Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:11, 6. 11. 2020.

| Društvo

Detalji novog niškog Trga - jelke će biti posečene, možda i deo drvoreda kod parkinga, most bez stakla

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
VAK_0898
Tri jelke će ipak biti posečene; foto: Vanja Keser

Rekonstrukcija Trga kralja Milana u Nišu i dalje traje, ali nadležni uveravaju da će sve biti završeno u roku, do kraja godine, pa i Tvrđavski most koji je trebalo da bude uređen još pre 4 meseca. Iako tri jelke u samom centru još nisu posečene, to je i dalje u planu, potvrđuje gradska urbanistkinja Tanja Obradović. O drvoredu kraj parkinga hotela, za koji građani sumnjaju da bi takođe mogao da nestane, Obradovićeva ističe da ako se bude pitala neće dozvoliti seču.

Uređenje niškog Trga veću pažnju javnosti najviše je privuklo u završnoj fazi. Građani su ranije reagovali zbog manje zelinila, ali i niška opozicija koja je kritikovala i trošenja para. VAK_0870 Radovi još traju, kažu do kraja godine će biti završeni; foto: Vanja Keser

Negodovanje nakon što su procedure završene nije pomoglo da se plan rekonstrukcije centra Niša promeni, a to potvrđuje i poslednja inicijativa Nišvila o staklenim trotoarima na Tvrđavskom mostu, koju Direkcija za izgradnju nije usvojila.

Rekli su da to nije izvodljivo u ovom momentu, a jedan od razloga je što tu povremeno treba da prođu vatrogasna kola, mada ja ne verujem da bi prolazila baš trotoarom. Takođe su naveli da bi zbog snega bilo klizavo u tom delu. Naveli su još nekoliko razloga, ali ova dva sam zapamtio i zaključak je da to ne mogu da sprovedu i ne možemo da računamo da ta ideja može da se realizuje - kaže direktor Nišvila Ivan Blagojević.

VAK_0879 Inicijativa Nišvila o staklenom trotoaru nije usvojena; foto: Vanja Keser Most koji je postao pešački pre više od 4 godine, rekonstruišu već 8 meseci - iako je trebalo da bude prohodan i uređen još pre 4 meseca.

Novi rok za kraj radova, odnosno popločavanje mosta granitom, postavljanje staklene ograde i nove rasvete je kraj ove godine.

Rekonstrukcija Tvrđavskog mosta je u završnoj fazi i u skladu sa potpisanim Ugovorom sa izvođačem radova na rekonstrukciji mosta, se očekuje završetak radova do kraja ove godine - navode u Direkciji za izgradnju.


Jelke odlaze, građani strahuju i za drvored

Isti rok, kraj godine, izvođač ima i za kompletnu rekonstrukciju Trga kralja Milana, a u Direkciji takođe kažu da je u toku završna faza radova. VAK_0830 Građani strahuju za drvored kod novog hotela; foto: Vanja Keser

Osim popločavanja centra Niša, izgradnje fontane i uređenja dela nišavskoj keja kod Gradske kuće, građani su zabrinuti za to šta će biti sa jelkama i drvoredom kod hotela Park.

Nedavno je čitalac upozorio da će drvo staro 50 godina poseći zbog ulaza u garažu, a da jelki više neće biti kod česme građani su zaključili na osnovu fotografija i video prikaza novog izgleda centra Niša.

Iz pouzdanih izvora znam da jelke do sad nisu posekli, jer su radnicima tokom leta pravile hladovinu. Zašto onda ne odustanu od toga da ih poseku? A za drvored kod parka jasno je da će da poseku dva stabla zbog garaže, to se i vidi na terenu, jer dva stabla nisu uređena kao i ostala u okolini - objašnjava jedan Nišlija.

VAK_0852 Pitaju i zašto jelke do sada nisu posečene i da li mogu da ostanu; foto: Vanja Keser Zašto do sada nisu posečene jelke i da li se od toga odustalo, ali i šta će biti sa drvećem kod Gradske kuće i hotela - ne preciziraju iz Direkcije za izgradnju.

Što se tiče drvoreda pored Gradske kuće i jelki na centralnom Trgu (3 komada), obaveštavamo Vas da se svi radovi na rekonstrukciji celokupnog Trga kralja Milana izvode isključivo u skladu sa projektnom dokumentacijom koja nam je dostavljena uz Ugovor za izvođenje radova - odgovor je od Direkcije.

Gradska urbanistkinja Tanja Obradović nije bila uključena u projekat rekonstrukcije Trga, jer je na funkciji tek par meseci, ali kaže da je na osnovu informacija od prethodnog urbaniste izvesno da će tri jelke biti posečene.

Prikupila sam informacije od prethodnog urbaniste i ostalih iz radnog tima za taj projekat i informacija je sledeća - oni su razmatrali baš te tri jelke koje pominjete i maltene jednoglasno je ta stručna komisija bila saglasna da se te tri jelke uklone. Njihovo stručno mišljenje je bilo da je bolje ukloniti ih, da li zato što su stare, zaklanjaju vizuru, jednostavno imali su svojih stručnih razloga i to je otišlo kao rešenje koje se sada primenjuje - pojašnjava.

VAK_0833 Da li će nakon rekonstrukcije biti manje ili više zelenila na niškom trgu? foto: Vanja Keser Njen stav je da drvored u parku kod novog hotela ne treba seći i da, ako se ona bude pitala, to neće ni dozvoliti.

Za drvored, moje lično mišljenje, trebalo je da se u toj tehničkoj dokumentaciji, ako je u prethodnoj nešto bilo loše, da se prilikom izvođenja radova to ispravi. Ja apsolutno ne bih dozvolila seču, za to treba nalog da se to sruši, u smislu da neko kaže da tako mora. Ja ne verujem da će iko za to dati nalog. Ja ću se boriti, ako dođe do mene ili mog nekog stava i potpisa - uverava Obradovićeva.

Da li će rekonstrukcija biti završena na vreme, kako će novi Trg nakon toga izgledati i hoće li biti i više zelenila nego ranije, kao što je obećano, trebalo bi da građani saznaju za dva meseca, kada ističe rok za kompletno uređenje centra Niša, koje je počelo sredinom prošle godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija Radojcic

    20:08 // 16. 12. 2020.

    Ovi sto su projektovali ulaz u hotel i garazu nemaju veze s zivotom i voznjom. A verovatno nisu ni izasli na teren.U garazu ce se ulaziti pod "pravim uglom" umesto da naprave obliji ulaz ne bi moralo drvo da se sece nego bi lepo smotali pored drveta i usli ovako vozaci ima da motaju da pogode ulaz i bez drveta. Takodje i ulaz u hotel je mogao da se uklopi izmedju dva drveta. Strasnooo samo seku.

  • Natasha S.

    23:14 // 16. 11. 2020.

    Nišlije, zaštiti drveće (((((

  • Mimi

    11:57 // 9. 11. 2020.

    Drage Nišlije, to jedno drvo staro 50 godina zaklanja parking za novi hotel koji je do sada bio ruglo grada. Znači treba da izmeste parking ceo ? Ko će to da plati ? Jedva docekasmo da se nešto sredi tu, al mora nešto da ne valja. Plus mogu samo da premeste drvo, ne mora da se seče. Sto se jelki tiče, one nikad nisu ni bile na trgu , plus su odvratno zasađene bez ikakve estetike i kompozicije

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: