Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:09, 8. 1. 2020.

| Društvo

"Dedina garaža" - mesto gde roditelji i deca zajednički stvaraju igračke

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
dedina-garaza5-foto-dgaraza
Imaju škole od 4 časa na kojima se pravi jedan komplikovanija igračka; foto: Dedina garaža

Da ošmirglaju drvo, naprave točak i spoje ga sa štapom, da ispletu grivu od vunice za drvenog konja, da zalepe uši, sedlo od platna, da povežu planete u solarnom sistemu, da se zabave i zajedno sa roditeljima i drugarima stvore igračke koje potom nose kući - sve ovo mogu deca koja dođu u “Dedinu garažu”, mesto u Nišu koje podstiče kreativnost.

dedina-garaza-foto-dgaraza Dete uživa da samo nešto zalepi i oboji, bez pomoći roditelja; foto: Dedina garaža“Dedina garaža” otvara svoja vrata porodicama vikendom, a ideja ove zajednice koju su pre 5 godina stvorili Nina i Milan Spasić jeste da se podstakne zajedničko stvaranje dece i odraslih i oslobodi stvaralaštvo u mališanima.

Ono što deca aktiviraju dok se igraju sa parčetom drveta ili sa bilo čim što nije gotova igračka, jeste mašta. A kad se aktivira mašta, onda se pokreću i druge stvari. Dete mora da se napregne, da misli i budi se u njemu kreativno biće. Imaginacija je potrebna i kasnije u životu za neke poslove, nije to samo obična igra - objašnjava Nina Spasić.

dedina-garaza4-foto-dgaraza Nisu šljašteće, ali su igračke koje si sam napravio; foto: Dedina garažaOna i njen suprug Milan počeli su da prave igračke kada su dobili sina Doroteja, a potom je taj hobi prerastao u stvaralačku radionicu, školicu i predstave.

Zabava je toliko lepa i inspirativna, a i rezultati su bili dobri, dete nam je bilo veštije i zanimalo ga je više stvari. Videli smo da je to jako korisno, pa smo pomislili da je dobra ideja da pozovemo još drugara u našu garažu. Pomislili smo - hajde da na jedan spontan način usvajamo veštine i da se družimo. Da nađemo tačku u kojoj ćemo sami sebi da nađemo dobru zabavu - objašnjava Nina.


Veće poštovanje za igračku koju sami napravimo

Nina, inače diplomirani pedagog, ističe da deca često gube poštovanje prema igračkama koje im roditelji kupuju, kao i da im brzo dosade jer im se sve dostupno. dedina-garaza2-foto-dgaraza Nina i Milan uživaju u radu sa decom; foto: Dedina garaža

Kad dete uloži svoj trud i napor, kad vidi kako je teško doći do toga da igračka bude glatka, da se sve ošmirgla i da svaki šraf stoji na svom mestu, onda zaista to poštuje. To je prirodno - kaže ona.

Objašnjava da se mnoga deca prvi put sretnu sa takvim načinom igre, ali se ubrzo prilagode i sve prihvate jer se na garažaonici rađa se duh zajedništva.

Drago im je sve što stvore svojim rukama, najviše se obraduju nekom mehanizmu, kada se igračka pokreće, klati, mrda, penje, svetli...sve što izaziva promenu - ističe Nina Spasić.

dedina-garaza7-foto-dgaraza Od drveta se može svašta napraviti, potrebna je samo mašta i malo veštine; foto: Dedina garažaDa su deca oduševljena ovakvim radionicama potvrđuje Nišlijka Anđela Đorđević koja je na njima učestvovala sa svojom trogodišnjom ćerkom.

Prošli put je napravila konjića i bila je presrećna kada ga je donela kući. Ovakav pristup je fenomenalan i razvija kreativnost kod dece - kaže Anđela.


Katapulti, roboti, trolovi i kolači

"Dedina garaža" je, napominje Nina Spasić, mesto radosnog susretanja odraslih i dece, ali sve dok roditelji pomažu deci umereno.

Mame i tate treba da podstaknu dete, a ne da rade umesto njega. Kada vidimo da roditelj radi umesto deteta, onda nekad intervenišemo. Ali važno da je svakako učestvuju. Jer deca vole ono u čemu njihovi roditelji uživaju i šta rade. Zato volimo da roditelji budu tu - objašnjava.

dedina-garaza8-foto-dgaraza foto: Dedina garažaNa stvaralačkim i majstorijskim radionicama učestvuju deca uzrasta od 3 do 10 godina, a ideje za igračke su neograničene, kao i mašta.

Zahvaljujući veštim rukama našeg majstorologa tate Milana Spasića, u "Dedinoj garaži" su se pravili vatrogasni kamioni, pokretni modeli solarnog sistema, kućice za lutke, pozornice, praćke, brodovi, čigre, avioni, katapulti, roboti, junaci, lavirinti, konjići, pegazi, krila - priseća se Nina.

Osim drveta koriste i druge materijale - tako su uz pomoć vune, tekstila, konca, igle, filca, sunđera, kamena, peska i blata na radionicama pravili lutke, kape, čizmice, čarape, konjiće, trolove, mozaike, zen baštice i peščane satove. A od brašna, vode, jaja, meda, jabuka, oraha, povrća stvarali su rezance, kolače, hleb, tufahije, medenjake, suši, pite.

Iz iskustva rada sa decom Nina je nešto naučila - kaže da ako se deci ponudi nešto smisleno i lepo, bilo da je to običan razgovor, ona će uvek lepo reagovati i biti srećna.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • aaa

    21:47 // 8. 1. 2020.

    Nina je sjajna osoba i nije bilo za očekivati ništa manje kreativnije od ovog od nje.

  • Marijana Ilic

    19:39 // 8. 1. 2020.

    Gde se nalazi radionica i od koliko casova pocinje? Dali moze kontakt telefon nekog ko drzi dekinu garazu...hvala

  • Mari

    18:35 // 8. 1. 2020.

    topla preporuka svim drugarima. Radionice su fantasticne i posecujemo ih makar jednom u mesec dana... sve igracke koje smo do sada napravili su sjajne

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: