Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:02, 9. 4. 2020.

| Ekonomija

Deo radnika "Olimpiasa" u Nišu ne želi da uđe u fabriku, strahuju za zdravlje

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Fabrika
Radnici u fabrikama zabrinuti za svoje zdravlje; Foto: JV

Pojedini radnici Olimpias knitting-a u Nišu, dela italijanskog Benetona, odbili su jutros da uđu u fabriku. Kažu da su zabrinuti za svoje i zdravlje svojih porodica, kako zbog uslova u samim proizvodnim halama, tako i zbog prevoza do njih. Olimpias SRB napominje da su preduzete sve mere zaštite, da su smanjene smene i broj osoblja, ali da svi imaju radnu obavezu, dok država ne odredi drugačije.

Na fotografijama koje su radnici poslali Južnim vestima vidi se nekolicina njih ispred fabrike koja je, kako su rekli, odbila da uđe u hale. Javljaju da je reč o prvoj smeni koja radi u delu fabrike Olimpias knitting i da su nakon nekog vremena otišli kućama, a da su od nadležnih dobili informaciju da će dobiti “neopravdani” i da nisu dobili nalog Grada ili epidemiologa da obustave rad. 92575958_842631502922643_6465929485802799104_n Ne žele da uđu u fabriku; foto: čitalac

Mi smo danas zatražili obustavu rada na određeni period, međutim nadređeni su nam se obratili uz objašnjenje da firma posluje bez obzira na prisustvo virusa i da je na radnicima da odluče da li žele da nastave sa radom ili ne. Ukoliko odluče da obustave rad nakon 3 dana nedolaska bez opravdanja slede otkazi. Još pored svega tvrde da im država ne dozvoljava da prekinu sa radom, jer nema osnova za prinudnim zatvaranjem - javljaju radnici.

Zabrinutost je potekla iz informacije da su neki od radnika zaraženi koronom. Iako su zaraženi već neko vreme na bolovanju, radnici strahuju zbog kontakta koji su već imali sa njima.

Mi i dalje radimo, idemo na posao prepunim autobusima, vrlo izvesno širimo zarazu u gradu, a imamo kući decu i stare roditelje, ulazimo u trgovine… Ovom ludilu nema kraja. Molim vas, pomozite - uplašeni su radnici.

Informacija o zaraženoj osobi iz fabrike pročula se brzo, pa drugi radnik javlja i da su slali dopise nadređenima, ali da je jedini odgovor da su sve mere preduzete.

Svi su zabrinuti jer nema toalet papira, sredstava za dezinfekciju ruku. Ponašanje je neizdrživo. Žene sede jedna iza druge i dahću u vrat jedne drugima. Maske su im nabavili iz konfekcije po jedan komad, a one su pravljene od ostataka komada. Nisu medicinske. Svaki dan je tenzija, zovu osobe koje su na bolovanjima da se što pre vrate na posao. Dali su po jedan par rukavica, ali takvo je radno mesto da se sa rukavicama ne može raditi - kažu zabrinuti radnici.

Iz dela fabrike za koji su radnici javili da štrajkuju još nema odgovora da li je istina da im je zaprećeno otkazima i koje mere su preduzete za zaštitu radnika.

Međutim, iz Olimpias SRB uveravaju da je sve u redu. Kažu da sredstava za dezinfekciju ima, a da je svako od radnika dobio po tri pamučne maske koje se peru, od čega su dve iz njihove proizvodnje, koje su i testirane.

Navode i da su, po preporuci Vlade, oni koji imaju decu mlađu od 12 godina oslobođeni od dolaska na posao, baš kao i hronični bolesnici i oni koji su stariji od 60 godina - svi kod kojih postoji opravdani razlog. Tvrde i da u svim tim slučajevi garantuju platu. 93250596_238542453955632_7291122677664710656_n Odgovori fabrike Olimpias knitting i dalje se čekaju; foto: čitalac

Svi imamo radnu obavezu, dok država ne naredi drugačije. Najvažnije su higijenske mere, udaljenost, smanjenje broja zaposlenih u kompaniji, izolacija sumnjivih slučajeva, kontrola pristupa i mnogi drugi. Protokol koji usvajamo smatra se međunarodno sigurnim. Informacije su date svim zaposlenima i to je najvažnije sredstvo. Od kolega se traži da se pridržavaju dobijenih uputstava i da nas informišu o svom zdravlju ili rizičnim situacijama - navode u Olimpiasu.

O daljem planu rada kažu da će najviše zavisiti od onoga što kažu institucije, a navode i da su za sada smanjili smene i prisutno osoblje. Za prevoz navode da imaju 13 linija i da je i Inspekcija rada ustanovila da je tu sve u redu.

Proveravamo svakodnevno situaciju u autobusima. Ogranizovali smo službu koja se sada bavi tim poslom. Autobusi su organizovani po certifikovanim higijenskim protokolima. Intervenirali smo kada je otkrivena sumnja na da se autobisima prevoze radnici koji se nisu prijavili jer nam je važan tačan broj radnika koji koriste prevoz zbog angažovanja dovoljnog broja vozila. Imali smo takvu siruaciju zbog činjenice da kolege nisu poštovale primljene indikacije, i nisu se prijavili službi koja organizuje prevoz, a mi smo odmah intervenisali - pojašnjavaju u Olimpiasu.

Inače, za razliku od uslužnih objekata, poput restorana, kafića, te frizerskih i kozmetičkih salona, Štab za vanredne situacije nije zabranio rad fabrikama. Ipak, komandant i gradonačelnik Darko Bulatović rekao je njih proverava Institut za javno zdravlje i Inspekcija rada.

Preporuka Vlade je da mora da se nosi zaštitna oprema, da se drži propisano odstojanje između radnika i poštuje broj ljudi u zatvorenom prostoru. Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se razmatra privremeno zatvaranje velikih firmi, ali da su to teške mere.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Svetlana Veliclovic

    22:36 // 9. 4. 2020.

    Nije tacno da su sve zene dobile slobodne dane radi dece koja su mladja od 12 godina. To je laz!!! Receno je da ko ima starije dete od 12 god. , to dete moze da cuva mladje.

  • Necu da cutim

    22:30 // 9. 4. 2020.

    Ne znam kako nije sramota upravu da ovoliko laze kada svi zaposleni to znaju. Prvo ovo nije prvi slucaj zaraze a sve radnike su odmah zvali da nastave sa radom a da im nisu obezbedili nikakvu opremu. Kasnije su tek dali rukavice i maske. Drugo i glavno SVE RADNIKE KOJI IMAJU MALU DECU SU ZVALI NA PISAO! Mnogi imaju i bebe i sada mogu da biraju: bolovanje, neplaceno ili da rade i to u tri smene.

  • Anonimus

    20:33 // 9. 4. 2020.

    Sve sto je Olimpias SRB rekao je velika laz,radimo u sve cetiri smene I nemamo nikakvo olaksanje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: