Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:15, 3. 11. 2023.

| Društvo

Dekan niškog PMF-a: Zgradi fakulteta potrebna hitna rekonstrukcija, na naše apele nema reakcije nadležnih

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
PMF
Neodovoljno prostora za sve studente; foto: T. R.

Baš uoči lokalnih izbora 2020. godine tadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će uskoro biti izgrađena nova lamela na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu i kompletno rekonstruisan postojeći objekat. Ovo obećanje je, kaže dekan PMF-a Niko Radulović, ostalo mrtvo slovo na papiru, pa oko 1.500 studenata i 280 zaposlenih svakodnevno boravi u zgradi koja je nenamenska, dotrajala i neuslovna. Pomoć države su opet tražili, a odgovor čekaju.

Višedecenijski problem prostora koji ima Prirodno-matematički fakultet još čeka rešenje, a dekan Radulović ističe da je neophodna hitna rekonstrukcija i adaptacija zgrade, kao i novčana pomoć države za to.

Napominje da posle svakog jačeg nevremena u zgradi imaju havarije i poplave koje predstavljaju opasnost po studente, zaposlene, kao i po izuzetno skupu opremu. Kaže da je samo u poslednjih godinu dana uloženo skoro milion dinara u saniranje posledica šteta nastalih tokom nevremena i na dezinfekciju i čišćenje poplavljenog prostora. Laboratorija-Filozofski1-foto-JV Laboratorije decenijama na Filozofskom fakultetu; foto: JV

Za trajno rešavanje ovih problema neophodno je da država ozbiljnije uzme učešće, tj. potrebno je više desetina miliona dinara, koje Fakultet nema, a svaki naš apel nadležnim institucijama za finansijsku pomoć u tim situacijama ostao je bez ikakve reakcije - objašnjava dekan PMF-a.

Podsetimo, da se laboratorije PMF-a isele iz zgrade Filozofskog mnogo godina pokušavala su oba fakulteta, ali bez uspeha. Dekan Radulović kaže da su zato oni rešili da delom od sredstava Fakulteta, delom od donacija, adaptiraju postojeći prostor i tako presele bar deo laboratorija i dobiju mesta i za nove učionice.

Radovi na adaptaciji galerije fakulteta počeli su u julu 2023. godine isključivo iz sopstvenih sredstava. Ideja je bila da se novac koji se davao za iznajmljivanje prostora u MIN-ovoj zgradi u istom dvorištu, a usled trostrukog povećanja cene iznajmljivanja u tom periodu, preusmeri na konkretne radove u zgradi samog fakulteta i uređivanje slobodnog prostora koji postoji u zgradi - objašnjava dekan PMF-a.

Na površini od oko 150 kvadrata grade se i opremaju računarske učionice, herbar fakulteta i kabineti za nastavnike, vrednost radova je oko 10 miliona dinara, a prema rečima Radulovića, biće završeni krajem novembra.

Kaže i da će uskoro biti raspisan i tender za izgradnju i opremanje dve nove učionice ukupne površine 100 kvadrata i još jedne savremene računarske učionice ukupne površine 90 kvadrata.

Izgradnja pomenutih učionica će omogućiti preraspodelu prostora i samo delimično preseljenje istraživačkih laboratorija iz zgrade Filozofskog fakulteta. Bez izgradnje Aneksa - lamele fakulteta nije moguće preseljenje laboratorija za studente hemije, koje zauzimaju skoro 400 kvadrata u zgradi Filozofskog fakulteta, što je moguće uraditi samo uz pomoć države, odnosno odgovarajućih ministarstava - objašnjava Radulović.

Dekan Niko Radulović kaže da su aplicirali na brojne konkurse, kako ministarstava, tako i stranih fondova, ambasada, kao i da su tražili donacije od kompanija. Međutim, ističe, mali broj ljudi i institucija je prepoznalo njihove potrebe.

Zato su nedavno opet tražili pomoć od države.

Odgovarajući dopisi kojima se traže sredstva za sanaciju i izgradnju Aneksa su poslati u septembru 2023. godine predsednici Vlade RS, ministarstvima prosvete, nauke, ministarstvu za javna ulaganja, kao i ostalim relevantnim institucijama Republike Srbije. Odgovore još uvek čekamo - objašnjava Radulović.

Napominje da uslovi za rad na Fakultetu ne odgovaraju visokom renomeu i rangu institucije, koja ima nastavnike na Stanfordovoj listi najuticajnijih naučnika na svetu i zahvaljujući kojoj je Univerzitet u Nišu na Šangajskoj listi u oblasti matematike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivaana

    13:53 // 4. 11. 2023.

    Što ne pomene i plate profesora i docenta? Docenti imaju plate kao vaspitačice u Beogradu. Matematičari postaju ređi nego pande. Sunovrat visokog obrazovanja.

  • Jova88

    15:45 // 3. 11. 2023.

    A Fakultetu umetnosti treba zgrada, pošto nema nijednu! Dekanica Injac je uspela da izgubi spor sa Jevrejskom zajednicom i tako izgubila zgradu dekanta!

    • Jelena

      21:36 // 3. 11. 2023.

      I izdejstovala da izmesti decu sa smetnjama u razvoju odnosno da dobije prostor specijalne škole ,,Carica Jelena". Zamislite moje dete koje ima autizam mora da menja sredinu, školu, nastavnike, zarad nečije sulude ideje. Sramota za Niš i gradonačelnicu!

  • Dule Kadirov

    15:19 // 3. 11. 2023.

    Kad se primaju profesorka deca preko veze a studenti generacije idu u inostranstvo pa se neko pobuni onda "autonomija pa ne moze niko da se mesa u stvari unutar fakulteta", a kad treba da se daju pare za zgradu onda nije autonomija nego da od naseg poreza pravite zgradu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: