Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 4. 10. 2016.

| Društvo

Dekanica Fakulteta umetnosti jača od zakona

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
800x600-490x370-490x370-Suzana-2-resize
Saga se nastavlja; foto: artf.ni.ac.rs

Ni nekoliko meseci otkako su i Ministarstvo prosvete i Agencija za borbu protiv korupcije zatražili da se Suzana Kostić smeni sa mesta dekana niškog Fakulteta umetnosti zbog nepotizma i kršenja etičkog kodeksa, to se još uvek nije desilo. Predsednik Saveta, tela koje bira i smenjuje dekana, spustio slušalicu novinarki.

Pre tri meseca, Žunić je rekao da će Savet zasedati i izjasniti se u vezi sa preporukom Agencije, ali tek kada bude bio konstituisan novi saziv. 

Naime, kako je izjavio, njemu je tada bio gotov predsednički mandat i čekalo se na izbor novog predsednika.

Međutim, Žunić sada nije želeo da odgovori na pitanje da li je ponovo izabran za predsednika i da li je Savet u međuvremenu zasedao.

Najpre je rekao da je “na sednici”, a potom i da uopšte neće da razgovara, i pre nego što je čuo pitanje.

Nećemo moći da se čujemo - rekao je kratko Žunić.
Uopšte?
Ne.

Na pitanje novinarke da li je on ponovo izabran za predsednika Saveta, Žunić je spustio slušalicu, tako da je javnost ostala uskraćena i za objašnjenje je li Savet uopšte zasedao, šta je odlučeno i zašto Suzana Kostić i dalje protivzakonito obavlja ovu funkciju.

Ipak, kako se može videti na sajtu Fakulteta, on je i dalje potpisan kao predsednik Saveta.

zunic-foto-artf.ni.ac.rs Dragan Žunić neće da razgovara; foto: artf.ni.ac.rsPodsetimo, Savet fakulteta je trebalo da glasa o tome hoće li smeniti ili ostaviti na mestu dekana Kostićevu čiju je smenu marta zatražila Agencija za borbu protiv korupcije.

Kako su utvrdili, ona je prekršila zakon time što je angažovala svoju sestru advokata Biserku Conić da zastupa Fakultet pred sudom, kao i time što je na Fakultetu zaposlila Žunićevog sina, čime je došla u sukob interesa.

Inače, Savet fakulteta na čelu sa Žunićem je već jednom odbio da je smeni, iako su i po Zakonu, ali i Statutu fakulteta, morali da to urade.

Naime, Etički komitet niškog Univerziteta je presudio da je na konkursu za izbor profesora “vodila aktivnu kampanju protiv jednog od kandidata”, čime je prekršila etički kodeks.

Ko prekrši kodeks, ne može ostati dekan, propisano je članom 54. Zakona o visokom obrazovanju. 

Međutim, umesto da izglasa smenu, Savet fakulteta je odluku Komiteta okarakterisao kao “proceduralno nekorektnu, nepravednu i tendencioznu”, zbog čega se trenutno pred istim Komitetom vodi postupak protiv članova Saveta.

800x600-ACAS Nikom ništa ni nakon rešenja Agencije; foto: acas.rsZbog ostanka Kostićeve na ovoj funkciji, oglasio se i Odbor za statutarna pitanja niškog Univerziteta, koji je podsetio da dekan ne može biti neko ko je povredio kodeks, dok je prosvetna inspekcija još februara naložila Savetu da izabere novog čelnika Fakulteta umetnosti.

Tada je Žunić tvrdio da je Savet zasedao povodom ovih dopisa, “i da postoje odluke o tome”, ali je odbio da odgovori šta je tačno odlučeno na navodnom zasedanju. 

Novinari su te informacije odmah zatražili od Fakulteta preko Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, međutim, kako odgovor nije stigao u roku od 15 dana, podneta je žalba Povereniku, a postupak je i dalje u toku.

Međutim, očito je da njena smena ni tada nije izglasana, jer Suzana Kostić mimo zakona i danas obavlja ovu funkciju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • blackburn

    22:09 // 4. 10. 2016.

    Dzabe doktorati,zvanja,statusi na fakultetima i Univerzitetu,kad je ponasanje,stil i nacin upravljanja nekim Savetom ili imanje funkcije,sitnosopstvenicki,omedjen provincijalizmom i samozivnoscu!Mnogo je takvih,koji se zaboravise u privilegijama,pa misle,sto bi rekao narod da-"pustaju kisu".

    • Goksi flauta

      09:14 // 5. 10. 2016.

      Ne mogu da poverujem da ova gospodja radi sta hoce i prima ozbiljnu platu.Osmeh ima jako lep,ali ti nedao GOSPOD da te uzme na zub.

  • Suzana

    21:48 // 4. 10. 2016.

    Sneg je opet Snežana

  • spustio slusalicu

    21:13 // 4. 10. 2016.

    argument univerzitetski šta li je

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: