Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 11. 12. 2018.

| Društvo

Na čelu Centra za socijalni rad direktorka kojoj je istekao mandat tokom kog je bilo malverzacija

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Centar za socijalni rad Gadžin Han
Službenik centra nije dostavio dokaze da je isplatio svima pare; Foto: D. S.

Direktorka Centra za socijalni rad u Gadžinom Hanu Bojana Stefanović i dalje je na toj funkciji uprkos tome što joj je istekao mandat, a državni revizor utvrdio brojne nepravilnosti u radu ove ustanove. Posle negativnog izveštaja DRI, deo odbornika traži da Skupština razmotri postavljanje v. d. direktora, dok predsednik Opštine Saša Đorđević ne daje jasan odgovor da li je konkurs za novog rukovodioca završen, već objašnjava da je još u toku "prepiska" sa Ministarstvom za rad i socijalna pitanja.

Odbornik Jedinstvene Srbije Damir Stojanović navodi da je zbog malverzacija u Centru za socijalni rad 11 njegovih skupštinskih kolega zahtevalo sazivanje sednice na kojoj bi se razmatralo razrešenje Stefanovićeve i imenovao vršilac dužnosti direktora. Bojana Stefanović Gadžin Han Istekao joj mandat pre četiri meseca; Foto: Screenshot gadzinhan.rs

Zahtev za sazivanje sednice podnet je kako bi se stalo na put bezakonju koje vlada u opštini Gadžin Han, tj. kako bi se ispoštovale Zakonske odredbe propisane Zakonom o socijalnoj zaštiti jer ipak u pitanju ustanova od koje zavise stanovnici koji su u teškoj materijalnoj situaciji, a nadležni na vlasti su dokazali da su upravo oni koji štite "one" koji su navedeni u izveštaju DRI - navodi odbornik Stojanović.

Po zakonu bi lokalna samouprava koja je osnivač Centra, ističe Stojanović, trebalo da imenuje vršioca dužnosti posle najviše tri meseca po isteku mandata, ukoliko na konkursu nije izabran novi direktor. Stefanovićevoj se četvorogodišnji mandat završio još u avgustu, a kako je bilo brojnih nepravilnosti u radu ove ustanove, dodaje, i dalje aktuelnoj direktorki mogla je da bude "poljuljana fotelja" i ranije.

Zakon o Socijalnoj zaštiti je prekršen u nekoliko tačaka. Direktor mora biti razrešen ukoliko svoje obaveze izvršava na način koji može da izazove smetnje u radu ustanove, a što je nedvosmisleno potvrdio negativan izveštaj DRI - ističe odbornik Stojanović.

Na pitanje zbog čega je, uprkos svemu, direktorka Centra i dalje Bojana Stefanović, predsednik Opštine Gadžin Han Saša Đorđević nije dao konretan odgovor. Objašnjava da je konkurs za novog direktora bio raspisan letos, a potom je Skupštini Opštine od Upravnog odbora Centra stigla lista kandidata za novog direktora koja je prosleđena Ministarstvu. Od početka oktobra, dodaje Đorđević, traje prepiska između predsednice Skupštine Gadžin Han i Ministarstva. Međutim, Đorđević nije precizirao da li je konkurs propao ili je i dalje "u proceduri".

Predsednica Skupštine opštine je dana 03.09.2018.godine, uputila Zahtev za davanje saglasnosti Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, koje je dana 07.09.2018.godine tražilo dopunu dokumentacije, a koja je dostavljena 27.09.2018.godine, na koji je Ministarstvo dalo odgovor 03.10.2018.godine. Od tada traje prepiska Predsednice Skupštine i Ministarstva u vezi načina finansiranja direktora i za sada još nisu dobijeni svi odgovori na postavljana pitanja - naveo je Đorđević.


Đorđević: Opština naložila da se socijalna pomoć isplaćuje preko računa

Iako je predsednik Opštine bio upoznat sa nepravilnostima u Centru, što je potvrdio i na sednicama Skupštine, malverzacije u Centru za socijalni rad bile su nastavljene sve do kontrole državnog revizora, kada je novac koji je bio namenjen najugroženijim građanima bio pronađen čak i u torbi službenika Centra. Đorđević dodaje da je Opština posle izveštaja DRI uputila dopis Centru za socijalni rad sa nalogom da građane ubuduće isplaćuju na tekući račun.

Između ostalog je izričito naloženo da sve isplate jednokratnih novčanih pomoći i naknade troškova prevoza za subvencije u budućem periodu se isplaćuju na tekući račun korisnika. Ovakav vid isplate otpočeo je sa donetim rešenjem od 21.07.2018. godine. Takođe traženo je i službi dostavljeno, kopija priznanica za sve zahteve i rešenja iz 2017. godine - dodaje Đorđević.

Podsetimo, knjigovođa Centra za socijalni rad u Gadžinom Hanu isplaćivao je pare korisnicima po sopstvenom nahođenju, a kako se navodi u izveštaju državnog revizora, moguće je da deo novca nije ni stigao do građana. Zbog toga su isplate kasnile, a najugroženiji građani Gadžinog Hana čekali su jednokratnu novčanu pomoć i pare za prevoz i po nekoliko meseci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slobodan Cvetkovic

    11:14 // 12. 12. 2018.

    Ej neumni, Zaplanje je lepo I I'ma potencijala, Ali... Nema razumne, postene I obrazovane Koji ga vode. Sve je to sitnosopstveniccka I kratkovida dusa. Ispraznice Zaplanje opusteti ga a steta ce biti nemerljiva I nenadknadiva. U pamer se eeeej...

  • PM

    00:00 // 12. 12. 2018.

    Koliko znam i u Doljevcu je "ista situacija"!!!

  • Mile Mali

    17:06 // 11. 12. 2018.

    Zaplanjci!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: