Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:06, 4. 11. 2021.

| Društvo

Desetogodišnjem Mihajlu iz Pirota potreban novac za skupoceni lek

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
humanitarna
Potrebno 400.000 evra; foto: printskrin Budi human

Desetogodišnji Mihajlo Stamenkov iz Pirota boluje od Dišenove mišićne distrofije, a da bi dobio potrebne lekove, aminokiseline i fizikalne terapije, potrebna mu je novčana pomoć. Novac se sakuplja preko Fondacije Budi human, a u sakupljanje su se uključili i njegovi sugrađani organizovanjem humanitarnih licitacija na društvenim mrežama i humanitarnim seminarom.

Mihajlo je rođen kao zdrav dečak iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće, a njegove zdravstvene tegobe krenule su 2015. godine. Tri godine kasnije Mihajlu je dijagnostikovana Dišenova mišićna distrofija (nasledna bolest koja napada mišiće ramena, kukova, butina i listova). U pitanju je progresivna bolest koja se vremenom širi na sve mišiće koji vremenom slabe i oboleli vrlo brzo gube sposobnost kretanja.

Lek koji je Mihajlu potreban zove se Ataluren. On još uvek nije odobren u Srbiji. Njegova cena je oko 400.000 evra. Da bi imao efekta, deca koja ga primaju moraju ostati na nogama, a većina obolele dece prestaju hodati oko 12. godine života. Mihajlo nema vremena i potrebno je da ide učestalo na fizikalne terapije i vežbe koje bi usporile progresiju bolesti - stoji u pozivu za pomoć.

Mihajlu je novac potreban za lekove, aminokiseline, robotsku neurorehabilitaciju i za fizikalne terapije.

Svi koji žele mogu da pomogu uplatom na nekom od računa koji se mogu videti na sajtu Fondacije, ili slanjem poruke preko 1103 na 3030.

U akciju sakupljanja novca uključili su se i njegovi humani sugrađani. U grupi na Fejsbuku "Glas Pirota" organizovane su humanitarne licitacije gde se licitiraju razni proizvodi, od odeće do kolača iz domaće radinosti, a sav novac se uplaćuje za pomoć Mihajlu.

Kako bi pomogli Mihajlu i njegovoj porodici uključili su se i iz Asocijacije pravnika AEPA iz Beograda. 5. i 6. novembra održaće se dvodnevni onlajn seminar "Rodno zasnovano nasilje kroz prizmu teorije i prakse", a kotizacija za učešće je 1.400 dinara na tekući račun AEPA ili 7 SMS poruka za Mihajla Stamenkova poslatih sa istog broja na broj 1103 na 3030.

Zainteresovani se mogu javiti na mejl [email protected] sa naznakom "humanitarni seminar" nakon čega se dobijaju detaljne instrukcije o načinu uplate.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Za Mihajla

    13:53 // 5. 11. 2021.

    Pomozimo Mihajlu, naše malo njemu život znači. Pošaljimo poruku na 1103 na 3030. Idemo do Mihajlovog izlečenja.

  • Pirot se gradi,narod umire od gladi

    16:05 // 4. 11. 2021.

    Gde je opstina Pirot,tigar tyres i ostali kapitalisti?

    • Zlobnik

      17:14 // 4. 11. 2021.

      @Pirot se gradi,... : Kude su , znaje se kude su.... u Vućićevu zinulu alú i ne izlaze od tám. Znaju da jedú.... g... sendviči a za decu numeju se sete.
      Moreeee, kakva lustracija posle izbori...

    • B.Petrović, zapl.analitičar

      17:58 // 4. 11. 2021.

      Srpski lopovi VI IZ SVIH POLITICKIH STRANAKA OD 1990. što besomučno pokradoste ovaj jedan, nepismen I osiromašen( od vas!!!!!), narod :
      POMOZITE DETETU !!!!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: