Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 24. 6. 2015.

| Društvo

Dežurni policajci pištolje zamenili puškama

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
policija
Građani uznemireni, policija uverava da je sve pod kontrolom; foto: JV

Dežurni policajci, koji su doskora nosili pištolje u futrolama, sada nose automatske puške po modelu kalašnjikova. To je začudilo neke građane, a u niškoj policiji objašnjavaju da su u celoj zemlji pojačane mere bezbednosti "zbog dešavanja u Kumanovu" i da nema razloga za strah.

Brojni građani su se javili redakciji “Južnih vesti” sa pitanjem zašto je policija ovih dana “naoružana do zuba” i da li treba da strahuju za svoju bezbednost.

Na nekoliko mesta u gradu viđam policajce s puškama na leđima. Šta drugo da mislim do da smo kao građani ugroženi pa su se zato naoružali dugim cevima?! Nije prijatno videti toliko pušaka na ulici, kao da je neko vanredno stanje - kaže jedan uznemireni Nišlija.

Razloga za uznemirenost, tvrdi načelnik Policijske uprave Niš Srđan Grekulović, nema.

Reč je o tome, objašnjava on, da su mere bezbednosti podignute na viši nivo “zbog dešavanja u Kumanovu i eventualnih terorističkih pretnji”, ali da nema konkretne opasnosti.

To su pojačane mere na nivou Srbije koje i mi poštujemo. Odskora je uvedeno da, pored kratkog, policija nosi i dugo naoružanje, ali ćemo to uskoro da ukinemo. U svakom slučaju, nema konkretnih pretnji i narod nema razloga da brine - kaže Grekulović.

Saša Đorđević iz beogradskog Centra za bezbednosnu politiku potvrđuje da policija u uniformi može da nosi duge cevi samo onda kada postoji rizik po njih ili građane, odnosno kada je bezbednost na neki način ugrožena.

Takvo oružje je, kaže on, spremno za upotrebu, s metkom u cevi, ali zakočeno.


Da je ova izmena u naoružanju začudila građane potvrđuju i policajaci koji sa dugim cevima dežuraju ispred svakog policijskog objekta. Oni kojma su automatske puške M70AB2 okačene o rame kažu da im povremeno prolaznici prilaze da pitaju kakvo je to oružje i zašto ga nose.

Untitled Automatska puška po modelu "Kalašnjikova"; foto: zastava-arms.rsTo je, kako piše na sajtu Zastavepuška konstruisana po modelu kalašnjikova, a već 40 godina se koristi u vojnim snagama širom sveta.

I dalje je veoma aktuelna jer je potvrdila svoju pouzdanost u svim klimatskim i terenskim uslovima - piše na sajtu. 

Ova puška ima mehanički nišan koji obezbeđuje mogućnost nišanjenja u uslovima slabe vidljivosti. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nele

    12:41 // 25. 6. 2015.

    ko god je išao u vojsku i davao stražu zna za ovu pušku,inače svuda u svetu se važni objekti čuvaju ovakvim naoružanjem.Trebalo bi još objekata staviti pod kontrolu radi preventive.

  • Tristan Eugen

    11:08 // 25. 6. 2015.

    "Heroji", ljubila ih majka... Pored sudstva, najprezreniji soj. S pravom.

  • Milan M

    01:14 // 25. 6. 2015.

    U vremenima povećane opšte opasnosti mislim da bi bilo potrebno svako patrolno vozilo obezbediti dugom cevi,osigurnu u ležištu koje sprečava brzu krađu,po ugledu na policije razvijenih zemalja!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: