Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:43, 16. 10. 2017.

| Društvo

"Decu treba odmalena učiti da se hrane zdravo"

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
Učenici Medicinska škola Leskovac
Učenici Medicinske škole spremali smuti; Foto: B. A.

Predavanjima na temu zdrave ishrane, ali i zdravog načina života, kao i o tome šta jeste zdrava hrana i koji su najbolji načini za njenu pripremu, ali i degustacijom raznog voća i povrća i pripremom popularnog smutija, učenici srednje Medicinske škole u Leskovcu obeležili su Svetski dan zdrave hrane.

U saradnji sa profesorima, učenici su pripremili prezentaciju, a u učionicama i medijateci održana su interna predavanja kako bi se, prema rečima direktorke ove škole Marije Savić, mladima ukazalo na zdrav način života. Voće i povrće Sveže voće i povrće na svakodnevnoj trpezi je preporuka; Foto: B. A.

Osim predavanja, u holu škole bilo je izloženo raznoliko voće i povrće, različiti začini, kao i sve moguće žitarice koju su, prema rečima Savićeve, zdrave za ljudski organizam. Pored ukazivanja na zdrav način ishrane, direktorka ove škole ističe da se učenicima ukazuje i na dobrobit fizičke aktivnosti, ali i na redovan i dobar san.

Osim ukazivanja na zdrav način ishrane, učenicima skrećemo pažnju i na fizičku aktivnost koja je jako bitna, ali i na san i na količinu vode koju treba svakodnevno unositi. To je jedan niz aktivnosti koji rezultira zdravim načinom života - rekla je Savić.

Iako se, kako kaže profesorica ove škole Suzana Cvetković, vodi velika polemika oko toga šta je zdravo, savetuje se da se uvek proverava poreklo namirnica i da se pažljivo čita deklaracija, što mali broj ljudi u Srbiji radi. Ona je takođe ukazala na to da namirnice treba kupovati kod pouzdanih proizvođača i da se deca odmalena navikavaju na svakodnevni unos voća i povrća.

Decu od malena treba navikavati da jedu hranu koja se ne bazira na picama i koka koli, već na onome što im mama skuva, pa tako neće imati odbojan odnos prema grašku, spanaću, brokoliju i sličnom povrću koje deca izbegavaju - kaže Cvetković.

Sto sa hranom Medicinska škola Foto: B. A. Medicinska škola u Leskovcu, svake godine obeležava Svetski dan zdrave hrane, a kako bi pokrenuli mlade, prošle godine je bio organizovan i čas fitnesa i aerobika, a posterima koji su postavljeni u hodnicima škole ukazivalo se na zdrav način života.

Svetski dan zdrave hrane obeležava se 16. oktobra širom sveta, a u Srbiji je prvi put ovaj dan zvanično obeležen 2001. godine. Svake godine se u Srbiji vodi kampanja na temu zdrave ishrane, a ove godine je u fokusu razgovor o standardima kvaliteta koji postoje širom sveta i onih u Srbiji, kao i o važnosti čitanja deklaracija, kako bi se edukovao što veći broj građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • babica

    21:52 // 16. 10. 2017.

    Cvetković i Savić, divne profesorice i još divnije osobe! Čast mi je što su mi predavale!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: