Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:22, 28. 6. 2020.

| Društvo

Direktor Klinike poručio kolegama da se spreme za novi izazov, javnost u Nišu niko ne obaveštava

Autor:B. Stamenković, J. Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
radnici
Nema zvaničnih informacij o tome koliko se obolelih od korone leči u KC Niš; foto: Vanja Keser

Dan nakon što je direktor Klinike za anesteziologiju i pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković najavio lekarima promene u organizaciji rada sa pacijentima obolelim od virusa korona i da sledi "izazov veći od onog u martu", na pitanje Južnih vesti da objasni dramatične poruke Janković ne odgovora. Upućuje na portparola Kliničkog centra, ali iz KC već 6 dana javnost ne dobija nikakve informacije. Šta znači poruka lekarima "usijanje se približava velikom brzinom", nema odgovora ni iz Ministarstva zdravlja.

Broj novozaraženih od korona virusa u Srbiji raste iz dana u dan, a da epidemiološka situacija na jugu nije sjajna, govori i poruka koju je svojim kolegama uputio direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš, a u koju su Južne vesti imale uvid.

Većina pacijenata je već na plućnoj. Usijanje se približava velikom brzinom. Krenućemo sa plućne, gledajući povremeno ka staroj hirugiji koja će opet biti mesto naše završne bitke. Zajedno kao i uvek prebrodićemo izazov koji će biti veći od onog u martu - piše Janković.

Dodaje da je obavestio i kolege iz okolnih centara, kao i da je logistika "podignuta i spremna".

Javnost je, međutim, danima neobaveštena. Kakva je situacija u Kliničkom centru, koliko u njemu ima pacijenata, da li se sprema reorganizacija rada i kovid centara - pitanja su koje su novinari Južnih vesti uputili doktoru Jankoviću, Kliničkom centru, Ministarstvu zdravlja, Vladi Srbije, kao i epidemiologu i članu Kriznog štaba Branislavu Tiodoroviću.

Janković je za sva pitanja novinare usmerio na portparola KC Niš, koji je na godišnjem odmoru, te je uputio novinare na fiksni telefon kabineta generalnog direktora. Na taj broj se niko nije javio u toku dana, niti odgovorio na pitanja poslata mejlom na zvanični mejl Kliničkog. Odgovora nema ni iz ministarstva i Vlade, a epidemiolog Tiodorović je uputio na Jankovića i načelnicu Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Instituta z ajavno zdravlje Biljanu Kocić, koji se ne javljaju na pozive novinara.

kc Infektivna jedna od kovid klinika; foto: Vanja Keser Da su Klinički centar Niš, kao i bolnica u Vranju, opterećeni pacijentima obolelim od korone, napomenuo je juče ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Rekao je da je to razlog za otvaranje kovid centra u surduličkoj bolnici.

O opterećenju i punim klinikama govore i neki lekari zaposleni u Kliničkom centru, ali nezvanično. Lekari kažu da njihov posao nije statistika i da ne znaju sve brojeve, već samo ono što vide: svakog dana broj pacijenata se menja, ali svakodnevno u niški Klinički centar dolazi otprilike 10 saniteta sa pacijentima iz ostalih delova južne Srbije. Dodaju i da organizacija rada postaje sve teža zbog umora lekara, sestara, ali i zbog zaposlenih koji su u izolaciji.

Situacija jeste ozbiljna, jer je pacijenata, naročito onih sa težom kliničkom slikom, sve više. Kapaciteti se popunjavaju, a lekari i osoblje su iscrpljeni zbog dinamike rada koja traje već 3 meseca. Dosta zapslenih je u izolaciji zato što su bili u kontaktu sa obolelilima ili su i sami pozitivni na koronu, što dodatno otežava organizaciju. Generalno niko nas ne pita koji bi najbolji način organizacije rada bio, iako smo mi na terenu. Sve dobijamo odozgo. Plašimo se da će se situacija samo pogoršavati - kaže jedan od lekara.

korona Anesteziolozi upozoreni da ih čeka novi talas pacijenata i velika borba; foto: Vanja Keser A koliko su opterećeni u KC Niš, nema zvaničnih informacija. Poslednji put objavili su 22. juna da je na lečenju zbog korone 39 pacijenata. Poslednja zvanična informacije, od 17. juna, jeste da su aktivna dva kovid centra - Klinika za infektivne bolesti i zgrada Klinike za rehabilitaciju, a da će ubrzo Klinika za pulmologiju biti adaptirana za prijem obolelih od korone.

Koordinator Štaba za vanredne situacije Grada Niša Žarko Ranković kaže da je podatak koji on ima jučerašnji i da je je juče u KC Niš bilo 56 pacijenata, ali da nove informacije nema. Kaže i da je u Nišu sve redovno, te da nema informacije da se išta menja u organizaciji KC Niš.

Nemam, nisam dobio jutros. U Kliničkom je juče bilo 56 pacijenata koji su kovid pozitivni. Sada nemam zaista podatke - kaže Ranković.

Za epidemiološku situaciju u Nišu kaže da nije nepovoljna, ali da zahteva oprez.

Nemamo veći broj obolelih i samo nam oprez treba. Nositi maske obavezno u javnom prevozu, kao i u zatvorenom prostoru, kad se ulazi u banke, pošte, prodavnice i što češće prati ruke. A lično bih preporučio da nema velikih slavlja i okupljanja - objašnjava Ranković.

Njegove preporuke jedini su zvaničan odgovor koji su novinari Južnih vesti dobili.

Dok podataka o testiranima i obolelima na jugu Srbije nema, objavljuju se podaci o broju građana koji su u samoizolaciji. Leskovac i Niš su u vrhu te liste. Prema poslednjim podacima objavljenim na sajtu covid19.data.gov.rs, Leskovac je prvi na listi sa 291 osobom u samoizolaciji, dok je Niš na 3. mestu sa 257 ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Samo Laži

    18:41 // 1. 7. 2020.

    Do kada će neki da šire laži i prljaju uspehe Srbije. Prvi smo pobedili virus u regionu, a i šire. To je istorijska pobeda. Prvi smo podigli ekonomiju u regionu, prvi održali izbore na kojima je narod dao istorijsku podršku najboljima. Sada idemo u nove istorijske pobede, nezaustavljivo. Region smo osvojili, sada osvajamo Evropu, a i šire. Narod je to prepoznao i dao podršku najboljima.

  • Direktorka

    15:55 // 29. 6. 2020.

    Dok korona besni, oni dele funkcije. I ko će biti gradonačelnik, ko direktor KC a ko Doma zdravlja. A sve gori i goreg. Prekfalifikovane sestre u dr nauka, novinarke i političare... Pa valjda imaju u tom SNS nekog ko imalo vredi.

    • Saša

      21:25 // 30. 6. 2020.

      Ima, ali su najureni.

  • Vesna Đorić

    15:33 // 29. 6. 2020.

    Molim vas ima li neko iz Južne vesti da pita direktora KC Niš, šta je sa ostalim oboljenjima, nije samo korona bolest, ja ne mogu od marta da odem na kontrolu za štitnu žlezdu, niti da dam krv. Ovo je bruka i sramota. Korona, ne korona, život teče a i druge bolesti uznapredjuju.
    Pozdrav Južnim vestima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: