Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:27, 17. 4. 2019.

| Društvo

Deo Voždove ulice kod "Ambasadora" skoro dve godine blokiran

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
blokada kod Ambasadora
Pešaci moraju da izađu na ulicu da bi prošli, ali je ulica blokirana automobilima; foto: JV/V. M.

Trotoar i deo ulice pored hotela "Ambasador", jednog od simbola Niša koji je nedavno dobio moderniji izgled - nisu prohodni još od juna 2017. godine, a prema poslednjem zahtevu koji su vlasnici uputili nadležnima, tako bi moglo da bude do kraja maja. Zasad nije poznato koliko je za ovo, kako ga građani nazivaju - uzurpiranje javnog prostora, plaćeno u gradski i opštinski budžet preko taksi.

Simbol nekadašnjeg sjaja, napretka i moći, kako su mnogi nazivali hotel koji je pre 6 godina zatvorio svoja vrata gostima - nedavno je dobio novi izgled. Renoviranje hotela koji je punom parom radio 5 decenija i ugostio mnoge znane i neznane goste, počelo je pre 2 godine, kada su i deo trotoara i ulice blokirani.

Iako najpoznatiji niški hotel, za koji je najavljeno da će imati 5 zvezdica, izgleda kao da gosti već mogu da rezervišu sobu, saobraćaj pored njega i dalje nije moguć, a teško prolaze i pešaci. Tako je već skoro dve godine, pa građani često negoduju, a svoje nezadovoljstvo je izrazio i čitalac preko aplikacije "Prijavi problem" koji ocenjuje i da je vlasnik predugo uzurpirao javni prostor. blokada kod Ambasadora Radovi kod hotela završeni, ali saobraćaj u tom delu skoro 2 godine blokiran; foto: JV/V. M.

Prema rečima investitora tako je trebalo da bude par meseci. Sada je već druga godina kako pešaci moraju da idu kolovozom iako su ti radovi odavno završeni. A cela kolovozna traka koja je blokirana zbog "pešaka" sve vreme se koristi za parkiranje vozila. Iz tog razloga u centru Niša imamo svakodnevni kolaps u saobraćajnom špicu - napisao je građanin.

Nezadovoljni su i taksisti koji pak ovu blokadu saobraćaja u tom delu grada, u čijoj blizini je i autobusko stajalište, povezuju sa čestim udesima kojima su svedočili u poslednjih godinu dana. parkirani kod ambasadora Automobili parkirani, pešaci moraju na ulicu; foto: JV/V. M.

Iako je reč o privremenoj izmeni režima saobraćaja na Trgu kralja Milana, kako kaže gradski većnik zadužen za saobraćaj Igor Vojinović, blokada traje još od 20. juna 2017. godine. Privremeno blokiran skoro dve godine, ovakav režim mogao bi da traje do kraja maja.

Poslednji zahtev, koji je primljen u Sekretarijat za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj dana 15.04.2019. godine, odnosi se na period od 01.05.- 31.05.2019. godine (za ovaj period još uvek nije izdato Rešenje za izmenu režima saobraćaja) - pojašnjava Vojinović.

Da bi se ovako privremeno blokirao saobraćaj neophodne su dozvole, a plaćaju se republička i lokalna komunalna taksa. Vojinović kaže da se prilikom izdavanja saglasnosti plaća republička administrativna taksa od 840 dinara, ali ne precizira da li je reč o iznosu koji se plaća po danu zauzeća površine. blokiran deo ulice Saobraćaj bi mogao da bude blokiran do kraja maja; foto: JV/V. M.

Takođe, podnosilac zahteva je u obavezi i da od nadležne gradske opštine, u skladu sa Odlukom o komunalnom redu dobije odobrenje za zauzeće na površinama javne namene i površinama u javnom korišćenju za koje plaća lokalnu komunalnu taksu u iznosu definisanom Odlukom o lokalnim komunalnim taksama. Lokalna komunalna taksa za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova utvrđuje se dnevno po m2 - dodaje većnik.

Ipak, ne precizira o kojoj sumi je reč i novinare je za te informacije uputio na nadležnu Opštinu Medijana. Pitanja o tome koliko iznose komunalne takse i koliko je za skoro dvogodišnje zauzeće ulice i trotoara uplaćeno u gradski i opštinski budžet poslata su na njihov zvaničan mejl i očekuju se odgovori.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • S.Nikolić

    11:19 // 27. 4. 2019.

    Niš je obična , građevinski gledano , ruina !

  • Tivat

    20:43 // 17. 4. 2019.

    Mafia nude dve mogucnosti-uzmi lovu ili nemas vise mogucnosti da je uzimas .

  • Naissus

    19:03 // 17. 4. 2019.

    Toliko dobro su ga uradili da ne znaju kad ce da se srusi pa je I dalje pod merama opreza I bezbednosti

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: