Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:57, 2. 12. 2023.

| Društvo

Digitalizovana lista zakazivanja za magnet, sledeće godine podaci i za Niš

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
magnetna rezonanca
Uskoro će biti transparentnija lista zakazivanja i manje čekanja, najavljuju iz Ministarstva zdravlja; foto: S. M.

Pre nekoliko meseci, kada su u UKC Niš radila oba aparata za magnetnu rezonancu, iz ove ustanove su rekli da pacijenti na preglede čekaju od dva dana do dva meseca, a kako je sada nije poznato. Trebalo bi da bude sledeće godine, jer je ministarka zdravlja juče saopštila da je napravljena jedinstvena lista zakazivanja za takvu dijagnostiku, da je revizijom praktično prepolovljena lista i da će to pacijentima značiti kraće čekanje za magnet.

Niški Klinički centar je do 15. juna imao dva aparata za magnetnu rezonancu, ali se novi pokvario i još nije poznato da li je popravljen. Nedavno je ovaj aparat dobio i Leskovac, ali tek treba da "proradi", a naprednjaci u kampanji najavljuju da će novi stići u brojne zdravstvene ustanove.

Koliko se u Nišu trenutno čeka na pregled nije poznato, ni ranije nisu dostavili novinarima listu čekanja i rekli su da je to praktično lista zakazivanja od dva dana do dva meseca.

Da će to ubuduće biti transparentnije, ali i da će pacijenti manje čekati, najavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je juče predstavila prvu digitalnu Platformu za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu.

Platforma će prvi put objediniti sve liste zakazivanja za magnetnu rezonancu, što će omogućiti upućivanje pacijenata u najbližu bolnicu u kojoj mogu da obave pregled, na osnovu uvida u slobodne termine koji će na ovaj način biti omogućen - najavila je ministarka.

Ministarka je takođe rekla da su napravili i reviziju dosadašnjih listi čekanja, odnosno odvojili liste zakazivanja za prvi pregled pacijenata koji imaju urgentna stanja i one koji čekaju kontrolni pregled.

Na taj način lista čekanja je prepolovljena jer je čak 1.507 pacijenta bilo upisano na više lista (20%), dok je oko 30% pacijenata bilo upisano za kontrolne preglede, čime su se oslobodila mesta za hitne slučajeve - prenosi Ministarstvo zdravlja.

Benefite ove nove Platforme pacijenti će moći da "osete" sledeće godine, a prvo će je primeniti za KC Srbije i bolnice u Beogradu, potom u kliničkim centrima u Nišu i Kragujevcu, a od maja u Vojvodini.

Velika prednost ove Platforme je mogućnost uvida u broj pregleda magnetnom rezonancom svake zdravstvene ustanove, čime će se kontrolisati zakazivanje ovih pregleda. Sa direktorima zdravstvenih ustanova je dogovoreno da optimalan broj pregleda bude 24 dnevno. Za liste zakazivanja biće direktno odgovorni direktori ustanova i načelnici radioloških službi. Implemetnacija softera Platforme biće primenjena u toku sledeće godine na svim magnetnim rezonancama (ukupno 22) koje će za zdravstvene ustanove obezbediti Republika Srbija - najavljuju iz Ministarstva.

Najavili su da će softver kasnije moći da se koristi i za ostale liste zakazivanja pregleda pacijenata, a prvi koji će biti digitalizovan je za tomografiju (CT skener).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: