Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:05, 29. 5. 2015.

| Društvo

“Delta” hoće da ruši zgradu Sajma, simbol Leskovca

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
2.jpg
Održavanje ili renoviranje "šajkače" u "Delti" smatraju preskupim

Kompanija „Delta Relstejt“ predstavila je rukovodstvu Leskovca idejni projekat za uređenje leskovačkog Sajmišta po kome će zgrada Sajma, prepoznatljiva “šajkača”, biti srušena.

Leskovački sajam je 2007. godine na aukciji u Beogradu prodat za 126 miliona dinara kompaniji “Delta”, uz obavezu da se u razvoj uloži 6,33 miliona dinara.

Prema ovom planu, na mestu gde se sada nalazi Sajam, trebalo bi da se izgradi poslovno - stambeni objekat sa hotelom, podzemnom garažom i parking prostorom koji će moći da koriste svi Leskovčani. 2 Pod "šajkačom" je 5 sajamskih hala

Sama hala ne uklapa se u projekat. Njeno održavanje ili eventualno renoviranje je preskupo i ona će, ukoliko se ovaj projekat prihvati, biti srušena - kazala je Sandra Borđoški, predstavnica ove kompanije.

Radove na budućem poslovno - stambenom objektu sa hotelom na mestu današnjeg Sajma, kako je predviđeno projektom, radile bi isključivo lokalne, leskovačke firme, koje bi za te poslove angažovale preko 1.000 radnika.

Konačnu reč o danas predstavljenom projektu doneće rukovodstvo grada. Oni danas nisu želeli da se izjasne o ovoj ideji već su pažljivo pratili prezentaciju.

Ipak, oglasilo se društvo “Stari Leskovac‘‘ i članovi čuvene navijačke grupe “Blu bojsi” koji će, kako su najavili, organizovati niz akcija i aktivnosti kako bi se ovaj objekat sačuvao.

I arhitekta Den Larison, čija je majka rođena Leskovčanka, kaže da je reč o izuzetnom arhitektonski i građevinski urađenom objektu.

Postoje dva u svetu, jedan manji je u Americi. Mnogi profesori “Šajkaču” pokazuju svojim studentima kao primer vrhunskog majstorstva, napregnutog betona i izrade krova sa sajlama - kaže Den Larison.

3 "Šajkača" odolela i TituLeskovački sajam se nalazi u strogom centru grada i spada u red najpoznatijih i najstarijih u Srbiji sa pet sajamskih hala i više od 3.000 kvadratnih metara zatvorenog izložbenog prostora.

Inače, Leskovački sajam, nekada dom jedne od najvećih sajamskih manifestacija u SFRJ, izgrađen je u obliku šajkače. To je tada prouzrokovalo bes kod Hrvata i Slovenaca koji nisu hteli da izlažu robu u Leskovcu, a stvar je “legla” kad je rukovodstvo Leskovca Josipu Brozu Titu, kome su Hrvati tužakali Leskovčane, saopštilo da je reč o “titovki”, a ne srpskoj šajkači.

Ipak, jedno je neosporno - Leskovčani “šajkaču” od tada smatraju simbolom svog grada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Igy

    10:07 // 20. 9. 2017.

    I beda je zaštitni znak Le, pa jel i nju ne treba rušiti! Čuj sajam u Le?

  • dr

    11:42 // 1. 6. 2015.

    Mozda ce neki ogranak "oksforda" da naprave u cast gradonacelniku

  • higuy

    10:10 // 31. 5. 2015.

    "Sajkacu" srusiti, a napraviti maketu vernu originalu, do tri metra visine maksimalno. Kao klinac sam je prosao, uzduz i popreko, betonskim rubom, ko zna koliko puta. Cak smo se i suncali na njoj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: