Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:52, 11. 7. 2018.

| Društvo

Deo oronule kuće "Oka sokolovog" pripao Gadžinom Hanu, bliži se rekonstrukcija

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Dragutin Matić
Fotografija Dragutina Matića postala simbol borbe za slobodu

Najpoznatiji Zaplanjac koji se borio u balkanskim i Prvom svetskom ratu Dragutin Matić, čija je fotografija u unformi srpskog vojnika obišla svet, uskoro bi trebalo da dobije muzej u svom rodnom selu Kaletincu. Naslednici ratnog izviđača poznatog kao “Oko sokolovo” predali su deo njegove kuće Opštini Gadžin Han, koja planira da je rekonstruiše i napravi muzej. Čeka se da Opštini pripadne i ostatak objekta.

Kako kaže predsednik Opštine Saša Đorđević, suvlasnici koji poseduju trećinu kuće u kojoj je živeo slavni vojnik i učesnik mnogih važnih borbi za oslobođenje Srbije, poklonili su Gadžinom Hanu svoj deo objekta. Istu nameru, dodaje, ima i naslednik ostatka kuće. Dragutin Matić Ovde je živeo najpoznatiji srpski vojnik na svetu; foto: D. M. Car, "Safari" klub

Postoji volja i ostalih vlasnika da to isto poklone Opštini kako bi mogla da se izvrši rekonstrukcija objekta i da se pretvori u spomen-kuću Dragutina Matića. Dve trećine tog objekta poseduje naslednik koji ne živi u Srbiji, ali je u toku njegov ostavinski postupak i on je voljan da pomogne u tome da se sve završi - rekao je Đorđević.

Predsednik Opštine očekuje da se ostavinski postupak završi do kraja leta, posle čega ih očekuje dalja procedura oko dobijanja dozvola za rekonstrukciju trošne kuće u Kaletincu.

Cilj je da to bude autentična kuća kakva je i bila. Rekonstruisati, staviti strugane grede, to mora da bude prava srpska kuća iz moravskog stila, tako je to bilo ranije. Nama je cilj da izgleda kao u tom periodu - dodao je Đorđević. Kuća Dragutina Matića Kuća urasla i oronula; Foto: D. M. Car, "Safari" klub

Podsetimo, prvobitna očekivanja, kada su pre dve godine na to da je kuća u Kaletincu potpuno oronula ukazali Vlasta Stanojević iz Safari kluba i foto-reporter Dušan Mitić Car, bila su da muzej bude otvoren ove godine na godišnjicu završetka Velikog rata.


Saznao da je simbol borbe tek pola veka po nastanku fotografije

Da se nalazi na slici koja obilazi svet, Dragutin Matić je saznao tek 50 godina posle njenog nastanka. O tome je u knjizi "Moj otac Oko Sokolovo" pisao njegov sin, novinar Blagoje Matić. Oko sokolovo Gadžin Han Spomenik podignut 1998. godine; Foto: S. S.

"Jest, to sam ja. Zaista me slikao..." uzviknuo je Dragutin, mislivši na novinara koji ga je fotografisao i "nekud otišao". Do tada Matić nije znao ni da je novinar preživeo, a da je fotografija dostigla svetsku slavu, jer se nalazi u udžbenicima, ratnim albumima i muzejima širom sveta.

Počast Matiću odata je podizanjem spomenika "Oko sokolovo" na trgu ispred Opštine Gadžin Han. Otkriven je 1998. godine kada je proslavljeno 80 godina od oslobođenja Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gornjo zaplanjac

    14:54 // 29. 7. 2018.

    greska,velika je greska sto se kuca i ime slavnog ratnika predaje u ruke opstini g.han ,jer oni to nece uraditi kako treba uradili bi ali kad bi mogli da prenesu kucu ug.han.ocevidci smo da sto je opstina pocela da radi ugornjem zaplanju vecina poslova tako vazniih nije dovrsila sem onih ukojihm ucestvuje drzava

  • Bralee

    20:11 // 11. 7. 2018.

    Ni sad se ne bi setili, da ih poslanik Rančić u Skupštini Srbije nije prozivao i kritikovao kada se donosio Zakon o ratnim memorijalima.

  • Cujte Srbi

    20:04 // 11. 7. 2018.

    Ajde,neka bude.Nikad nije kasno da se velikom heroju sa Juga Srbije,neustrasivom Dragutinu,koji je svojim herojstvom zadivio citav svet,bar popravi kuca.Na zalost zivimo u vremenu kad se znamenitim Srbima ruse kuca,kad se ne obelezava stogodisnjica zavrsetka Prvog sv.rata,ovaj dogadjaj zasluzuje postovanje.Kad Putin dodje 1.Novembra,tad ce se ova vlast setiti nasih heroja iz Prvog sv.rata.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: