Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:06, 16. 1. 2019.

| Društvo

Deset meseci vanredno stanje u 4 niška sela zbog neispravne vode

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
cisterna
Cisterne obilaze sela kada je voda zamućena; foto: JKP Naissus

Žitelji niških sela Donje Vlase, Berbatovo, Vukmanovo i vikend naselja Gabrovac od marta prošle godine muku muče sa pijaćom vodom, zbog čega je još tada proglašena vanredna situacija u Gradskoj opštini Palilula, a i dalje je na snazi. Predsednik Opštine Aleksandar Ždrale tvrdi da situacija nije alarmantna, da je voda trenutno ispravna, ali da stanje na izvorima i zagađenost zavisi od vremenskih uslova.

Da 10 meseci nakon uvođenja i dalje traje vanredna situacija u Paliluli saopštili su iz Nišavskog upravnog okruga u sklopu izveštaja o stanju u okrugu, dok Ždrale ovo nije niti potvrdio, niti negirao.

Nije vanredno da je nešto alarmantno. S druge strane, vanredno je ako ne možete da obezbedite ljudima normalne uslove za život, kao što je voda, jer Opština onda mora dodatno da angažuje kompanije i firme da hlorišu i kontrolištu vodu, Vodovod da vozi cisterne - objašnjava predsednik Opštine Palilula.

Kaže da u ovim selima voda nije stalno neispravna, već da meštani ne mogu da je piju kada se zamute izvori zbog usled velikih padavina.

U suštini, veći broj dana je voda ispravna za piće, samo kada su velike atmosferske padavine ponekad dođe do zamućenja i tada se ona ne koristi. Pratimo situaciju, imamo ugovore sa firmama, kao i Institutom za javno zdravlje, koji ispituju kvalitet vode. Ona se hloriše, redovno se prati situacija i nema nikakvih problema - ističe Ždrale.

Napominje da u danima kada voda nije bezbedna za piće Opština i saveti građana obaveštavaju građane tih sela, kao i nakon što kontrole Instituta za javno zdravlje pokažu da je voda bakteriološki i hemijski ispravna po svim parametrima.

Po podacima koje ja imam trenutno, voda je ispravna. E, sad, šta može biti za 5 ili 15 dana ako krene da se topi sneg, to ne mogu da znam - kaže Ždrale.

Vodovodna mreža u Berbatovu, Vukmanovu, Donjem Vlasu i vikend naselju Gabrovac nije deo sistema Javnog komunalnog preduzeća Naissus, već je reč o samostalnim seoskim vodovodima o kojima brinu sami meštani.

U niškom Vodovodu kažu da se postepeno sela priključuju na njihov sistem, ali da mesta sa problematičnim vodovodima, zbog kojih od marta vlada vanredno stanje, nisu u ovogodišnjim planovima. Napominju da je planirano da se na gradski vodovod ove godine spoje Sečanica i Gornji Matejevac.

A dok Opština Palilula i Grad ne svrstaju u planove sela u kojima se voda zamuti svaki put kada padne veća kiša, meštani se tih dana snalaze i čekaju cisterne kako bi došli do vode za piće.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: