Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:14, 2. 9. 2020.

| Društvo

Deo žitelja romskog naselja u Prokuplju trajno rešio stambeno pitanje

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
kuće
12 kuća u naselju Mala Guba u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Uslovi i kvalitet života za 65 žitelja romskog naselja Mala Guba, od kojih je 45 maloletno, od danas će biti mnogo bolji i kvalitetniji jer se 12 najugroženijih porodica ovog dela divljeg naselja u Prokuplju uselilo u nove kuće. Objekte pojedinačne površine od oko 60 kvadrata finansirala je Evropska unija sa oko 1,3 miliona evra, uz učešće i pomoć Grada Prokuplja na prikupljanju potrebne dokumentacije i radove na infrastrukturi.

Radi se o višečlanim porodicama čije su kuće sagrađene u priobalju reke Toplice, a koje su posle svake poplave bar jednom godišnje bile plavljene i koje su živele u potpuno neuslovnim prostorijama.

Tokom sanacije korita reke Toplice u tom delu Prokuplja neke od kuća su i porušene, a stanari koji su se uselili u nove domove kažu da su zadovoljni jer će sada živeti mnogo dostojanstvenije i da će u novim kućama imati struju, vodu i kanalizacionu mrežu. amzija Muzlija Amzić dobio novu kuću; Foto: Lj. M.

Moja kuća je bila pored reke i svake godine sam bio poplavljen. Živeli smo u prostorijama punim vlage i ovo je za moju devetočlanu porodicu spas, jer imamo kupatilo, kuhinju i ostale osnovne stvari za život –kaže Muzlija Amzić, stanar jedne od 12 novosagrađenih kuća.

I ostali žitelji koji su dobili kuće slažu se da su useljenjem u nove prostorije trajno rešili stambeno pitanje svojih porodica koje više neće imati razloga da strepe od poplava koje su u ovom delu grada bile gotovo svake godine redovna pojava. stanari Stanari novosagrađenih kuća; Foto: lj. M.

Svečanom uručenju ključeva novih kuća prisustvovala je još uvek aktuelna potpresednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlovića, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, predsednik Nacionalnog saveta za Rome Dalibor Nakić i državni sekretar Zoran Lakićević, narodni poslanik iz Prokuplja Darko Laketić, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović i načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković.

Obraćajući se okupljenima, ministarka Mihajlović je rekla da je zadovoljna realizacijom ovog projekta, ali da država mora još mnogo toga mora da uradi da bi ne samo Romi, već i svi stanovnici Srbije kvalitetnije i lepše živeli, te da se socijalne razlike moraju smanjiti, a jedan od načina je i kroz IPA fondove koje finansira Evropska unija sa 60 miliona evra , od kojih je 20 miliona opredeljeno za socijalno stanovanje u Srbiji. zorana Zorana Mihajlović na uručenju ključeva stanarima novih kuća; Foto: Lj. M.

Drago mi je da možemo da kažemo da smo uradili jednu dobru stvar i da smo rešili stambeno pitanje za ovih 12 porodica. I nije to sve, zahvaljujući podršci EU koja podržava projekat “Inkluzije Roma”, za prethodne dve godine mi smo širom Srbije napravili stanove za preko 200 porodica – istakla je Mihajlović.

Dogovoreno je, kako je dodala ministartka, da u narednom periodu nadležno ministarstvo koje vodi i gradska vlast u Prokuplju reše i pitanje kompletnog opremanja ovih stanova u koje su se danas uselile porodice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boban zubni

    15:49 // 3. 9. 2020.

    Ispada u Srbiji najgore prolaze Srbi

  • Nenad Ilicic

    13:48 // 3. 9. 2020.

    Gde je pomoc za Srbe?
    Pitajte gradonacelnika da li siromasni Srbi koji nemaju gde da odu da dobiju stan/kucu u kojoj niko ne zivi?

  • aca

    09:53 // 3. 9. 2020.

    Srbi su stranci u sopstvenoj drzavi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: