Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:05, 11. 5. 2022.

| Društvo

Deficit profesora matematike u niškim školama, menjaju ih nestručni

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
ucionica djaci foto ALEKSANDAR KOSTIC
Sa PMF-a poručuju direktorima da angažuju studente završnih godina; Ilustracija; foto: A. Kostić.

Na evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno nema profesora matematike, pa da đaci ne bi gubili časove, u nekim srednjim školama taj predmet po potrebi predaju profesori drugih predmeta. Upravnik Departmana za matematiku PMF-a u Nišu, Mića Stanković, kaže da to uopšte nije naivno i preporučuje direktorima škola da je bolje da angažuju studente završnih godina matematike.

U niškoj Ugostiteljsko-turističkoj školi nedavno je časove matematike držala profesorka geografije jer preko NSZ-a nisu uspeli da dođu do diplomiranog profesora matematike.

Naravno, prvo smo tražili da nam pošalju nekoga ko predaje matematiku. Imamo papir uredno. Ali kad nema nikog onda ne mogu deca da nemaju mesec dana nastavu - kaže direktorka Dragana Minčić.

Iz NSZ-a potvrđuju da na evidenciji u Nišu nemaju nezaposlene koji bi mogli da predaju matematiku u srednjim školama.

U skladu sa Pravilnikom o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika nastavu mogu da izvode master matematičari ili diplomirani matematičari odnosno profesori matematike (koji su završili studije po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine) - navode iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ipak, u nedostatku stručnog kadra zakon dozvoljava da se angažuje nestručan, kaže Stanković, ali smatra da to što se ne gube časovi ne znači da nastava ne trpi.

Uopšte nije naivno. Vrlo je mali broj nastavnika drugih predmeta koji mogu uspešno predavati matematiku. Međutim, kad nema kiše, dobar je i grad. Da učenici ne bi gubili časove, zakonodavac je predvideo mogućnost angažovanja nestručnog kadra - objašnjava on.

Međutim, direktorima poručuje da je u takvim situacijama bolje da angažuju studente završnih godina matematike, a mladima da im to može biti podstrek da upisuju matematiku jer će tako lako doći do posla.

Koren problema vidi u specifičnosti same nauke - kaže da je nije lako studirati jer zahteva dosta rada, ali i prirodni talenat .

Prlikom upisa na fakultete, u većini slučajeva, budući studenti opredeljuju se za one koje će sa manje truda završiti. Manje upisanih studenata znači i manje onih koji će završiti - navodi Stanković.

Prema njegovim rečima, interesovanje je u Nišu slabo, pa je, na primer, prošle godine popunjeno manje od trećine slobodnih mesta na prvoj godini osnovnih studija, a master je završilo 13 ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Drakče

    08:36 // 14. 5. 2022.

    Sa 2 godine od po 2 časa matematike u Medicinskoj školi, biti profesor matematike! Stvarno zabrinjavajuće: i za državu, i za obrazovanje, i za ljude koji to sprovode i za učenike! Nemam reči.

  • Marija

    16:59 // 12. 5. 2022.

    Polako...leče nas njihovi doktori,decu nam podučavaju njihovi profesori...kako se dolazi do posla? Pa zna se!!! Tako da...predstoji nam uništenje...ali,narodu je očigledno dobro...

  • Maksa

    12:04 // 12. 5. 2022.

    Nagradno pitanje
    Koliko ima nestručno zastupljenih matematičara u školama Nišavskog i Jablaničkog okruga:
    1) Više od 50,
    2) 30-50
    3) manje od 30?
    P.S. Odgovor mogu da daju i načelnici ŠU.
    Nagrada, besplatno branje malina u Arilju :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: