Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:33, 15. 1. 2020.

| Društvo

Dekan o docentkinji koja nije izabrana za profesorku: Bez mobinga na GAF-u

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
GAF
Dekan odgovara na tvrdnje docentkinje; Foto: V. M. R.

U postupku izbora u zvanje profesora na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu nema mobinga, tvrdi dekan ove ustanove Petar Mitković. To što je docentkinja Biljana Arandelović prošla na glasanju na fakultetu, ali ne i na Univerzitetu, dekan objašnjava simboličnim “svako sledeće sito je gušće“.

Docentkinja Arandelović svoj slučaj nenapredovanja definisala je kao mobing i posledicu sudskog spora koji njen otac, inače bivši dekan GAF-a, vodi sa Univerzitetom.

Međutim, aktuelni dekan Mitković negira mobing u procesu izbora nastavnika, a kaže da sa spornim sudskim sporom nije upoznat.

Postupak izbora se sprovodi prema odredbama Zakona o visokom obrazovanju i svim potrebnim aktima koji su doneti u skladu sa njim. Oni između ostalog propisuju javnost, ravnopravnost, jednake kriterijume za sve ušesnike u postupku izbora i kolektivno odlučivanje u svim fazama i na svim nivomima - poručuje Mitković.

Dekan navodi da se izbor radi u fazama, da svaka prethodna svojom odlukom ne mora apsolutno da obavezuje narednu, pa tako opravdava to što je Biljana Arandelović imala pozitivno mišljenje Stručne komisije i Izbornog veća fakulteta, ali je njeno napredovanje zaustavilo Naučno stručno veće Univerziteta u Nišu.

Simbolično “svako sledeće sito je gušće“ i uvek postoji mogućnost naknadne korekcije prema novim proverama i saznanjima. Sami kandidati su takođe zaštićeni institucijom žalbe ili tužbe, jer u rešenju o izboru uvek stoji jasno obrazloženje postupka i razloga izbora. Logično je da svaki kandidat ima najbolje mišljenje o sebi ali i da poštuje preporuke iz odluka - navodi Mitković.

Ipak, dekan pominje mobing, ali kaže da ga Arandelović sprovodi nad samom sobom.

Za pohvalu je kada ima reference višeg ranga iz neke naučne oblasti, ali nije logično da mobinguje sebe time što ne želi da ostvari minimalne reference potrebne za izbornu oblest i rizikuje da na nekom od konkursa bude izabran kandidat koji te bliže kriterijume ispuni - zaključuje Mitković.

Podsetimo, docentkinja Arandelović navela je da se prvi put u istoriji Univerziteta desila situacija da celo Naučno stručno veće bude jednoglasno uzdržano na predlog Izbornog veća nekog fakulteta i to bez ikakvog obrazloženja. Dodaje da i pored referenci koje ima već 10 godina ne može da napreduje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djerdjin

    09:41 // 16. 1. 2020.

    Iz komentara se vidi da ljude, sasvim opravdamo, boli nepotizam na visokoškolskim ustanovama. Naravno da ga ima i da je i nepravedan i štetan. No time se niko ne bavi, čak ni oni koji su po zakonu obavezni. Na primer, po zakonu Nacionalni savet za visoko obrazova je morao da donese Kodeks o sukobu interesa (nepotizmu) prilikom zapošljavanja nastavnika i saradnika ali nije.

  • mj

    23:35 // 15. 1. 2020.

    Vama treba Dragan S. Velickovic da vas rasturi. Ko je studirao zna o kome se radi

  • Gordana

    21:57 // 15. 1. 2020.

    Nemojte da napadate sve Profesore da su im deca zaposljena naGAF-u.Ima tu Profesora cija deca ne rade na pomenutom Fakultetu.Svi vi koji ste studirali na GAF-u znate dobro i budite objektivni.

    • Ouzo

      05:42 // 17. 1. 2020.

      Ima,ima,al se broje na prstima jedne ruke !
      A,sto se dekana tice,sad je gusto sito,kad je on biran,bilo je busno !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: