Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 10. 10. 2016.

| Društvo

Depresija sve češća, psihijatrijske ustanove prebukirane

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
albinavlastelicafotojuznevesti
Albina Vlastelica: "Raste broj osoba obolelih od depresije"; foto: JV

Na Svetski dan mentalnog zdravlja, direktorka Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Gornja Toponica” kraj Niša Albina Vlastelica upozorava da konstantno raste broj osoba obolelih od depresije, ali i da se mnogi pacijenti šalju na kućno lečenje.

Iako u Srbiji od 2005. godine traje proces deinstitualizacije, specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti su prebukirane, a broj pacijenata konstantno raste.

toponicafotojuznevesti foto: JVUprava “Gornje Toponice” uspela je, kako kaže direktorka, da smanji broj hospitalizovanih pacijenata sa 800 na 650 zahvaljujući tome što su i lekari sa psihijatrijskih odeljenja u opštim bolnicama počeli da zadržavaju svoje pacijente na lečenju.

Broj pacijenata smanjen je, tvrdi ona, i skraćenjem boravka u ovoj instituciji koji je sada ograničen na maksimalno tri meseca, za razliku od dosadašnjeg trenda, kada su pojedini pacijenti boravili i više od godinu dana.

Cilj nam je da što manje pacijenata bude hospitalizovano, a da se više leče ambulantno, preko dnevnih bolnica i preko centara za mentalno zdravlje. Uz pomoć terapije, koja uključuje neuroleptike, dovoljno je samo da pacijenti redovno dolaze na kontrolu - izjavila je Vlastelica.

Među mladima sve je veći broj osoba obolelih od šizofrenije, ali neprestano raste i broj zavisnika od heroina, kojih trenutno u Srbiji ima preko 50.000. Međutim, bolest koja prednjači je depresija, koja je i najčešći uzrok samoubistva.

Čak dve trećine samoubica bolovalo je od nekog oblika depresije, a sve češće se radi o bipolarnom poremećaju, koji je nekako, ranije, prolazio ispod radara lekara - izjavila je direktorka.


U “Gornjoj Toponci” obeležen Svetski dan mentalnog zdravlja

publikafotojuznevesti Povodom Dana mentalnog zdravlja održana i priredba; foto: JVU Nišu je Svetski dan mentalnog zdravlja obeležen muzičko-scenskim programom organizovanim u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Niš.

Osim toga, prodavali su se ručni radovi pacijenata, a najbolji sportisti, hospitalizovani u ovoj ustanovi, dobili su nagrade. 

Uprava Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Gornja Toponica” vodi računa i o slobodnim aktivnostima svojih pacijenata, pa pored književne i likovne sekcije i časopisa u kojem pacijenti objavljuju svoje tekstove, organizuje i razne manifesticije poput sportskih igara - izjavila je direktorka.

Za razliku od prethodnih godina, kada je ova manifestacija bila održavana u centru “Medijana”, ove godine je bilo odlučeno da se održi u samoj bolnici, kako bi i pacijenti mogli da prate program.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Superhik

    22:41 // 10. 10. 2016.

    Ma da li je to dir Albina koja je zaposlila svog supruga i njen zamenik Lepi svoju cerku u bolnici? Ma sve se tako brzo zaboravi....

  • Lahor

    21:20 // 10. 10. 2016.

    Svi danas imaju probleme.Kada lekovi to nemogu da reše

  • Ristovski

    19:21 // 10. 10. 2016.

    Otera nas vlas na psihijatriju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: