Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 17. 12. 2015.

| Društvo

Dekan Fakulteta umetnosti prekršio kodeks, a nije smenjen

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
suzana
Kostićeva reizabrana za dekana u aprilu ove godine; foto: artf.ni.ac.rs

Iako je Etički komitet niškog Univerziteta utvrdio da je dekan Fakulteta umetnosti Suzana Kostić povredila kodeks, te po Zakonu o visokom obrazovanju ne bi mogla da ostane dekan, Savet fakulteta odbija da je smeni.

Da je Kostićeva prekršila Kodeks profesionalne etike Komitet je zaključio juna ove godine i izrekao meru "javna opomena". Njena žalba je odbijena septembra, čime je odluka postala konačna.

odluka-komitet2 Etički komitet izrekao meru "javna opomena"Kako se navodi u odluci, dekan Fakulteta umetnosti je povredio kodeks jer je na konkursu za izbor jednog profesora “vodila aktivnu kampanju protiv” jednog od kandidata što, po mišljenju većine članova Etičkog komiteta, “prevazilazi ovlašćenja dekana”.

Ona je nametala uslove za napredovanje i ocenjivala profesionalne kompetencije prema kriterijumima koji nisu relevantni po pozitivnim propisima i dobroj akademskoj praksi - navodi se u obazloženju.


Savet Fakulteta odbija da je smeni

Po Zakonu o visokom obrazovanja, dekan ne može biti “lice koje je prekršilo kodeks profesionalne etike”.

Dragan-Zunic-e1355599066669-300x215 Žunić kaže da su odluku Komiteta odbacili; foto: artf.ni.ac.rsPritom, i u Statutu samog Fakulteta umetnosti piše da mandat dekanu prestaje pre isteka vremena za koje je izabran ukoliko ima “pravosnažno osuđujuću odluku Komiteta za profesionalnu etiku Univerziteta”.

Međutim, Savet niškog Fakulteta umetnosti nije smenio Kostićevu sa mesta dekana. Oni su, prema rečima predsednika Saveta Dragan Žunića o tome glasali, ali zaključili da je odluka Etičkog komiteta “neprihvatljiva”.

Savet je naveo za to razloge - zato što je proceduralno nekorektna, nepravedna i tendenciozna - objašnjava Žunić.

On napominje da je informacija o zaključku Saveta upućena Ministarstvu prosvete koje je to tražilo, te da se sada čeka odgovor ovog ministarstva.

Predsednik Komiteta za profesionalnu etiku Staniša Stojiljković kaže da su oni “svoj posao odradili” i da je to “bila veoma jasna procedura”.

Ja sam čak imao ideju izmirenja, da dođe do poravnanja, razumete me, i to nije uspelo. Komitet je radio na osnovu pisanog materijala koji smo imali. Suzana nije imala nikakvu komunikaciju, već je oduvek davala osuđujuću reč o nama, na šta ima prava - kaže Stoiljković.


Kostićeva osuđena za mobing

odluka viseg suda Odluka Višeg suda potvrđena u ApelacionomPočetkom godine Viši sud u Nišu doneo je presudu da je profesorka Fakulteta umetnosti Hristina Vuković Jovanović “pretrpela zlostavljanje na radu od strane dekanice” Suzane Kostić i zabranjeno je Kostićevoj “da vrši ponašanja koja predstavljaju zlostavljanje”.

Kostićeva se žalila, ali je to Apelacioni sud u avgustu odbio i naložio da se ispoštuje presuda Višeg suda prema kojoj dekan Fakulteta treba da plati profesorki 130.000 dinara na ime duševnog bola, kao i preko 157.000 dinara za sudske troškove.

Iako je reč o pravosnažnoj presudi, kako nije reč o krivičnom delu, po Zakonu ovo nije razlog za smenu dekana.

Osim toga, u toku je sudski spor protiv dekana koji je pokrenuo radnik Fakulteta koji je otpušten.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoja

    08:40 // 19. 12. 2015.

    Sta napisati? Cula sam je par puta, neobrazovana, sirova, bucna ( birane su reci). U Srbiji, sve je sporo. I mobinga ima svuda. Ali, kako je ovaj dokazan... mora da se skloni sa funkcije. Bar malo pravde.... radujem se.

  • Maca

    21:39 // 18. 12. 2015.

    Ne budes li poceo da pustas komentare protiv svoje ex profesorice Vesne Bratic, pocecu po drugim portalima da pisem kako uzimas rentu od iste. Pozz

  • Super Mario

    13:07 // 18. 12. 2015.

    Nikada onaj koji mobinguje (u ovom slučaju dekanica) ne mobinguje lošijeg od sebe već boljeg (u ovom slučaju profedorka Vuković) jer smatra da je nečim ugrožava.
    Ovo je jedan od retkih slučajeva da je tužba radi mobinga završena pozitivno po žrtvu mobinga.
    Podrška za hrabru profesorku i za sve žrtve mobinga.
    A za JV kritika, jer ste zadnji koji o ovome pišu. Pre vas su pisali Danas, Novosti...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: