Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:32, 8. 2. 2017.

| Društvo

Deo kasarne “Filip Kljajić” niškom Univerzitetu, ostatak na prodaju

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
kasarna
Stara zgrada u centru Niša našla svog vlasnika; foto: gradjanin.rs

Posle puno nagađanja ko bi mogao da bude novi vlasnik kasarne “Filip Kljajić” u širem centru Niša, dogovoreno je, kako pišu iz Ministarstva odbrane, da nju preuzme niški Univerzitet, gde bi se razvijao IT sektor. Dvorište bi, kako kažu, trebalo da bude parcelisano i prodato zainteresovanim investitorima.

Ovu odluku doneli su ministar odbrane Zoran Đorđević, ministarka državne uprave Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević, a kada će zvanično Univerzitet preuzeti kasarnu zasada nije poznato.

Ideja je da upravo ovaj vojni objekat ponudi prostor studentima informacionih tehnologija kojih je sve više i zbog kojih fakulteti traže učionicu više.

To je u skladu sa Akcionim planom Vlade Srbije za razvoj IT sektora, a planirana je i parcelizacija imovine na tim lokacijama - piše na sajtu Ministarstva odbrane.

U kratkom SMS-u poslatom novinarima Južnih vesti ovu odluku ministara pozdravio je i aktuelni rektor niškog Univerziteta Dragan Antić.

ministri Ministri odredili dalju sudbinu vojnih objekata; foto: Ministarstvo odbranePored niškog Univerziteta, vojne objekte će preuzeti i visokoškolske ustanove u Novom Sadu i Kragujevcu. Univerzitet u Novom Sadu ubuduće bi trebalo da brine o kasarni “Arčibald Rajs”, a Univerzitet u Kragujevcu o tamošnjem Domu vojske.

Stavljanjem u funkciju univerziteta dobiće se dvostruka korist – prostor za razvoj IT sektora i nesmetana i lakša prodaja okolnog zemljišta gde se ti objekti nalaze, a za koje su investitori veoma zainteresovani - kažu u Ministarstvu odbrane.

Podsetimo, vojska u kasarni “Filip Kljajić” ne stanuje već nekoliko godina. Bilo je planova da ona postane Vojni muzej i bivši gradonačelnik Niša Zoran Perišić je o tome pre 3 godine pričao kao da je gotova stvar. Međutim, ta ideja nije realizovana, pa je kasarna bila na prodaju zajedno sa drugim vojnim objektima širom Srbije.

Međutim, kako kažu u Ministarstvu odbrane, prodaja je teško išla, jer je kasarna deo Master plana, objekti su zaštićeni zakonom, pa je i cena bila visoka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan Živković

    10:23 // 10. 3. 2017.

    Univerzitet u Nišu već ima Elektronski fakultet i Prirodno-matematički fakultet. U ovoj kasarni je trebalo preseliti Gimnaziju "Bora Stanković"i obezbediti da se po svetskim standardima nastava obavlja samo u jednoj smeni. Ili da se po svemu izuzetna Gimnazija "Svetozar Marković" izmesti iz "rupe".

  • Elementarno znanje

    18:47 // 9. 2. 2017.

    Kakve veze ima kulturno istorijska vrednost objekata koja je NEPROCENJIVA sa trzisno pocenjivackim procenama, hijena koje bi i do ovog objekta da se docepaju! Svuda u svetu gradovi "placu" za ovakvim prostorima i neka je sramota gradske istoricare i umetnike sto se prvi nisu pobunili. Cute kao misevi u rupama zajedno sa ostatkom kvazi gradske "elite". Bitne su ipak budzetske parice.

  • Pera Sakic

    09:46 // 9. 2. 2017.

    Koliko je pametno bilo kome uopste ici u bilo kakvu varijantu osim rusenja i izgradnje novog objekta na istoj lokaciji osim drzave to je pitanje. Ta zgrada sem sto je stara ona nema nikakvo grejanje, prostorije su uglavnom ucionice odnosno velicine ucionice, instalacije su jako slabe, ima bezbroj prozora, tavanski prostor je prepun golubova i njihovog minulog rada, podrumske prostorije su pune pac

    • Toma Tomic

      21:35 // 9. 2. 2017.

      Tako su i npr. u Austriji rušili zgrade zbog loših instalacija i grejanja. Nigde u Beču stare zgrade! Isplativije je da se napravi nova uvek.

    • Peacewho

      20:33 // 26. 6. 2017.

      Tačnije,ima prozora koliko i dana u godini.Isto tako je bila i kraljeva rezidencija i bitan faktor u ratnoj prestonici.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: