Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 13. 11. 2012.

| Društvo

“Dejli mejl” pisao o Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
dejli-mejl.jpg
Deo članka popularnog britanskog lista

Britanski dnevni list predstavio je Niš kao grad sa jedinstvenim balkanskim ukusom i kao grad na kapiji istoka i zapada.

U svom članku u kojem pišu o Srbiji novinari “Dejli mejla” Niš vide kao treći srpski grad prepun spomenika i arheoloških nalazišta.

- Glavni među svim spomenicima je Tvrđava koja je izgrađena od strane Turaka početkom 18. veka na mestu drevnog rimskog naselja i obiluje ruševinama - piše u ovom britanskom listu.

Nezaobilazan je bio i podatak da je u Nišu rođen Konstantin Veliki, a ono što je privuklo najveću pažnju britanskih novinara je činjenica da su mnoga nalazišta otvorena za posetioce 24 časa dnevno.

Oni zaključuju da je razlog za to nedostatak finansijskih sredstava, a mnoga nalazišta su skrivena u travi ili prekrivena grafitima. Novinari ističu i da su vlasti dozvolile izgradnju kafića u rimskim kupatilima.

Ipak i pored nebrige, kako pišu u “Dejli mejlu”, mnogi spomenici ulivaju strahopoštovanje.

Novinari ovog britanskog lista svima koji planiraju posetu Nišu preporučuju Ćele Kulu kao spomenik koji turistima predstavlja noviju istoriju grada.

- Spomenik sagrađen od lobanja srpskih revolucionara kojima su Turci odrubili glave u na početku 19. veka. To je grafički klimanje glavom nasilnoj prošlosti - stoji u ovom listu.

Pored Niša britanski novinari su posetili i Beograd i preporučili ga turistama, a upoređujući noćni život Beograda i Niša kažu da je na jugu mnogo opuštenije, sa naglaskom na živu muziku.

U svom članku novinari “Dejli mejla” predstavili su Srbiju turistima sa ostrva i preporučili je kao destinaciju za 2013. godinu sa narodnom pesmom, rimskim ruševinama i pivom od jedne funte.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Slađana Stevanović

    17:01 // 14. 11. 2012.

    Stare barutane u Tvrđavi su u lošem stanju, raspadaju se, na krovovima raste korov, a u njihovoj unutrašnjosti je smeće. Ipak, pocelo se sa obnovom jedne od njih, da li će i ostale biti renovirane ostaje da se vidi. Ali, šta sa nizom ruševina od požara? Osvetljenje staza je loše, nema dovoljno klupa, najduža staza je u raspadu, liči na kaldrmu od asfalta.
    U centru grada, a i šire ima mnogo žardinjera koje su, umesto cveća, uvek prepune đubreta. Kada ima cveća, ono se čupa i odnosi i nikog nije briga. U Obrenovićevoj ulici su na sve strane razvučeni kablovi za struju, a preglasna muzika iz mnogobrojnih kafića teroriše u bilo koje doba dana i noći.
    Mali opis zaostale Srbije.

  • Dragutin Topic

    03:27 // 14. 11. 2012.

    Vidim prepuno je sve komentara na Dejli mejlu, ljudi odusevljeni, jedva cekali da ih neko uputi ovamo.. Potvrdjuju kolko je sve ovde super. Mozes misliti..

    Licno bih voleo da mogu da pozovem ljude iz inostranstva u Srbiju i obecam dobar provod, ali kako kad ovde nista ne funkcionise, kad nista nije sredjeno i prilagodjeno turizmu? Jedino čemu možemo da se nadamo je neka vrsta ekstremnog turizma, tipa poseti katastrofu, slušaj odvratnu muziku, gledaj nabildanu gomilu, potuci se za idiotom itd. U tom pravcu je krenuo dokumentarac sa Gogom Sekulić a oni ga osudiše da nas je nacrnio. Pa kad od crnog ne mož da dobiješ belo, prodaješ crno.

    • Jasmina

      21:46 // 14. 11. 2012.

      Pa evo, licno sam na poziv i dosla u Nis iz inostranstva - gde sam rodjena i gde zivim - i otkrila jedan neverovatan grad. Jeste da nije najcistiji i ne bas nesto sredjen, ali : zar je to bitno ? Toliko istorije, kulture, pozitivne energije, sam polozaj grada i okolina, skupljeno na jednom mestu, malo gde ima u Evropi... Naravno, ziveti u njemu je mozda "katastrofa", ali za par dana itekako vredi i sto sta lepo moze da se dozivi i vidi. Nislije, cuvajte svoj grad - za sebe, "od sebe" i za sve koji ga vole.

  • JOVANOVIĆ" konstantin"

    17:40 // 13. 11. 2012.

    Niš ima nalazišta,istorijske spomenike i staru kulturu i tradiciju koja je na poslednjem mestu na listi koju gazde grada brinu,Trenutno su opterećeni dokusurivanjem svega što vredi i uzimanjem i poslednje parice iz džepova građana.Možda jednog dana legalizuju svoje prokete pare u kulturu i nalazišta!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: