Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 23. 12. 2022.

| Društvo

Devet niških lekara dobilo nagrade Srpskog lekarskog društva

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
srpsko lekarsko društvo 1
Nagrade najboljima; foto: JV / Tamara Radovanović

Niškim lekarima koji su napravili iskorake u medicini, napredak u istraživanju i pružili izuzetnu negu pacijentima uručene su godišnje nagrade Gradske podružnice Srpskog lekarskog društva. Dodeljeno je devet nagrada, a neke od tema radova i udžbenika su stres, srčane bolesti, dečije psihijatrije i farmakologije.

srpsko lekarsko društvo 2 foto: JV / Tamara RadovanovićDirektor Podružnice Zoran Milošević kaže da je jednoglasno odlučeno da svi koji su podneli zahtev i dobiju nagrade.

Tako su nagrađene tri publikacije i četiri praktikuma i udžbenika, dok su lekar Klinike za ortopediju Saša Milenković i direktorka Neurohirurgije Vesna Nikolov dobili nagrade za izuzetan doprinos nauci.

Iz Komisije kažu da je zahvaljujući direktorki, Neurohirurgija uvela dve nove metode - stimulator u terapiji medikamentozno rezistentnih epilepsija, a i prvi put u Srbiji ugrađen je aparat za stimulaciju kičmene moždine.

U svetu hirurgije postoje žene koje su vrhunski hirurzi i imamo sreću da je jedna takva sa nama. Ako bih imao pravo da rangiram težinu hirurgije, možda je to i najteža grana jer je fizički teška, vrlo odgovorna i zahteva velike veštine i znanje. Kada se čovek nalazi na čelu tako važne i velike klinike, velika je odgovornost i neprekidno moraju da se uvode nove metode i da se dešava nešto što će označiti napredak struke. Neurohirurgija po tome jeste prepoznatljiva - poručuje Dragan Veselinović iz Podružnice.

srpsko lekarsko društvo 3 foto: JV / Tamara RadovanovićNikolov ističe da joj je posebno značajno to što su kolege prepoznale njeno zalaganje i najavljuje nove procedure na Klinici koje bi, kako navodi, trebalo da unaprede negu pacijenata, ali i nauku uopšte.

I Ortopediju je Komisija ocenila kao uspešnu i kliniku koja na dobar način brine o pacijentima, a doktor Milenković smatra da je za nagradu “krivo” 10 naučno-istraživačkih radova koje je objavio u međunarodnim časopisima.

Nagradu za najbolju publikaciju u prošloj godini dobio je Nikola Stojanović sa još šestoro autora, za rad “Uticaj psihološkog stresa na interakciju između oksidativnog stresa pljuvačke i klasični psihološki parametri povezani sa stresom”.

Za rad “B-linije izazvane vežbanjem kod srčane insuficijencije sa očuvanom ejekcionom frakcijom se javljaju sa pogoršanjem dijastolne funkcije” nagrada je uručena Dejanu Simonoviću, koji je rad napisao takođe sa još šestoro lekara.

srpsko lekarsko društvo 4 foto: JV / Tamara RadovanovićDijana Stojanović i još devetoro autora nagrađeni su za rad “Diskriminatorna sposobnost renalaze i biomarkera remodeliranja srca za predviđanje ishemije kod pacijenata sa hroničnom srčanom insuficijencijom s obzirom na ejekcionu frakciju”.

Milan Stojiljković dobio je nagradu za “Praktikum iz farmakologije”, koji je napisao sa još troje kolega, dok je Dušica Stojanović nagrađena za udžbenik iz Bromatologije za studente farmacije, koji je odradila sa doktorkom Bojanom Miladinović.

Za udžbenik “Dečija i adolescentna psihijatrija u kliničkoj praksi” nagrađen je Miodrag Stanković, a za udžbenik “Otorinolaringologija i hirurgija vrata i glave” Milan Stanković, zajedno sa sedmoro kolega.

Osim Zorana Miloševića i Dragana Veselinovića, u Komisiji su bili Dragan Jovanović, Mila Bojanović, Ružica Milićević, Dušica Stojanović i Ivan Nikolić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    12:09 // 26. 12. 2022.

    Nažalost, mi kao pacijenti nismo videli neke vajde od naših lekara.

  • Copy past

    12:15 // 24. 12. 2022.

    Čestitke za copy paste! Potvrdjuje se da je Srpsko/Nisko zdravstvo sinonim za Institut za majku i dete!

  • Miksa

    11:13 // 24. 12. 2022.

    Ja tebi, ti meni. Mame, tate, deca, profesori....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: