Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:31, 7. 11. 2019.

| Društvo

Dete iz Žitorađe u vrtlogu politike: 3 godine išlo u vrtić, sada ne može

Autor:M. Zirojević, Lj. MitićIzvor:Južne vesti
vrtic 1 ALEKSANDAR KOSTIC
Politika u vrtiću?; ilustracija, foto: A. Kostić

Devojčica iz Žitorađe išla je 3 godine u vrtić “Prva radost”, ali više ne može. Iako nije praksa da deca gube mesto u vrtiću, ona je odlukom rukovodstva sada ostala ispod crte. Majka Marija Milojević tvrdi da je reč o političkoj odmazdi jer je dete opozicionara, a direktor vrtića objašnjava da nije reč o politici, već o gužvi u obdaništu.

Da se verbalno obračunavaju svim sredstvima, da u sukobe uvuku i porodice, nije retkost već politička praksa, ali je slučaj iz Žitorađe prvi u kome se govori o tome da je čak moguće da zbog političkih neslaganja petogodišnje dete ostane bez mesta u vrtiću.

U Žitorađi dete opozicionara ostalo je treće ispod crte, a roditelji ogorčeni. Njena majka Marija Mihajlović ukazuje da je po sredi politički obračun i najavljuje tužbu protiv vrtića “Prva radost”, ako dete ne bude vraćeno u vrtić.

Pune 3 godine je moje dete imalo mesta u vrtiću, a sada odjednom za nju nema mesta. Kako da ja to objasnim njoj, koja želi da vreme provodi sa svojim vršnjacima. I ja i muž radimo i umesto sa decom, ona vreme dok smo na poslu provodi sa dedom. Smatram da u celoj priči ima svega, ali najviše politike. Za decu članova i funkcionera ima mesta, a za našu ne - navodi Marija.

Devojčica je postala i nacionalna tema, a reagovao je i vrh opozicije. Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da je dete člana SSP izbačeno iz vrtića u Žitorađi. Kako prenosi N1, Đilas je dodao da je reč o najbesprizornijem metodu obračuna sa neistomišljenicima i poručio je naprednjacima - odgovaraćete.


Direktor kaže politizacija, majka čeka rešenje pa da podnese tužbu

U uzavreloj političkoj atmosferi podeljenog društva, slučaj je izazvao veliko ogorčenje koje se širi društvenim mrežama.

Međutim, direktor “Prve radosti” Srđan Pilović za Južne vesti kaže da je čitav slučaj bez ikakvog povoda i razloga ispolitizovan.

Ove godine je bilo više zahteva nego što naše obdanište može da primi dece, pa smo formirali komisiju koja je bodovala i napravila rang listu na osnovu preciznih kriterijuma iz važećeg pravilnika naše ustanove. To što je neko reagovao tako kao je reagovao, nije naš problem. To dete je ispod crte i nema tu politike - tvrdi Pilović.

Ipak, majka Marija Mihajlović ukazuje da niko zvanično neće da im pošalje rešenje i razlog zašto naše dete nije primljeno.

Istog trenutka tužićemo kada dobijemo taj dokument. Smatram da moje dete ima pravo na vrtić po svim tačkama i kriterijumima koje je sama predškolska ustanova donela - kategorična je majka.

Direktor ne objašnjava kako je dete prethodne 3 godine ispunjavalo uspove, pa sada ispalo sa liste, ali kaže da su Skupštini Opštine Žitorađa predali zahtev kojim traže da se kapacitet vrtića podigne za 20%. Najavljuje i nadogradnju.

Time ćemo povećati broj dece, ali će i dalje biti mališana koje nećemo moći da primimo. Trajnije rešenje se očekuje do sredine naredne godine kada ćemo dograditi još dva nova odeljenja čime ćemo u ovom trenutku podmiriti potrebe roditelja koji imaju potrebe da decu ostavljaju u vrtiću- rekao je Pilović.

Do tada, ova petogodišnjakinja čeka povratak u vrtić i društvo.

Podsetimo, nije prvi put da deca u Toplici budu politički (zlo)upotrebljena. Pre dvadesetak dana deca su u tom kraju na mitingu predsednika skandirala u prvim redovima, a predsednik im je davao savete o alkoholu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • beriljac

    09:39 // 8. 11. 2019.

    Nemušti odgovori jednog poltronskog direktora.Uradio je ono što mu je naređeno.Formirao komisiju a da nije promenjen Pravilnik Ustanove.Nema Odluke osnivača o konkursnim uslovima.Nema Odluke da se sva deca boduju.Nema raskinutih prethodinih Ugovora.Nema jasno utvrđenih kriterijuma za bodovanje.Čak je i saopštenje lokalnog SNS-a smešno.Nađoše Bastaća,Đilasa,Jeremića odgovornim za ovu glupost.

  • Bojan

    09:19 // 8. 11. 2019.

    Moram ovo da iskomentarišem, hteo sam da se ispovraćam kad sam pročitao ovaj tekst. Ovo je DNO DNA, čovek ne može niže da padne. Pošto niko iz Beograda ne reaguje saglasni su prećutno sa ovakvim postupkom.

  • Овца за шишање

    07:06 // 8. 11. 2019.

    Неће све ово на добро...

    • Зоран Васиљевић

      11:17 // 8. 11. 2019.

      Неће, неће. Бахати прецедник и напрдњаци успеће да натерају народ да узме куке и мотике у руке. А онда не треба имати милости према власницима купљених диплома који су партијски дошли на позиције које не заслужују, а ни према ботовома који су продали образ за сендвич.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: