Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:52, 1. 4. 2020.

| Društvo

Direktor "Mare" iz samoizolacije: Preduzete su sve mere zaštite, Centar nastavlja da pomaže

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Centar Mara
Kaže da Centar pomaže svojim korisnicima i savetima i nabavkom namirnica; Foto: Screenshot Google maps

Ustanova "Mara" u Nišu, koja pomaže osobama sa teškoćama u razvoju, radi i tokom vanrednog stanja, a kažu da pomažu korisnicima i savetima i kupovinom namirnica. Zaposleni koji imaju hronična oboljenja rade od kuće, a direktor Miloš Ranđelović kaže da je u izolaciji zbog upale pluća, a da još nije testiran na korona virus. Tvrdi da su sve mere zaštite u "Mari" preduzete i da među radnicima nema uplašenih ni sumnjivih na virus korona.

Direktor Ranđelović kaže da ustanova na čijem je čelu funkcioniše, da je on jedini sa simptomima, ali ih ne povezuje sa virusom korona. Poslednji put konktakt sa zaposlenima imao je pre dve nedelje, a od tada je kod kuće zbog upale pluća.

Još nije potvrđeno da je korona virus, ja inače imam problem sa plućima i prošle godine sam imao upalu pluća, imam i sada. Ja se iskreno nadam da nije korona, dobro se osećam. Simptomi su isti kao prošle godina, kada sam imao upalu pluća, popio sam antibiotik i evo prošlo je. Verovatno ću da se testiram na virus, proći ću i ja tu zakonsku proceduru kao i svi ostali. Od prvog sekunda kada sam osetio neke simptome ja sam u izolaciji, tako da će ona trajati sve vreme dok ne uradim test i dok ne budem siguran da je sa mnom sve u redu - priča Ranđelović.

Kaže i da je, iako nema potvrđeno prisustvo virusa, odmah reagovao i preduzeo sve mere zaštite, te da nije mogao nikoga da ugrozi.

Takođe napominje da su u Ustanovi "Mara", jedinoj u Srbiji takvog tipa koja i dalje radi, još pre proglašenja vanrednog stanja zbog korone preduzete sve mere zaštite - zaposleni sa hroničnim oboljenjima rade od kuće, oni koji dolaze na posao nose maske i rukavice, a sve prostorije dezinfikuju.

Svaki dan proveravamo sve korisnike sa našim lekarima da li bilo ko ima bilo kakve simtome, ne zato što ja imam temperaturu, nego zbog bezbednosti i to će trajati sve dok traje korona. Mi hoćemo da ako se pojavi bilo kome neki simptom da odmah preduzmemo sve mere, da ih vodimo u Dom zdravlja, da naši lekari pomognu - kaže Ranđelović.

Napominje da u ovom trenutku nije dobro širiti lažne vesti, jer bi osim korisnika mogli da se uplaše i donatori koji bi da pomognu Ustanovi koja brine o ugroženom stanovništvu tokom epidemije.

Kako navode u "Mari", još 17. marta su pokrenuli kontakt centar za sve korisnike, kojih je 70. Većina njih ima neka hronična oboljenja, a veliki broj njihovih roditelja više od 65 godina, te je svima njima pomoć neophodna.

Kontakt centru "Mara" korisnici i roditelji/staratelji mogu da se obrate od 8 do 14 sati radi pružanja neophodne pomoći u vidu savetodavne podrške, dostavljanja na kućnu adresu najpotrebnijih životnih namirnica, medikamenata, kao i lekarske pomoći - dodaju.

Do sada su, kažu, imali više od 100 poziva, te su uvideli da su potrebne i dodatne usluge - psihosocijalna podrška tokom izolacije, radna terapija elektronskim putem (crtanje i pisanje), radna okupacija telefonskim putem, svakodnevno kontaktiranje korisnika i njihovih porodica zbog preporuka da što kvalitetnije i bolje provode vreme izolacije, uz podsećanje na održavanje lične higijene.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: