Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 18. 6. 2015.

| Društvo

Deo radnika "Gorice" ispred Gradske kuće tražio plate i smene

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
radnici
Zatražili plate i pomoć od Grada; foto: JV

Tridesetak radnika niškog JKP ”Gorica”, delom iz Asocijacije nezavisnih sindikata, delom sindikalno neorganizovanih, zatražilo je od gradskih vlasti da reše probleme u njihovom preduzeću i smene rukovodstvo, koje se po njihovom mišljenju, veće godinama rotira.

Radnici su se okupili u parku u centru Niša i kako kažu, nisu ni u protestu ni u štrajku, već su došli da traže pomoć.

Nemamo od čega da živimo, nemamo od čega da platimo prevoz do posla i porodice su nam ugrožene. Tražimo platu, ono što smo zaradili da bismo izdržavali kuću i porodicu - kaže Toplica Marković iz ASNS.

Svi okupljeni su u glas nekoliko puta povikali da bi jedino rešenje bilo smena kompletnog rukovodstva, a u tome ih podržava Marjan Popović, predstavnik sindikalno neorganizovanih radnika.

Tražimo da Grad, kao osnivač našeg preduzeća, stane na put bahatom ponašanju koje je prevršilo sve granice. Za ovo stanje direktno odgovornost snosi bivši i sadašnji menadžment, a to je isto jer i sadašnji direktor je bio u prošlom menadžmentu. Oni se rotiraju, a kod nas sve gore i gore stanje - kaže Popović.

izlaznica Morali da traže dozvolu za izlazak iz preduzeća; foto: JVOkupljeni radnici kažu da ih ima više koji podržavaju ideje za promenu rukovodstva i što hitnije isplate zaostalih plata, ali da mnogi od njih nisu mogli da dođu ispred Gradske kuće "jer im je zabranjeno i prećeno".

Pokazuju i takozvane dozvole koje su morali da uzmu kao privremeno odsustvo sa posla, jer ima drugačije nije bilo dozvoljeno da izađu.


Perišić: Formirao sam tim za “Goricu”

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da je organizovao posebnu radnu grupu koja će imati nedelju dana da sagleda situaciju u JKP “Gorica” i ponudi rešenje za izlazak iz krize.

U tom timu su, kako kaže Perišić, većnik Miloš Banđur, direktor “Gorice” Igor Jovanić, načelnici uprava za finansije i komunalne delatnosti i predstavnik zaposlenih.

Grad svoje obaveze prema ovom preduzeću izmiruje i trenutno smo dužni 10 ili 15 miliona dinara, a u poslednje vreme smo “Gorici” uputili više para nego bilo kom drugom preduzeću - kaže Perišić.

radnici Radnici traže svoje plate; foto: JVPredlog je, pojašnjava gradonačelnik, da se sektor za signalizaciju isključi iz “Gorice” i prebaci “Parking servisu”, kao i da se od “Gorice” izuzme obaveza održavanja javne rasvete i da se ponudi drugim firmama na tenderu.

Ipak, konačnu reč bi trebalo za 7 dana da da specijalni tim.


Reprezentativni sindikati: Nismo u štrajku

Deo radnika koji se okupio ispred Gradske kuće nije dobio podršku svojih kolega iz sindikalnih organizacija “Samostalni sindikat”, “Nezavisnost” i “Sloga”.

U zajedničkom saopštenju koje je dostavljeno medijima sindikati kažu da štrajk u ovom trenutku nije način za rešavanje nagomilanih finansijsko-socijalnih problema u preduzeću.

Kažu da su 12. juna apelovali na Grad da odgovori na predlog menadžmenta za rešavanje problema i da je odgovor stigao 16. juna.

 Dobili smo obaveštenje od lokane samouprave da će se po našem zahtevu Gradsko veće izjasniti na prvoj narednoj sednici. Takođe smo od direktora JKP,,Gorica” dobili pozitivnu informaciju o dobijanju dugoročnog kredita sa grejs periodom - pišu sindikalisti.

Naglašavaju da će se i dalje boriti za prava radnika, ali vodeći računa o korisnicima usluga i nesmetanom funkcionisanju grada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mr.Andronicus

    12:48 // 3. 7. 2015.

    A be dobiste li kredit?

  • Temudzin

    10:27 // 20. 6. 2015.

    JKP Gorica je preduzece apsurda.Najbrojniju administraciju imaju i najveci broj pomocnika direktora a bave se tako prostim seljackim rabotama.Delatnost maximalna expoloatacija sargija i grabulja.

  • Moca

    07:50 // 19. 6. 2015.

    Genijalna ideja da im oduzmu signalizaciju i rasvetu, a u ekonomskom i pravnom sektoru zaposle jos lezilebovica.Radnike vratiti Mediani a lezilebovice kod Perisica i Bandjura pa neka rade sta hoce.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: