Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 1. 4. 2016.

| Društvo

Devojčica umrla od retke komplikacije, deci preporučeni antibiotici

Autor:S. J, J. C.Izvor:Južne vesti
Zvončići
Brisevi uzimani deci iz vrtića "Zvončići" koja su bila u kontaktu za preminulom devojčicom; foto: JV

Devojčica koja je pre 3 dana preminula na putu od Doma zdravlja do Kliničkog centra u Nišu imala je "streptokokni toksični šok sindrom", koji se javlja kao izuzetno retka komplikacija varičele, kažu lekari, a deci koja su bila u kontaktu sa njom preporučuju antibiotike.

U zajedničkom saopštenju niškog Instituta za javno zdravlje, Dečje interne klinike i Kliničkog centra Niš ističe se da nema mesta panici.

Uzrok devojčicine smtrti zaključen je na osnovu kliničke slike, preliminarnog obdukcionog nalaza i laboratorijskih analiza.

Smatramo da je potrebno da deca iz neposrednog okruženja prime profilaktičku dozu antibiotika u trajanju od jednog do pet dana u konsultaciji sa pedijatrijskom službom Doma zdravlja - stoji u saopštenju.

Na osnovu svih analiza, stručnjaci ovih zdravstvenih ustanova zaključuju da nema mesta panici, to jest da se radi o vrlo retkoj komplikaciji i da je stanje pod kontrolom. 


Konačni rezultati briseva u ponedeljak

Šta će konačno pokazati testiranje dece u vrtiću iz grupe u koju je išla devojčica, ali i njen mlađi brat, biće poznato u ponedeljak, kada se očekuju rezultati sa antibiogramom, kaže epidemiolog Instituta za javno zdravlje dr Zoran Veličković.

Kako kaže načelnica Epidemiološke službe Doma zdravlja dr Svetlana Kostić, koja je po preporuci Instituta za javno zdravlje uradila testiranje, brisevi su uzeti od ukupno 96 osoba - i dece i osoblja vrtića "Zvončići".

Na terenu se ispostavilo da su se dve grupe dece spajale, a da je u drugoj i mlađi brat devojčice, tako da smo uzeli briseve od sve te dece, iako smo na početku očekivali da ćemo imati manji broj pregleda - kaže dr Kostić.

Podsetimo, 4-godišnja devojčica, koja je imala varičelu, preminula je u utorak na putu do Kliničkog centra nakon što je u Dom zdravlja dovedena u opštem lošem stanju. Lekari su pokušali reanimaciju, ali to nije dalo uspeha.

Dan nakon toga epidemiolozi su preventivno testirali decu iz njenog vrtića, a juče je tamo proglašena epidemija "ovčijih boginja" koje se, kažu epidemiolozi, u većini slučajeva preleže uz osip koji traje desetak dana bez ikakvih posledica. 

Vakcina protiv varičele, odnosno "ovčjih boginja" u Srbiji nije obavezna. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petra Ilic

    06:24 // 2. 4. 2016.

    Žalosno,muka mi je više kad pročita ovakve vesti

  • mari mari

    17:23 // 1. 4. 2016.

    Sram bilo dr Kostica. Moje dete ide u stariju jaslenu grupu koja je bar 4 dana u nedelji spojena sa mladjom jaslenom grupom. NISU UZIMALI BRISEVE deci iz nase gripu vec svako od roditelja vodi svoje dete. Pitam se zasto du nass deca manje bitna od ostale? PITAM SE....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: