Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:36, 14. 2. 2020.

| Društvo

Deo bivšeg članstva udruženja stanara oformio svoje udruženje

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
pravo na pravo
Jukić (levo) na potpisivanju sporazuma sa srodnim udruženjima; foto: GP

“Pravo na pravo” je ime udruženja koje su registrovali bivši članovi niškog Udruženog pokreta slobodnih stanara. Među njima su i neki od osnivača UPSS-a, a Miroslav Jukić iz novoformiranog udruženja kaže da teško ide, jer je “narod pobegao”, ali da oni žele da kao građanski aktivisti pomognu, pre svega, oko komunalnih problema i ekologije.

Sve što se desilo sa pokretom stanara je, zaključuje se po Jukićevom glasu, bolna tema i mnogi su iz te priče izašli razočarani.

Ipak, nekolicina je odlučila da ne prestaje sa građanskim aktivizmom, pa je tako oformila novo udruženje.

Mi smo već i poveli neke akcije. Sada pripremamo neki ugovor o Toplani, ugovor koji moraju da imaju po zakonu. Poveli smo sa Građanskim preokretom što radimo sa vodom. U Nišu planiramo da pokrenemo lokale koji su zapušteni i napuštene mesne zajednice. U principu, želimo samo da se pomažemo - kaže Jukić.

Građanska aktivnost je, kako kaže Jukić, u suštini svuda propala, pa je zato važna solidarnost između onih udruženja koja rade.

Preuzeli su je pod kontrolu svugde - kaže kratko Jukić.

Zato su oni sa još nekoliko organizacija u Srbiji potpisali sporazum i ubuduće će, kako je objašnjeno, zajednički raditi na odbrani prava građana na dostojanstven život, borbi protiv diskriminacije, implementaciji principa direktne demokratije, borbi za javnu upravu u službi građana i odgovorno upravljanje javnim resursima, kao i borbi protiv korupcije i na zaštiti ugroženih.

Sporazum, kako je rečeno, nije predizborni, jer teme kojima se udruženja bave prevazilaze dnevnu politiku, ipak Jukić kaže da će se oni baviti politikom, ali ne stranačkom.

To nas i te kako interesuje. Prvo moramo da stavimo nas na noge - kaže Jukić.

Pored niškog udruženja potpisnici sporazuma su i Lokalna alternativa iz Vrbasa, Samo lokalno iz Bečeja, Jasno i glasno iz Požarevca i Građanski preokret iz Zrenjanina na osnovu čijih krivičnih prijava je, kako kaže Jukić, pokrenuta istraga o zloupotrebama u izgradnji fabrike vode.

Podsetimo, Jukić je sa delom nekadašnjih osnivača Udruženog okreta slobodnih stanara napustio udruženje pre nekoliko meseci kada je na jednoj od skupština izabrano novo rukovodstvo.

Svemu su prethodile nesuglasice i kako je rečeno, želja pojedinaca da Pokret postane politička partija. Novi predsednik Ivica Živković rekao je pak da su osnivači izašli iz UPSS zbog zdravstvenog stanja i kako bi udruženje prepustili mlađima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    06:48 // 15. 2. 2020.

    Jukicu,opet li ,samo, Toplana i Vodovod ne valjaju?
    Janic i neradnicki sekretarijati ti prijaju,komunalna policija ti je za uzor,EPS odlican !
    Promeni malo plocu,dosadan si,sve jedno isto !

  • Dejan Dimitrijević

    00:24 // 15. 2. 2020.

    Kao što se laici ne mogu baviti nuklearnom fizikom, tako se ne mogu baviti ni politikom. U pitanju je ozbiljna delatnost, koju u sistemu parlamentarne demokratije vrše samo, jedino i isključivo političke stranke. Grupe građana mogu služiti samo kao esnafska udruženja ili korektivni faktor.

    Udruženje stanara je propalo zbog besmislice o "neposrednoj demokratiji". Isto će se desiti i sa ovima.

  • Stanarka

    14:03 // 14. 2. 2020.

    Jukića za gradonačelnika!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: