Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:15, 7. 4. 2023.

| Društvo

"Devojčica ispod crte” dobila svog ličnog pratioca

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
deca, ruka, nebo
Komisija prihvatila žalbu; Ilustracija; foto: Nenad Stojković, flickr.com/photos/nenadstojkovic/51180163505

Komisija za izbor korisnika usluga ličnih pratilaca prihvatila je žalbu Marije Stanimirović, majke čije dete ove godine nije dobilo uslugu ličnog pratioca, i odlučila da maloj Nađi dodeli tu uslugu. Marija, koja ima i sina sa autizmom, kaže da sada može da odahne jer će njena ćerka redovno ići u školu i neće propuštati nastavu.

Iako je Komisija odlučila da ove godine deci čiji roditelji ne rade ne dodeli uslugu ličnog pratioca, gradonačelnica Dragana Sotirovski je u sredu izjavila da će majka koja ima dva deteta sa autizmom, a ne radi, ipak dobiti pomoć Grada. Komisija je usvojila Marijinu žalbu jer je, kako je rekla gradonačelnica, slučaj specifičan.

Imali smo jedan slučaj gde smo dodatno razmatrali, to je slučaj porodice koja ima dvoje dece koja su osobe sa invaliditetom, pa dok je majka, koja inače ne radi, sa jednim detetom u školi, otac koji radi nije bio u mogućnosti da bude sa drugim - rekla je Sotirovski.

škola školske klupe učionica KOSTA Nađa više neće propuštati nastavu; foto: A. Kostić Marija Stanimirović je danas potpisala rešenje, ali će njena ćerka morati malo da sačeka na uslugu pratioca jer agencija “Artemida” koja pruža tu uslugu, kako kaže Marija, trenutno nema slobodne pratioce. Ipak, Marija kaže da je srećna i da može da odahne jer je sada sve zvanično.

Ja i dalje ne mogu da verujem, još sam u šoku. Doduše ja sam nekako uvek verovala da ću da postignem nešto, ali uvek postoji sumnja. Ovo je za nas kao roditelje zaista bilo neophodno. Nadam se da će i ostala deca da dobiju uslugu jer znam koliko svima znači - kaže Marija.

Lični pratilac će pomagati Nađi oko škole pa će roditelji moći bolje da se rasporede jer imaju i sina sa autizmom, a ni Nađa više neće propuštati nastavu.

Do sada sam ja išla s njom u školu, ostajala je na dva do tri časa, onoliko koliko muž može da čuva starijeg sina, odnosno dok on ne krene na posao. Bilo je bitno da ne izgubi nastavu mnogo jer je kod takve dece teško vrate u rutinu. Sada kad dobije pratioca biće još bolje - ističe Marija.

Podsetimo, redakciji Južnih vesti obraćali su se roditelji čija su deca prošle godine imala pravo na uslugu ličnog pratioca, dok su ove godine ostali bez te usluge, a među njima je bila i porodica Stanimirović čija je ćerka bila prva “ispod crte”.


Roditelji koji se zaposle ipak ostvaruju pravo

Pošto je Komisija odlučila da pravo na uslugu ličnog pratioca odobri samo deci čija oba roditelja rade ili su samohrani roditelji bez obzira da li su zaposleni ili ne, gradonačelnica Dragana Sotirovcki je istakla da će i njima, ukoliko se roditelji zaposle u međuvremenu biti odobrena usluga.

Onog trenutka kada donesete potvrdu da ste se zaposlili ili da poslodavac želi da vas zaposli, mi ćemo odluku da preinačimo i osoba, odnosno dete, će dobiti ličnog pratioca - rekla je Sotirovski.

Iako je ranije bilo najavljivano da će uslugu ličnog pratioca umesto privatne agencije preuzeti Centar “Mara” od 1. aprila, gradonačelnica je ipak dala novi datum za licenciranje “Mare” pa bi, prema njenim rečima, od 1. maja usluge ličnog pratioca i presonalnog asistenta trebalo da preuzme ta ustanova.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Auuu

    10:42 // 8. 4. 2023.

    Za ovakve naše male sugrađane NE SME DA POSTOJI CRTA. Svi moraju da dobiju pratioce. Fontana, pločnici, pokretne stepenice...odnesoše milione i nikad nisu opravdali bačeni novac.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: