Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:13, 23. 2. 2018.

| Društvo

“Deo vlasti stoji iza napada na novinare”

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti

Izjave državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja da novinari sami treba da se zaštite, ali i njegove sumnje da su uopšte napadnuti, za novinarku Tamaru Skrozzu nisu iznenađenje, jer smatra da deo vlasti zapravo stoji iza tih napada. Novinar Vlado Mareš ističe i da vladajuća garnitura u inostranstvu govori kako su mediji u Srbiji slobodni i time se diči, a onda se vrate “i sve nas podave”.

Za manje od dva meseca je u Srbiji zabeleženo čak 11 napada na novinare, a medijsku atmosferu je nedavno opisao i malteški novinar Metju Galicija, koji kaže da je ona takva da bi Srbija mogla da bude zemlja u kojoj će biti ubijen sledeći novinar.

Ipak, državni sekretar Ministarstva informisanja Aleksandar Gajović je nedavno izjavio da sumnja u napade koje novinari prijavljuju i da bi voleo da čuje i “drugu stranu”, a poručio im je i da nisu jedini koje napadaju i da se sami zaštite.

Za novinarku Tamaru Skrozzu ovakve izjave koje dolaze iz državnog vrha nisu iznenađenje.

Sve ono što je gospodin Aleksandar Gajović rekao je zapravo ono što Vlada Srbije i aktuelna vlast misli. Oni zaista misle da ne treba nas da štite. Ja čak mislim i da deo vlasti stoji iza napada na novinare - pojašnjava Skrozza.

Da nije tako, dodaje, bilo bi nemoguće da provladini tabloidi i televizija prave orkestrirane kampanje protiv novinara koji kritikuju vlast. Nadležni time ne samo da ne štite novinare i novinarke, što je njihov posao, kako kaže, već ih ne štiti ni kao građane ove države.

Država je obavezna da svojim mehanizmima zaštiti našu fizičku i svaku drugu bezbednost. U ovoj situaciji i u ovoj državi se dešava nešto potpuno suprotno - država prećutkuje sve ono što se novinarima dešava i da tim svojim prećutkivanjem zapravo pospešuje dalje harange, dalje kampanje. Ja se samo nadam da će ta čitava stvar da se zaustavi pre nego što se ostvari ovo proročanstvo kolege sa Malte - napominje Skrozza.

Skrozza ipak vidi i nešto pozitivno u ovakvoj izjavi državnog sekretara, koji ne bi da se meša u svoj posao, a to je da ona može da bude “fantastičan dokaz pred domaćom i međunarodnom javnošću da državu nije briga za novinare, ali i građane Srbije”.


Vlast novinarstvo vratila unazad

Novinar Vlado Mareš ističe da protiv ovakvog stanja u medijima i atmosfere koja se stvorila, a na koju je upozorio malteški kolega, novinari moraju sami da se bore.

Ova vlast je novinarstvo vratila unazad, ne 20, nego 30 godina i mi smo ponovo u startnoj poziciji da moramo da trčimo za slobodom, da je osvajamo, da se borimo, da budem malo grub - da se tučemo za nju, dozvoljenim sredstvima, a ne batinom kako prema nama ide država - napominje Mareš.

Ovakvom stanju je doprinelo i to što je predsednik Aleksandar Vučić iskoristio fenomen tabloida, pojašnjava Mareš, napravio nekoliko njih koji mu služe “kao siledžiji bejzbol palica”, koju koristi prema političkim protivnicima.

To je njegova politička igra, to je njegov manir i rezon i nas za to koristi. Mi moramo tome da se suprotstavimo - dodaje Mareš.

Kako je stvorena atmosfera koja pogoduje sve češćim napadima na novinare, kako je belgijski novinar od “bezbednosne pretnje” postao “ugledni građanin” i da li su mu to omogućili mediji, Brisel ili Vučić, kao i o Komisiji za žalbe Saveta za štampu koja je juče zasedala u Nišu, iz ugla ovih novinara, pogledajte u emisiji “15 + 15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    16:33 // 24. 2. 2018.

    Bolji bi naslov članka bio : "CEO Deo vlasti stoji iza napada na novinare” !

  • Milos018

    12:29 // 24. 2. 2018.

    Dragi novinari, kao jedni od retkih boraca za prava gradjana ove drzave, zelim Vam i nadam se da cete istrajati u vasim naporima da nas objektivno i nepristrasno obavestavate o situaciji u gradu, drzavi i o ovakim uslovima u kojima radite.
    A oni su katastrofalni kao i nasi svakodenvni zivoti jer je ovo UBEDLJIVO najgora vlast do sad.

    Nadajmo se najboljem! POBEDICEMO GA! kad-tad

  • ***

    04:50 // 24. 2. 2018.

    "Najbolji" su oni novinari,koji iz raznoraznih kabineta dobijaju pitanja i odgovore,pa ih posle objavljuju.Njih drzava stiti.Ostali su Don Kihoti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: