Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 27. 4. 2018.

| Društvo

Direktor KC Niš: Krajem maja otvaramo Dečiji urgentni centar

Autor:J. Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
topla veza
Uveliko se radi na toploj vezi između Porodilišta i Dečije klinike; foto: V. Keser

Prizemlje zgrade u kojoj su smeštene dečije klinike biće potpuno preuređeno i tamo će, prema najavama direktora Kliničkog centra Niša Zorana Radovanovića, krajem maja početi da radi Dečiji urgentni centar. Uskoro će biti gotova i topla veza, odnosno most, između Ginekologije i neonatologije Klinike za dečije interne bolesti.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će Dečiji urgentni centar biti otvoren do kraja 2017. godine, Radovanović kaže da je prioritet bila nova zgrada Kliničkog, a da je sada na red došlo uređenje Dečije klinike.

Obezbedili smo 30 novih kreveta, rendgen aparat, a u toku je nabavka i ultrazvuka. Opremićemo dve operacione sale koje će biti namenjene za kratke i hitne intervencije. Time će pacijenti biti odmah zbrinuti, a i nećemo remetiti redovni operativni plan u klinici. Ideja je da se sve objedini i da u prizemlju dečijih klinika bude prostor koji će biti trijažni - objašnjava Radovanović.

Objašnjava da će sve biti na jednom mestu - kompletna dijagnostika, laboratorija, prijemni deo, deo za opservaciju i operacione sale.

U urgentnom centru će uvek biti dostupan dežuran dečiji hirurg i internista i anesteziolog. Nakon kompletne dijagnostike, trijaže i opservacije, dete ili ostaje neko kraće vreme tu, ili odlazi u operacionu salu ili ide kući - kaže direktor niškog Kliničkog centra.

topla veza foto: V. KeserNapominje da je plan da se do kraja godine za urgentni centar koji će brinuti o najmlađima nabavi i skener, jer je, napominje, za hitna stanja to najbolje rešenje za dijagnostiku.

Cela priča, ističe Radovanović, biće kompletirana toplom vezom između Ginekološko-akušerske klinike i Dečije klinika. Najavljuje da će taj topli “most” biti završen za 7 do 8 dana.

Po evropskim standardima nema potrebe da tek rođena beba ili majka koja se nedavno porodila izlaze iz zgrade Ginekologije napolje kako bi došli do pedijatara na klinici, već će uskoro koristiti toplu vezu. To je i brže i bezbednije - objašnjava Radovanović.

Direktor KC Niš kaže da je nakon nove zgrade u koju je iz starog dela Kliničkog preseljeno 9 hirurgija, 5 internističkih grada i laboratorija, sada na radu da se urede prostori za decu i porodilje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • VIZENTAL

    20:34 // 29. 4. 2018.

    Zuba javno porucio da niko ne urgira preko nikog. Samo njemu licno da se jave ili preko sindikata. Zna se sve tacno koliko i sta. Nema popusta.

  • Samo da su sva deca živa i zdrava

    18:54 // 29. 4. 2018.

    Neka su sva deca živa i zdrava!Sramota je sto pojedini "komentatori" zloupotrebljavaju ovakvu stvar,zarad lečanja kompleksa niže vrednosti. Alo,ovo će značiti nažalost teško obolelodeci! Sramno jadno,bedno je zloupotrebljavati ovakve stvari kako bi isprozvali Direktora KC ali da ako svidjalo se to nekome ili ne - BOLJEG DIREKTORA od Prof. dr Zorana Radovanaovića niti je imao niti će imat

    • Mika

      22:15 // 29. 4. 2018.

      Pa on i nije direktor niti VD direktor. Šta je, to ga pitajte vi što ga zdušno podržavate.. Zašto ga Lončar kao najboljeg mesecima drži na ledu?

  • Lepi

    12:19 // 28. 4. 2018.

    Ako hoćete pravi urgentni centar onda zaposlite mlade lekare koji će specijalizirati urgentnu medicinu i gotove spec. urgentne medicine. Oni treba da rade trijažu i nose posao. Hirurzi i pedijatri treba da rade složenije stvari i da im pomažu. Ovako će ovi drugi lečiti nazebe, povraćanje, bol u trbuhu, skidati krpelje i ušivati ranice....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: