Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:23, 7. 8. 2020.

| Društvo

Deo babica na ispomoć kovid centru u Leskovcu, plaše se prenosa zaraze

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
bolnica leskovac
Babice tvrde da nema dovoljno zaštitne opreme, foto: B. S.

Da je 11 babica sa Odeljenja akušerstva i ginekologije Opšte bolnice u Leskovcu poslato u ispomoć kovid centru i da to utiče na organizaciju odeljenja, kažu za Južne vesti zaposlene ove ustanove. Prema njihovim tvrdnjama, nema dovoljno zaštitne opreme zbog čega strahuju da se ne zaraze, ali i da virus prenesu na trudnice, porodilje i bebe. Da je deo osoblja ovog Odeljenja poslat u kovid centar potvrđuje i direktor Nebojša Dimitrijević, ali kaže da nema opravdanja za strah jer zaštitne opreme ima dovoljno, a preraspodela ne utiče na rad ove službe. Epidemiolog Branislav Tiodorović mišljenja je da babice ne bi trebalo da rade u kovid centru.

Strah od širenja zaraze među osobljem, zdravim pacijentima i nemogućnost organizovanja službe - tako situaciju na Odeljnju akušerstva i ginekologije opisuje u pismu deo zaposlenih ove službe. Kažu da je deo osoblja poslat na ispomoć kovid centru, iako u okviru njega postoji kovid porodilište, u okviru koga dežuraju sestre sa ne-kovid odeljenja.

Smatraju da ovakva organizacija nije dobra, a tvrde i da nema dovoljno maski, rukavica, kaljača i skafandera, zbog čega se plaše zaražavanja i širenja virusa. porodiliste Direktor tvrdi da ima dovoljno zaštitne opreme; foto: JV

Načelnica službe poslala je 11 babica na ispomoć, a samim tim oslabila službu i u nemogućnosti je da svoju službu organizuje. Babice rade po dve na odeljenju, drže 3. i 4. sprat i poluintenzivnu negu gde u svakom trenutku ima između 15 i 20 porodilja. Njih dve moraju, ukoliko dođe kovid pozitivna, da napuštaju odeljenje, odlaze u kovid porodilište, menjanju se na 4 sata i vraćaju se među zdravom populacijom i zdravim bebama - tvrde zaposlene.

Strahuju da se virus ne proširi ovim Odeljenjem, što bi značilo njegovo zatvaranje i odlazak porodilja i trudnica u druge bolničke centre.

Ukoliko bilo ko dođe nenajavljen na Odeljnje akušerstva, neće zateći ništa od zaštitne opreme. Osoblje je prinuđeno da kupuje kišne mantile o svom trošku i da tako obučene odlaze u kovid porodilište i izlažu se mogućnosti zaraze. Jedno opšte rasulo o kome se ne razmišlja. Na odeljenju se razbolelo 5 babica, što će sa ovakvim ponašanjem dovesti da se razbole i ostale i da se Odeljenje akušerstva zatvori, a žene će biti prinuđene da odlaze za Niš i dalje - pišu leskovačke babice.


Direktor: Organizacija odlična, niko nije ugrožen

Da je jedan deo osoblja sa Odeljenja ginekologije i akušerstva poslat u ispomoć, za Južne vesti potvrđuje i direktor Opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević. Od oko 106 babica, koliko ih radi na Odeljenju, u kovid centru je njih 11, ali Dimitrijević kaže da ni pacijenti, ni zaposleni nisu ugroženi, da zaštitne opreme ima dovoljno i da ceo sistem funkcioniše kako treba.

Prema njegovim rečima, nema ograničenja što se tiče rotacije zaposlenih, tako da, poput ortopeda, anesteziologa i ostalih lekara i medicinskih tehničara, u rotaciju mogu da uđu i babice. Na ovaj sistem odlučili su se kako bi rasteretili medicinske sestre sa ostalih odeljenja i, kako tvrdi, ovaj način rada ne utiče na funkcionisanje Bolnice.

Kao što se i ostali zaposleni smenjuju i idu u kovid centar, tako idu i babice. Niko nije ugrožen, one koje su u kovid centru, ne dolaze na Odeljenje, nego su isključivo tamo. Pre povratka na rad na Odeljenju, testiraju se, kao i ostali koji rade u kovid centru, a zaštitne opreme ima dovoljno, te nema mesta strahu - kaže Dimitrijević.

Dodaje i da u okviru kovid centra postoji kovid porodilište, ali da u njemu osoblje ide po potrebi kako se ne bi opterećivao kadar. Ukoliko ima potrebe za odlaskom u kovid porodilište, babice koje odlaze tamo, ne vraćaju se na Odeljenje. Do sada je u kovid porodilištu urađen jedan porođaj. Porodiliste-foto-Aleksandar-Kostic Epidemiolog kaže da babice ne bi trebalo da rade u kovid centru; foto: A . K.

Imamo i kovid porodilište u okviru centra, ali ne možemo tamo da rasporedimo ljudstvo da bude non-stop, jer nemamo svakog dana takve slučajeve. Ono je ipak opremljeno, za svaki slučaj, ali se tamo osoblje šalje po potrebi. Oni koji siđu u kovid porodilište, na Odeljenje se više ne vraćaju, tako da nema šanse da se neko na taj način zarazi i prenese virus i u ne-kovid porodilište - kaže Dimitrijević.

Trudnice i porodilje pozitivne na koronu, a sa težom kliničkom slikom, dodaje, šalju se na bolničko lečenje u niški Klinički centar, dok oni zbrinjavaju one sa lakšom kliničkom slikom i sve one koje nisu pozitivne na koronu, a koje su izolovane od ostalih.

Iako babice u pismu navode da je na Odeljenju trenutno 5 pozitivnih na koronu, Dimitrijević ove navode demantuje. Kako kaže, prema njegovim informacijama, među babicama nema zaraženih koronom.


Tiodorović: Trebalo bi poštedeti babice

Iako kaže da zbog nedostatka ljudstva svi mogu da idu u ispomoć kovid centar, epidemiolog i član republičkg Kriznog štaba Branislav Tiodorović smatra da babice tamo ne bi trebalo da rade.

Pretpostavljam da su babice angažovane zbog neodstatka kadra. Ja na primer to ne bih radio, ja bih ipak babice ostavio da budu tamo gde treba da budu i da eventualno budu angažovane kad su u pitanju pozitivne trudnice - kaže Tiodorović.

Dodaje i da on ne bi dirao personal koji radi sa trudnicama i porodiljama, ali da, usled nedostatka osoblja, svako može biti prebačen u kovid centar.

Inače, epidemiološka situacija u Leskovcu je povoljnija, a na bolničkom lečenju je 89 pacijenata, od kojih je 39 na kiseoničnoj terapiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Suzana

    17:49 // 8. 8. 2020.

    U Leskovcu je haos.. Na istom odeljenju, na radiologiji čekaju potencijalno kovid pacijenti kao i regularni pregledi...

  • Ja

    13:31 // 8. 8. 2020.

    Tako isto i u zatvor,odlična organizacija...čekaju ga da dodje,sve spremno. Samo će prvo da ga testiraju.A i kad bude odlazio testiraće ga opet...nema mesta panici!

  • Владан Ранђеловић

    23:51 // 7. 8. 2020.

    Да ли бре нешто ваља у Лесковцу, па похвалите барем нешто а одељење ИНТЕРНО И КОРОНАРНО задлужују све похвале, али Ви то невидите већ само ширите лажне вести

    • Jesbe

      10:42 // 8. 8. 2020.

      Ma da. Sve to Aca Zvrčka drži u najbojem redu. Sve što nije po njegovom ukusu on satre u korenu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: