Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:37, 11. 11. 2020.

| Društvo

Despotovačka ulica kao da ne pripada gradu - sa divljom vodovodnom mrežom, bez asfalta i rešenja

Autor:T.TasićIzvor:Južne vesti

U Despotovačkoj ulici u niškoj Opštini Pantelej, od centra grada udaljenoj oko dva kilometra, stanovnici već 40 godina gaze u blatu i isto toliko koriste, kako je zovu, divlju vodovodnu i kanalizacionu mrežu, koju su sami uveli i finansirali. Od prošle godine na vodovodnoj mreži postoji kvar, zbog koga su se, kažu, računi znatno uvećali, pa traže od nadležnih priključenje na leglanu, kako bi kasnije konačno dobili i asfalt.

Do skoro je ova ulica celom dužinom bila u blatu i rupama, sada je do pola posipana kamenom jer su je pojedini stanovnici prokopavali zbog kvara na vodovodnoj mreži, koji se pojavio avgusta prošle godine. Iako su od tada tražili od Opštine Pantelej, Grada i Sekretarijata za investicije da dobiju legalnu mrežu koju će održavati JKP Naissus, jedino što su dobili je, kaže Maja Đorđević iz ove ulice, građevinska dozvola.

Međutim, sada je problem novac koga nema, kažu da nemaju sredstava za izgradnju vodovodne mreže, tako da ostaje problem i dalje nerešen i nerešiv izgleda, prema rečima pojedinih ljudi iz Gradske opštine Pantelej koji su se zalagali da opet sami kopamo, da sami uvedemo vodovodnu mrežu, kao što je i do sada bila rađena i investirana od nas samih koji smo korisnici te mreže – navodi Đorđevićeva.

Iz Opštine Pantelej navode da su ovaj zahtev uvrstili kao prioritetni predlog nadležnom Sekretarijatu za investicije za Program izgradnje za tekuću godinu. Despotovačka  ulica Zbog kvara na vodovodnoj mreži meštani sami prokopavali ulicu pa je posipali kamenom; foto; T.T.

Jer se izgradnja vodovodne mreže vrši u skladu sa planskom dokumentacijom Grada Niša. Uvidom u ovaj planski dokument ustanovili smo da je spomenuta lokacija sagledana kroz Program izgradnje Grada Niša za 2020.godinu – navode iz Opštine Pantelej.

Iz Sekretarijata na pitanja nisu odgovorili.

Iako ih je JKP Naissus priključio na glavnu vodovodnu mrežu, a sve vodomere postavio u jednom domaćinstvu, ova Nišlijka se žali i da to nije propisno urađeno i da sami dostavljaju stanje potrošnje svakog meseca, a ukoliko to ne urade računi se uvećavaju, a takva je situacija i sada zbog postojećeg kvara.

Račune uredno plaćamo, nemamo nikakvih dugovanja, imamo sada dugovanja zato što je došlo do uvećane potrošnje zbog kvara , a inače smo redovno plaćali . Računi su se znatno uvećali i iznose oko 1.000 evra – ističe ona.

racuni Zbog postojećeg kvara, računi za vodu uvećani i iznose skoro 1.000 evra; foto:T.T. Međutim, iz Naissus-a odgovaraju da su ih na gradsku vodovodnu mrežu priključili na zahtev samih stanovnika Despotovačke, a pošto imaju mrežu koju su sami radili, ističu da Javno komunalno preduzeće u ovom slučaju nema nikakvu nadležnost za saniranje kvara.

Kako se u navedenom slučaju radi o oštećenju njihove unutrašnje instalacije, došlo je do velikog utroška vode koji je evidentiran na mernom uređaju, što je za posledicu dovelo do uvećanih računa za vodu . JKP ‘"Naissus’" je do sada u nekoliko navrata, na osnovu preporuka Gradskog veća i Odluka Nadzornog odbora, omogućavao korisnicima sa velikim dugovanjima potpisivanje ugovora o reprogramu duga, na više rata, pod povoljnim uslovima i očekujemo da će se ista praksa nastaviti- navode iz JKP Naissusa.


Skoro pola veka bez asfalta

U Despotovačkoj živi i Nenad Jovanović koji boluje od multipla skleroze, kreće se u kolicima, ali ulica u kojoj živi nije za kretanje kolicima.

Sa neasfaltiranom ulicom se suočavamo nikako, ja sam ne mogu da se krećem, ako nemam pomoć od nekoga sa strane da me gura. Od kad sam u kolicima ja ne mogu normalno nikako da izađem iz ulice bez nečije pomoći. Trenutno je vrlo teško – priča Jovanović.

Njegova komšinica Maja Đorđević pamti da je ulica i pre četrdeset godina izgledala isto, a zbog takvih uslova se oseća kao da ne pripada Gradu. ulica Nenad Jovanović živi u Despotovačkoj i kreće se kolicima, ulica mu dodatno otežava; foto; T.T.

Teško je ići peške, uvek treba da čistiš cipele, da pereš patike i to traje već ne znam koliko godina. Zaista se osećam jadno i degradirano u svakom smislu. Ali ako ne postoji legalna vodovodna i kanalizaciona mreža, a ne divlja, onda nikada neće biti ni asfaltirana ulica – poručuje Maja.

Pre trinaest godina tražili su asfaltiranje ulice od Direkcije za izgradnju grada Niša, ali do danas je bez asfalta. Novinari Južnih vesti su nekoliko puta pozvali direktora Direkcije, ali se nije javljao na telefon, a na pitanja poslata mejlom nema odgovora.

U Despotovačkoj kažu da pošto žive u uslovima za koje kažu da ne priliče ni 20. veku, jedino što žele jeste trajno, a ne još jedno privremeno rešenje za probleme sa kojima se suočavaju decenijama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • PRAVDA

    18:37 // 12. 11. 2020.

    Platite komunalije PA ĆETE IMATI I ASVALT I TROTOARE!

  • Još gore

    15:54 // 12. 11. 2020.

    Mi u našoj ulici Pećkoj--Pantelej nemamo ni kanalizaciju nema gde nisam isao i još uvek nista...

  • Sale

    12:05 // 12. 11. 2020.

    Isto je i sa ulicom Radmile Savićević u Donjoj Vrežini,godinama naše inicijative,uredni zahtevi bez odgovora,samo obećanja pred izbore.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: