Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 28. 4. 2016.

| Društvo

Dekorisanje uskršnjih jaja prilika za kreativnost

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
maja-stojiljkovic-uskrsnja-jaja1
Kreativnošću ulepšava praznik; foto: Maja Stojiljković

Dok se u danima Uskrsa neke domaćice drže tradicionalnog načina bojenja jaja u crveno, sve je više onih koje se okreću modernijim načinima ukrašavanjima, naročito sve popularnijem dekupažu - dekorisanju jaja motivima sa salveta.

Nišlijka Maja S. jedna je od mnogih koje najsrećniji hrišćanski praznik koriste kao priliku da ga dodatno uvesele svojom kreativnošću.

Ona se već duže vreme bavi tehnikom dekupaža koju je odlučila da primeni i na jajima, jer je želela da isproba neke drugačije tehnike od tradicionalnih.

easter-egg-pixabay Pustite mašti na volju; foto: PixabayUkrašavanje salvetama je, kaže, veoma jednostavno i ne oduzima mnogo vremena, a pride je i bezbedno jer se ne koriste potencijalno štetne farbe za jaja, pa ga zato preporučuje svim domaćicama.

Radi se isto kao i dekupaž na bilo kojoj drugoj površini, ali se umesto lepka koristi belance. Ja kupujem salvete sa uskršnjim motivima, ali mogu i bilo koji drugi, samo je bitno da budu sitni da bi izgledalo lepše. Motivi sa salvete se iseckaju, uzme se samo gornji sloj, a onda se premazuju i lepe na jaja mekom četkicom umočenom u belance - objašnjava Maja postupak.

Kako kaže, svega dvadesetak minuta utroši za ukrašavanje 15do 20 jaja. Najviše vremena zapravo, navodi ona, oduzima kuvanje.


Tradicionalna crvena jaja simbolika vaskrsenja

Iako su moderne tehnike sve popularnije, deo stare tradicije se ne napušta.

pixabay-eggs Crvena jaja obavezna u svakoj kući za Uskrs; foto: PixabayTako mnoge domaćice, bilo da jaja farbaju ljuskama luka ili farbama za jaja, prvo jaje boje u crveno i ostavljaju ga da stoji cele godine kao “čuvarkuća”.

Protojerej-stavrofor pri niškom Sabornom hramu Nenad Mikić kaže da običaj bojenja jaja potiče od najstarijih vremena, a crvena boja nije slučajnost, već simbolika.

To je boja vaskrsenja, radosti, boja koja donosi nadu, koja nama pravoslavnim hrišćanima uliva veru. Podseća na nevino prolivenu krv Hrista, zahvaljujući čijoj žrtvi smo mi sada u mogućnosti da vidimo nebeski život - kaže protojerej-stavrofor.

Kako kaže, “čuvarkuća” treba da predstavlja veru u Hrista i vaskrsenje.

Gledajući to crveno jaje koje je simbol vaskrsenja mi se čitave godine podsećamo da nije vaskrsenja uzaludna bi bila vera naša. Čuvajući jaje čuvamo veru, a ona čuva nas i našu kuću - objašnjava Mikić.

Inače, stručnjaci preporučuju prirodne načine bojenja, bilo u ljuskama luka bilo drugim biljnim “sokovima”, jer su farbe na našem tržištu potencijalno nezbezbedne.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: