Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:34, 17. 12. 2013.

| Društvo

Dekan Ilić: Smena prodekana je ispravna

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Medicinski-fakultet.jpg

Ponovna smena redovnog profesora Medicinskog fakulteta Dragana Petrovića sa mesta prodekana, na istoj sednici na kojoj je prema odluci Upravnog suda vraćen na posao, potpuno je ispravna, tvrdi dekan Stevan Ilić.

On osporava tvrdnju petoro smenjenih dekana da je prema Statutu bilo neophodno da o njihovoj smeni prethodno odluči Nastavno-naučno veće.

- Nije tačno da o smeni prodekana treba da odlučuje Naučno-nastavno veće. Prodekane predlaže dekan, a razrešava ih Savet. Upravni sud je poništio Petrovićevu smenu zato što nije bilo obrazloženja, a njega nije bilo jer su pravnici tako odlučili - kaže dekan Ilić.

Medicinski fakultet Stevan Ilić mesto dekana preuzeo je prošle godine Podsetimo, u obrazloženju presude Upravnog suda, kojim je bilo naloženo da se Petrović vrati na mesto prodekana, piše da su odlukom o razrešenju prodekana bile učinjene "bitne povrede Zakona o opštem upravnom postupku" i "grubo su prekršene odredbe Zakona o visokom obrazovanju i Statut Medicinskog fakulteta".

Kako on objašnjava, smena pet prodekana Dragana Petrovića, Milana Višnjića, Miroslava Stojanovića, Dušice Pavlović i Gorana Nikolića bila je nužna "jer nisu radili dobro".

- Dva su zadržana, a ostalih pet je "podmlađeno". Smenjeni su zato što sa njima nisam više mogao da radim. Hteli su da nastave po starom, a to "po starom" nije bilo po zakonu. Novi prodekani odlično rade. Onog trenutka kad budu prestali, predložiću i njihovu smenu - kaže dr Ilić.

On ističe da to što je Upravni sud poništio rešenje o smeni Petrovića ne znači da su automatski poništene i smene ostalih prodekana,

- Dobili smo pravno tumačenje da rešenje ne važi za ostale prodekane. Jedan je pojedinačno tužio, a drugi nisu i njima je istekao rok da to učine - objašnjava dekan Medicinskog fakulteta.

I sednica 29. avgusta na kojoj je smenjeno petoro prodekana, i sledeća 10. decembra, na kojoj je Petrović vraćen na mesto i odmah zatim smenjen, bile su zatvorene za javnost, protivno članu 168 Statuta Medicinskog fakulteta.

- Sednice su bile zatvorene za javnost zato što na drugi način nisu mogle da se održe. Čak 45 minuta nismo mogli da počnemo sednicu, prvi put je rad ometao Aleksandar Višnjić, a sad Milan Višnjić. Kako da prisustvuje onaj ko ometa rad? Nije u skladu sa Statutom, ali je u skladu sa zakonom. Pa zar mislite da bi ovi ljudi koji čine Savet dopustili da se radi nešto nezakonito? - pitao je Ilić.

Smenjene dekane zamenili su Ivan Nikolić, Biljana Kaličanin, Gordana Kocić, Zoran Radovanović i Aleksandar Mitić. Jedini profesori Medicinskog fakulteta koji su zadržali svoja mesta prodekana su Borislav Kamenov i Dobrila Stanković Đorđević

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • profesor

    13:44 // 20. 12. 2013.

    Stevo sta mislis da radis sada kada je Buric izabran za direktora stomatologije, strasno ti slabe pozicije, vidis da se polako odrice tebe tvoj SPS, a i SNS (sem Perisica) te ne podrzava.

    • Bisevac

      12:19 // 21. 12. 2013.

      Profo,mada sumnjam da si P od profesora. Mnogo si brate neobavesten. Izgleda da osim pisanja komentara nista drugo ne radiš. Na netu možeš dosta da naučiš i da pravilno budeš obavešten.Sedi dole 1.

  • Miki

    10:11 // 19. 12. 2013.

    Interesantno "podmladjivanje"! Ostavio Kamenova (60 g), smenio Stojanovića (45 g)!
    Koga bre taj Steva zamajava. Njime upravljaju Perišić (koji nema ni jedan autorski rad) i Radovanovic (ima jedan rad)

  • poslusnik je to

    14:27 // 18. 12. 2013.

    Ovaj dekan ne zna sta je sud, on zna samo ono sto mu kazu SPS-ovci i Perisic. Mora da ih slusa jer su mu zenu postavili za direktorku Radona, pa makar krsio zakon i unistavao fakultet i studente.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: