Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:05, 11. 5. 2022.

Deficit profesora matematike u niškim školama, menjaju ih nestručni

ucionica djaci foto ALEKSANDAR KOSTIC Sa PMF-a poručuju direktorima da angažuju studente završnih godina; Ilustracija; foto: A. Kostić.

Na evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno nema profesora matematike, pa da đaci ne bi gubili časove, u nekim srednjim školama taj predmet po potrebi predaju profesori drugih predmeta. Upravnik Departmana za matematiku PMF-a u Nišu, Mića Stanković, kaže da to uopšte nije naivno i preporučuje direktorima škola da je bolje da angažuju studente završnih godina matematike.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • Ljubisa

    08:33 // 11. 5. 2022.

    Svaki mladi matematicar NECE da radi ZA 70000 dinara jer kao programer pocetnik ima preko 100000 dinra a ko je malo bolji onda je to preko 170000. I da li je LUD da za tako malo para radi i jos da ga zafrkavaju razni GLUPI zakoni gde je ucenik u pravu a on nije i da mu DIREKTOR (koji je zavrsio preripaljke) govori sta je potrebno a sta nije u nastavi. Za ovu sada platu mogu raditi samo penzioneri.

    • Miladin

      11:09 // 11. 5. 2022.

      Ljubiša je u pravu.

    • Mare

      16:29 // 11. 5. 2022.

      Hajde budimo realni; plata prosvetara je odlična za srpske uslove.

  • Marija

    12:22 // 11. 5. 2022.

    Mnogo tezak fakultet a posle je plata bas mala. Deca koja imaju talenat za matematiku upisuju Elektronski, Programiranje.... Mnooogo vise plaćen posao i više cenjen. Ministarstvo ne zeli da shvati da je u problemu.
    Samo nek podignu plate profesorima, a posebno deficiritarnim, i resice problem. Zakon trzista.

    • Srba

      16:10 // 11. 5. 2022.

      E pa Marija ovde se na komentarima javljaju ljudi koji misle da su nastavničke plate velike pa sad nek sami ako znaju uče svoju decu...

  • Nišlija

    11:23 // 11. 5. 2022.

    Ekonomski tigar od papira

  • Tata

    10:30 // 11. 5. 2022.

    ...i onda moraju sve ispocetka. I tako u nedogled. Za sve to vreme placamo skolarinu 60-70.000 godisnje. E zato nema profesora i nastavnika matematike na birou.
    Zapita li se ministarstvo prosvete kakav je kriterijum na tom fakultetu i, na kraju, kakav je profesionalni ucinak tih profesora ako toliko mali broj studenata polozi bilo koji ispit, a kamo li zavrsi studije.

    • Još uvek profesor, al ne zadugo...

      13:33 // 11. 5. 2022.

      Kriterijum je sasvim ok barem je tako bilo pre 10ak godina. Problem je što od onih koji su došli da upišu matematiku neki nisu znali šta je apsolutna vrednost, drugi šta je paralelepiped i sl, a pomislili da se mogu baviti matematikom. I nije tačno da nas nema već oni koji su završili fax rade po kojekakvim vrškim čukama jer od nestručnih u Nišu ne mogu ni da privire ili prelaze na programiranje

    • Tata

      15:07 // 11. 5. 2022.

      Odlicno sto ste se javili profesore. Da pojasnim jos jednom: Ako student polozi pet ili sest delova ispita i pri tome pokaze sasvim solidno znanje, kako to da se na zavrsnom delu ispita, kada je ostalo jos samo da se upise ocena - obori? I tako 10 puta. Ili pre toga nije korektno sagledan, ili je nesto trece u pitanju. Po Bolonji, student je vec zavrsio veci deo ispita. Ili nije?...

  • Tata

    10:25 // 11. 5. 2022.

    Dakle, stvari stoje ovako: Znajuci za podatak da na birou nema matematicara, savetovao sam svoje dete da upise PMF. To je bilo pre sada vec mnogo godina, a za to vreme polozilo je tek nekoliko ispita. Verovatno slabo uci, nije talentovano i t.d. Medjutim, prica je potpuno drugacija. Studenti poloze kolokvijume, pa pismeni, pa prvi deo usmenog...
    Sledi nastavak...

    • Cile

      15:55 // 11. 5. 2022.

      Jadna deca, mrze ih profesori i slične priče. A istina je, verujte, potpuno drugačija. Ne sećaju se šta su učili prethodnog semestra, uče kolko da polože i brišu to što su naučili iz memorije. Ne znaju stvari iz osnovne i srednje škole, ne zanima ih da bilo šta saznaju. Verujte mi, do dece je.

  • Бојан Ранђеловић

    15:53 // 11. 5. 2022.

    Ово је одлична тема за даље новинарско истраживање. Бити дипломирани математичар је данас уносно и тражено занимање, многи студенти већ у току студија добијају понуде за посао. Математичара на бироима рада нема. Очигледно да просвета треба да понуди нешто што други немају. Можда не толико новац колико слободно време, које би математичари искористили за додатни рад и зараду.

  • Рачун & Математика

    10:58 // 11. 5. 2022.

    Закон се мора поштовати али будимо реални - у угоститељско/туристичкој школи се учи РАЧУН а не МАТЕМАТИКА.Не требају конобарима ни теореме,ни интеграли,диференцијални рачум.Грехота је,да нам средње школе ,у којима предају професори математичари,завршавају ђаци а да не науче таблицу множења.Сурово - али реално.

  • Oscar Pitagor део 1.

    20:55 // 11. 5. 2022.

    Предивна наука. Дефинитивно Краљица. Био један од бољих у држави. Најбољи просек у генерацији. Радио 10 год. Увек био технолошки вишак. Часове су ОТИМАЛИ следбеници једне партије. С дипломицама из ПР. Неки курсисти...
    Ти ликови су знали све могуће махинације. Како да се домогну и дипломе и часова? Коме да подиђу... Само не математику.А нису знали ни како да код деце пробуде љубав према тој науци

  • Бојан Ранђеловић

    15:55 // 11. 5. 2022.

    Мошда би решење било и оспособљавање дипломаца техничких факултета да буду цертификовани , са неким додатним испитима, да предају математику, физику, хемију.
    Узгред, много је лепше написати НЕДОСТАТАК него ДЕФИЦИТ.

    • Još uvek profesor, ali ne zadugo...

      16:25 // 11. 5. 2022.

      I bez sertifikata se dobro snalaze, budite sigurni, bitno je da su podobni na ovaj ili onaj način.

    • Ljubisa

      08:57 // 12. 5. 2022.

      Inzenjer gradjevine sa licencom ima platu preko 200000 dinara na izgradnji puteva. Elektronicar radi kao programer sa platom preko 150000 dinara, masinac ima platu oko 120000 dinara i samostalni su i imaju JEDNOG GAZDU, a u skoli imaju kao gayde ucenike, roditelje, PEPSI sluzbu, direktora, svetnike prosvetnu inspekciju i to sve za ispod 70000 dinara. Za ovu platu rade samo UCITELJi jer nemaju gde

  • Oscar Pitagor део 2.

    21:00 // 11. 5. 2022.

    Дефинитивно сам отишо у инвалидску.У једној средњој радио 3 год.Дошла колегиница маја месеца.Смувала се са Секретром.И она добила часове.За станло
    Узгред: касније се сазнало да Секретар није дипломирао Права. Добио човек стан. Након тога и инфаркт. А изабраницу-моју колегиницу, му спустили 2 м.Нисам имао потребе да то лично гледам
    Данас-аскетски.Са 22.000.Волећу и подучавати ту науку до 100.

  • Žvalavi pastir Šizoje

    12:17 // 11. 5. 2022.

    Ево, ја сам дипл. инж. електротехнике.
    Имам ли довољно квалификације?
    Формалне не.
    Али, само да знате како непогрешиво бројим своје овчице, јагањце, литре и хектолитре млека, килограма вуне...
    Нико се не мож мери с мен!

  • Marislav Stevanović

    20:32 // 11. 5. 2022.

    "Svaka čast zakonodavcu"?! Ovakav zakon se kosi sa etikom i zdravom logikom. Tresla se gora, rodio se miš...Toliko para se troši na stručna usavršavanja, a na kraju i profesor matematike može da predaje poslastičarstvo?! Indikativno je zašto direktori prvo ne potraže: elektronce, mašinice, fizičare, informatičara, svršene gimnazijalce za zamenu? Da li nestručnost odobravaju roditelji učenika?

  • Marija

    16:59 // 12. 5. 2022.

    Polako...leče nas njihovi doktori,decu nam podučavaju njihovi profesori...kako se dolazi do posla? Pa zna se!!! Tako da...predstoji nam uništenje...ali,narodu je očigledno dobro...

  • Kateta

    19:48 // 11. 5. 2022.

    Evo ja sam zavrsio kalemarski fakultet, platio ispite ,otisao sam 9 puta ,diplomirao i Menadzer sam strukovnih studija ! Ja mogu sve i sve znam, i avion mogu da vozim, lud li sam da studiram 5 godine, skrenem i ocoravim, kad mogu da platim i postanem akademski gradjanin !

  • Maksa

    12:04 // 12. 5. 2022.

    Nagradno pitanje
    Koliko ima nestručno zastupljenih matematičara u školama Nišavskog i Jablaničkog okruga:
    1) Više od 50,
    2) 30-50
    3) manje od 30?
    P.S. Odgovor mogu da daju i načelnici ŠU.
    Nagrada, besplatno branje malina u Arilju :)

  • Branka Stevic

    14:01 // 11. 5. 2022.

    Nestrucni kako??? Oterali su najboljeg profu Mikija! Pravda za njega!

    • Natalija Mitrovic

      00:12 // 12. 5. 2022.

      Od skole najradije pamtim profesora Mikija. On je neko ko ima toliko znanja i originalnih ideja da smo svi u skoli bili odusevljeni.

  • Drakče

    08:36 // 14. 5. 2022.

    Sa 2 godine od po 2 časa matematike u Medicinskoj školi, biti profesor matematike! Stvarno zabrinjavajuće: i za državu, i za obrazovanje, i za ljude koji to sprovode i za učenike! Nemam reči.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: