Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:00, 27. 6. 2023.

| Društvo

Dijalogom sa lokalnim samoupravama do boljeg položaja Roma

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
eu mogucnosti
Predstavljanje projekta na "EU nedelji mogućnosti"; foto: SV

Zajedničkim projektom Evropske unije i Saveta Evropske unije - Romacted, lokalne samouprave uspele su da promene mentalitet i drugačije gledaju na romsku zajednicu, istakli su na predstavljanju projekta u okviru “EU nedelje mogućnosti”. Marina Vasić iz Saveta Evrope naglasila je da je cilj projekta razvijanje dijaloga između romske populacije i Opština u kojima žive i da za sada u tome uspevaju.

To je regionalni program koji obuhvata zemlje Zapadnog Balkana i Tursku, i postoji od 2017. godina, a među njima ima i onih sa juga - Niš, Aleksinac, Pirot, Prokuplje i Lebane. Prema rečima Marina Vasić iz Saveta Evrope, do sada su održali veliki broj treninga sa medijatorima i imali niz aktivnosti čiji je cilj demokratsko osnaživanje među samom zajednicom.

Ono što je prednost ovakvih programa je što se ne bavimo socijalnim pitanjima, mi nismo program koji daje konkretnu socijalnu pomoć i mi izbegavamo da gledamo na romsku zajednicu kao na marginalizovanu grupu. To je ono što ćete uvek čuti kada se priča o Romima, da je to kategorija kojoj treba pomoć i koja nema određeni potencijal. Mi to pokušavamo da izbegavamo i na romsku populaciju gledamo kao na agente promene - istakla je Vasić.

Kako je rekla Marina Vasić, Savet Evrope potencira dijalog i podstiče lokalne samouprave i romsku zajednicu da ravnopravno razgovaraju i da tako nastave i kada se program završi.

Mi ne funkcionišemo na osnovu poziva, već u pripremnim fazama programa biramo Opštine. Ipak svi mogu uvek da pošalju zahtev ili da izraze zainteresovanost da se priključe u program. Ako ne možemo zvanično da potpišemo saradnju, mi smo uvek spremni da prenesemo znanja i veštine. Da bismo izabrali Opštinu ona mora da ima iskustvo u projektima, a to su najveće barijere u Srbiji. Nekim Opštinama nije ni primaljivo da uđu u projekat ako nema finansijskih sredstava - rekla je Vasić.

Iz Saveta Evrope ističu da je projekat uspešan ako se dve strane dogovore i smatraju da to uspevaju.

Mislim da smo uspeli da promenimo nešto u samom mentalitetu u odnosu na zajednicu, a u odnosu na lokalne samouprave da malo drugačije gledaju na njih. Ništa se ne menja ako se ništa ne radi - istakla je Marina Vasić.

Romaceted je realizovan u ukupno 80 opština u regionu, a osim finansijske pomoći za realizaciju generalnog projekta vezanog za specifične potrebe koje je zajednica utvrdila, jedan grant su dobili za prevazilaženje posledica nastalih usled pandemije virusa COVID-19.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    13:32 // 1. 7. 2023.

    Нема Ромима бољитка,док се сами не промене...елиминишу своје архаичне навике...не иде се"таљигама"кроз 21.век!!!

  • demagogija

    09:07 // 28. 6. 2023.

    dajte, ne zasmejavajte nas

  • Kisela banica

    19:21 // 27. 6. 2023.

    Hoce li neko najzad pokrenuti pitanje o polozaju Srba u Srbiji? Mislim da bi bilo krajnje. vreme

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: