Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:48, 14. 5. 2023.

| Društvo

Dimitrije iz Niša osvojio zlatnu medalju na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Dimitrije Golubović
Zlato za niškog gimnazijalca; foto: JV

Učenik trećeg razreda Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu Dimitrije Golubović osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Grčkoj, u konkurenciji od 103 takmičara iz 49 zemalja. Medalju posvećuje, kako kaže, celoj zemlji, a prvenstveno svojoj majci, uz poruku da filozofija ostaje u osnovi svega.

Tu poruku Dimitrije je uputio i gledaocima emisije "15 minuta", kada je za Južne vesti rekao i da smatra da može da uradi nešto što do sada niko nije uradio. Govorio je i o tome kako filozofiju primenjuje u svakodnevnom životu, ali i o svojim hobijima. Tema njegovog eseja na Olimpijadi bila je subjektivnost moralne percepcije.

Osećaj je neverovatan, izuzetno mi je drago što sam ostvario ovakav uspeh. Pisao sam esej o subjektivnosti moralne percepcije, reč je o Hjumovom citatu i o temi za koju sam bio spreman, tako da nije bilo teško. S druge strane, postojala je trema, ali sam je brzo prevazišao tokom pisanja eseja - priča Dimitrije.

Takmičenje u Grčkoj počelo je 11. maja, a Dimitrije se plasirao pobedom na državnom takmičenju u Požarevcu, kada je odlučeno da će on i Nikola Petrović iz Valjevske gimnazije predstavljati svoju zemlju.

Zadatak u Grčkoj bio je pisanje eseja na engleskom jeziku, a ocenjivalo se filozofsko razumevanje teme, ali i relevantnost, moć argumentacije, koherentnost i originalnost, istaknuto je na zvaničnom sajtu Olimpijade.

Ona je održana kroz tri faze - u prvoj su četiri ocenjivača vrednovala eseje oceanama od 1 do 10, tako da su svi sa najmanje 7 bodova otišli u narednu fazu.

U drugom krugu gledala se prosečna ocena na osnovu ocena koje su učesnici dobili u prvoj fazi i na osnovu ocena dvoje ocenjivača u drugoj.

Pre nego što se izračuna prosek, najviša i najniža data ocena se poništavaju. Na kraju druge faze žiri IPO bira onoliko najboljih eseja koliko želi za razmatranje u trećoj fazi - objasnili su organizatori.

U poslednjoj fazi Upravni odbor je odlučivao o raspodeli nagrada. Reč je o simboličnim zlatnim, srebrnim i bronzanim medaljama, kao i o počasnim nagradama. Odbor je ocenio da mladi Nišlija zaslužuje zlato.

Gostovanje Dimitrija Golubovića u emisiji 15 minuta možete pogledati u videu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljubica

    02:03 // 17. 5. 2023.

    Ovakvo dete treba na tv a ne oni iz Zadruge

  • Mila

    15:06 // 16. 5. 2023.

    Bravo Dimitrije, ti i tebi slični ste ponos ovog grada.
    Nastavite da ređate uspehe na takmičenjima i budite primer i ugled deci u Srbiji.
    Velika je čast i ponos za sve časne i obrazovane ljude da pročitaju ovakve vesti.
    Ovakvu decu treba promovisati i podržati!
    Sve čestitke od srca!!!

  • averkijeskila

    08:59 // 16. 5. 2023.

    Ajde sada Dimitrije kazi sta gradjani Nisa mogu da urade za tebe (obiljan sam).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: