Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 4. 3. 2019.

| Društvo

Dekan GAF-a nije smenjen ni posle reakcije Ministarstva

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
GAF
Mitković i dalje na čelu GAF-a; Foto: V. Millić

Iako je Agencija za borbu protiv korupcije tražila smenu dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu Petra Mitkovića, pa zatim reagovalo i ministarstvo, dekan nije smenjen, jer je za danas zakazana sednica Saveta fakulteta odložena.

Mitković je tako i dalje dekan GAF-a, iako je Agencija utvrdila da je zaposlio sina i ćerku svojih kolega, čime je, kako se navodi, izgubio poverenje javnosti da svoj posao obavlja valjano.

Osim toga, na istom fakultetu zaposlen je i njegov sin, a optužbe o nepotizmu u ovoj ustanovi i nemogućnosti da se iko drugi zaposli izneo je naučnik Petar Pejić, prvi put još 2016. godine, kada je konkurisao za mesto asistenta. Pejić je tvrdio da je bio bolji kandidat od ćerke prodekana i supruge profesora, koje su dobile posao, što je u sporu i potvrdio, jer je Upravni sud poništio konkurs. Studenti GAF Sednica Saveta GAF-a odložena do daljnjeg; Foto: V. Milić

Zbog utvrđenih nezakonitosti na Fakultetu niko nije odgovarao, a sada je regovalo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Zato je ponovo zasedao Savet GAF-a, ali predsednik ovog tela Miomir Vasov nije precizirao šta je tačno Ministarstvo tražilo od njih.

Sednica je odložena do daljnjeg. Dogovorićemo se šta i kako da radimo. Pošto nismo baš upoznati do kraja sa celokupnom i procedurom i dokumentacijom. Mi ovog trenutka nismo spremni da praktično donesemo zaključak o svemu ovome što je bilo do nas i što je stiglo kao zahtev od relevantnih institucija. Ono što su oni tražili je da mi njih izvestimo o našim postupcima i oni će to da dobiju - rekao je Vasov.

Na pitanje novinarke da li su iz Ministarstva eksplicitno tražili smenu dekana, Vasov je rekao:

Zadnja tačka kaže da mi njih obavestimo o našim postupcima koji mogu da podrazumevaju i nesmenu i smenu i odlaganje i uvođenje v. d.-a. Ima mnogo toga, stvar uopšte nije jednostavna, ma koliko se to vama činilo jednostavno - rekao je Vasov.

Inače, iz Ministarstva se očekuju odgovori na pitanja šta je konkretno traženo od Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu vezano za dekana ove ustanove.


"Obični univerzitetski profesori" ne mogu tek tako da odluče?

Predsednik Saveta Fakulteta nije rekao kada će se ponovo odlučivati o Mitkovićevom mandatu, a najpreciznija informacija koju je dao jeste da će se to desiti kada budu ustanovili ko je kada slobodan da bi mogli da zakažu sednicu.

Vasov je dodao i da članovi Saveta kao "obični univerzitetski profesori" ne mogu da odluče o nečemu što bi trebalo da bude posao pravnika, kao i da ne mogu da uvedu vanredno stanje u rad ove visokoškolske ustanove time što će smeniti dekana.

Mi smo obični univerzitetski profesori, kojima je stavljeno da odlučuju o nečemu o čemu nismo baš mnogo, da tako kažem, bili upoznati u prethodnom periodu. S tim u vezi vi razgovarate sa mnom, ja sam bio član Saveta, ali meni kao članu Saveta su dolazile stvari koje su dolazile. Predsednik Saveta sam poslednja tri meseca. Dolazile su i stvari koje su dolazile lično dekanu, mi moramo i to da saznamo - dodao je Vasov.

Podsetimo, uprkos svemu što je utvrđeno u Agenciji, Mitković je prošle godine dobio još jedan mandat na čelu niškog GAF-a. Agencija je potvrdila preporuku za smenu Mitkovića pre godinu dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gizmo

    23:10 // 5. 3. 2019.

    Prvo pisete da je agencija dala preporuku a sada da je trazila smenu...ne razumem. Verujem da je vest ovako citanija. Da li se zna sta je trazilo ministarstvo ili je to neki zakljucak donesen na osnovu izjava jedne individue i nikog drugog?

  • Goran Jovanović

    21:44 // 5. 3. 2019.

    Kada se pise ime profesora uvek se pise titula. Nije dekan bilo ko pa da se navodi samo ime ili smo prezime. Isto vazi i za predsednika saveta fakulteta, kao i za svaku osobu sa akademskom titulom. Ulicarski nacin ophodjenja je usao u sve sfere i protiv toga se treba boriti.
    Odakle Pejicu titula "naucnik" i ko mu je, i zasto prikacio. To se neko sprda s jadnim covekom koji se bori sa vetrenjacama.

    • Prelepa

      12:27 // 6. 3. 2019.

      Dodacu da je uz titulu naucnik se javlja u tekstu i nova titula “uskoro doktor arhitekture”. Dakle kada se rodimo svi smo potencijalni domtori arhitekture, medicine i dr

    • djordje lazarevic

      18:43 // 6. 3. 2019.

      petar je jedini covek koji spravom nosi tu titulu.5 naucna rada na sci listi.Doktorat sa sirokom primenom,a ne doktorat radi doktorata,radi napredovanja u zvanje. iz predhodnog komentara se vidi da ljudi odu u penziju sa jednim naucnim radom,a da pritom ne sazna da je fakultet naucna institucija

  • Dipl.ing.arh.

    11:29 // 5. 3. 2019.

    Imao sam prilike da sve ovo vidim iznutra. Mnogo je gore nego što mozete i da zamislite.

    • Okruglica Petar

      19:41 // 5. 3. 2019.

      Dragi dipl.ing.arh. daj vise detalja. Ovako povrsan komentar ostavlja sumnju i raspiruje mastu do bola. Tamo na faksu je kao Sodoma i Gomora. Nedo ti Bog da proviris na vrata. A ti bio unutra. Pa daj malo opisi tako ti diplome.

    • Prelepa

      23:05 // 5. 3. 2019.

      Ko je vas toliko ostetio kada vidim da vas je okitila titula koja vam je i data na istom tom strasnom mestu. Kao i ovom genijalcu. Dajte imena!! A i kakve su te dve, jel stvarno ne vrede toliko da treba da se blati fakultet koji je uvek koliko se ja secam bio najugledniji na Niskom Univerzitetu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: