Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:49, 29. 10. 2020.

| Društvo

Deo Bioskopa “Sloboda” u Vranju porušen, iz Udruženja zanatlija traže da Grad obustavi radove

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Bioskop
Gradska većnica kaže da je urađena procena i da je deo bioskopa porušen samo iz bezbedonosnih razloga; foto: D. D.

Nakon što je godinama bio prepušten zubu vremena zbog sudskog spora između Grada i Udruženja zanatlija, deo Bioskopa “Sloboda” koji se nalazio u Zanatskom domu u centru Vranja, sada je, odlukom Grada porušen. Sa druge strane, predsednik Udruženja zanatlija kaže da pravosnažna odluka o vlasništvu ne postoji, pa samim tim Grad nema pravo da ruši i izvodi radove na objektu.

Poslednji film u nekadašnjem kultnom Bioskopu “Sloboda” Vranjanci su odgledali 1998. godine i od tada Vranje nema bioskop. U međuvremenu su postojali pokušaji i prilike da u tom gradu ponovo proradi bioskop, ali nikada sa srećnim krajem.

U međuvremenu, bioskop je bio prepušten zubu vremena, pa je tako objekat urušen, a pao je i krov tamo gde je nekada bila bioskopska sala.

Bioskop "Sloboda" Vranje Predsednik Udruženja zanatlija kaže da pravosnažna odluka o vlasništvu ne postoji; foto: D. D. Gradska većnica Danijela Milosavljević kaže za Južne vesti da je urađena procena i da je deo bioskopa porušen samo iz bezbedonosnih razloga.

Bilo je ruinirano, urušio se krov, zapravo je sve palo u međuvremenu. Urađena je procena i bilo je mnogo isplatljivije srušiti nego raditi bilo šta drugo. Prednji deo ostaje, samo zadnji je porušen. Pre ovoga nije moglo ništa da se radi zbog sudskog postupka, da se na vreme saniralo možda i ne bi došlo do tolikog urušavanja. O nameni prostora će se tek odlučivati - kaže Milosavljevićeva.

Kako kaže, Grad je dobio pravosnažnu presudu o vlasništvu, a revizija sudskog postupka se odnosi na tehničke probleme, ali ne i na pitanje vlasništva.

Sa druge strane, predsednik Udruženja zanatlija Miodrag Antić kaže da pravosnažna odluka o vlasništvu ne postoji, jer je Udruženje nakon presude Apelacionog suda u korist Grada zahtevalo reviziju sudskog postupka, a Vrhovni kasacioni sud je uvažio.

Imam presudu Višeg suda u Vranju koji je potvrdio da je to naše, a Apelacioni potvrdio njihovu, koja nije pravosnažna jer je Vrhovni naložio reviziju i predmet je već tri godine u mirovanju u Apelacionom sudu. Sad sam podneo predlog Apelacionom za izdavanjem privremene mere da obustave sve radove - kaže Antić.

Bioskop "Sloboda" Vranje Prednji deo renoviran i lokali su izdati; foto: D. D. Antić dodaje da nema ništa protiv saniranja ili obnavljanja, ali da ima protiv toga da dozvole nekome da uzme prostor i da tu gradi.

Početkom 2000. godina filmske projekcije su se održavale u sali Doma vojske, a ta praksa je nastavljena i kasnije, samo ređe nego u vreme kada su izašle domaće "Munje" i prvi deo "Hari Potera", što su neki od prvih filmova koji su prikazivani u Domu vojske.

Nakon 22 godine Vranjanci će bioskopske projekcije gledati u Pozorištu, gde je montiran projektor i oprema za koju je Filmski centar Srbije izdvojio 11, 7 miliona dinara. Za sada nije poznato da li je bioskop u sklopu Pozorišta trajno rešenje ili će Vranjanci ipak dobiti bioskopsku dvoranu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: