Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 13. 5. 2015.

| Društvo

Dijagnoza: "upala krajnika", a krajnika nema

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
pregled.jpg
Dijagnoza "tonzilitis" postavljena posle tonzilektomije (foto: Ilustracija, flickr.com; autor: "Com Salud", CC)

To što je Nišlijki Danijeli Stanisavljević na pregledu u Domu zdravlja lelkar specijalista otorinolaringologije postavila dijagnozu "tonzilitis" ili "upala krajnika" ne bi bilo ništa čudno da ona još pre 23 godine krajnike nije operisala. Dakle - uopšte ih nema.

Dijagnoza Sporan izveštajIznenađenje zbog ovakvog izveštaja Stanisavljevićeva je podelila i na društvenoj mreži.

U normalnoj zemlji neko bi ostao bez posla, ovde? Priča o tome kako se završava fakultet i specijalizacija, ko radi u niškom zdravstvu, ko i kako nas leči - napisala je pacijentkinja uz objavu fotografije izveštaja.

Nakon što je izgubila poverenje u "državne lekare", ona je nekoliko dana kasnije otišla na privatnu ORL kliniku. Novi izveštaj, u koji su "Južne vesti" imale uvid jasno pokazuje: "prisutan ožiljak u tonzilarnim ložama (načinjena tonzilektomija)."

Novi-izvestaj Deo izveštaja privatnog lekara kome se pacijentkinja javila nekoliko dana posle prve dijagnoze

To znači, kako su nam objasnili specijalisti otorinolaringologije koje smo kontaktirali, da su joj krajnici odstranjeni i da je dijagnoza tonzilitisa u takvom slučaju nemoguća.

Iako svesna toga da joj ovakvim previdom zdravlje nije bilo ugroženo, postavlja pitanje kako do toga uopšte može da dođe i "da li sa istom takvom nepažnjom lekari obavljaju i druge preglede u kojima greška može da dovede i do katastrofalnih posledica".

Nakon što su njen slučaj sa Fejsbuka na svoje sajtove preneli pojedini mediji, Dom zdravlja je formirao Komisiju za vanredni unutrašnji nadzor za proveru kvaliteta rada doktorke Ivane Treskavice, specijaliste ORL.

Komisija, koju čine 3 lekara specijalista ORL, šef službe, inače specijalista oftamolog, i pravnik, "na osnovu uvida u medicinsku dokumentaciju i nenačinjenog pregleda pacijenta nije konstatovala nesavesno i nestručno lečenje od strane dr Ivane Treskavice."

Kako objašnjava pomoćnik direktora Doma zdravlja dr Radovan Mihailović, to znači da je procena izvršena na osnovu isfotokopiranog lekarskog izveštaja.

Da bi se utvrdilo da postoji ta greška morala bi komisija da pozove pacijentkinju i utvrdi da li je greška načinjena. Kad se radi tonzilektomija, moguće je da ostanu praktično ostaci tih tonzila, da oni kasnije hipertrofišu, ali da bi komisija to utvrdila, jedini način je da pregleda pacijentkinju - kaže dr Mihailović.

Dodaje da Danijela Stanisavljenić nije pozvana jer im "nije ostavila broj telefona", ali da može da im se javi kako bi komisija obavila pregled.

Dr Mihailović naglašava da i mogući propust, ukoliko je do njega došlo, ne bi imao uticaja na zdravlje pacijentkinje jer je njoj, u svakom slučaju, data odgovarajuća terapija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MMM

    19:17 // 14. 5. 2015.

    Meni su prosle godine na pregledu isto rekli imate upalu krajnika, a sve krajnike su mi odstranili sa 3 godine. Nadam se da tako ne grese u dijagnozama kada su mnogo ozbiljnije situacije.

  • Bosiljka

    16:56 // 14. 5. 2015.

    Žena je fenomen jer su joj izrasli novi krajnici, a ta doktorka je svetski stručnjak jer je to otkrila.

  • Čiča

    16:05 // 14. 5. 2015.

    Niš ima ozbiljan zdravstveni problem gledano generalno. Svuda su na tapetu stručni i vredni, a foliranti avanzuju. Zato nam mladi i školovani odlaze.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: