što im brak u 15. godini neće doneti.


Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • nikola

    19:12 // 22. 4. 2023.

    prof Todorović je legenda. Puno te pozdravljam tvoj drug i prijatelj

  • profesor

    19:16 // 20. 4. 2023.

    Ovo je važna tema i o njoj treba pričati, i štaviše delovati da se ovo što pre reši. To dugujemo toj jadnoj deci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: