Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:44, 19. 10. 2020.

| Društvo

Direktor RTV Vranje izgubio spor protiv InfoVranjskih pa vređao sudije, reagovalo Društvo sudija

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti, RTV Vranje
Osnovni sud Vranje
Veličković smatra da je pravosuđe legalizovalo najprimitivniji vokabular kroz novinarsku praksu; foto: M. D.

Na autorski tekst direktora RTV Vranje Zorana Veličkovića u kome, nezadovoljan presudom u sporu sa portalom InfoVranjske sudije naziva korumpiranim i kaže da donose sramne presude kojima legalizuju govor mržnje, reagovalo je Društvo sudija Srbije. Ovo javno istupanje, kažu, ugrožava njihovu samostalnost, ali je i protiv zakonske zabrane da se utiče na tok i ishod sudskog postupka. Direktor televizije nije želeo da komentariše za Južne vesti na koje je sudije mislio i ima li dokaze za optužbe.

Uređivačka politika RTV-a, kao i sam Veličković, često su na udaru portala InfoVranjske i obrnuto, a direktor televizije je prošle godine zbog niza tekstova, među kojima su i oni da televizija nije izveštavala o protestima u Vranju, tužio novinare InfoVranjskih zbog krivičnog dela uvrede. Sud je presudio u korist portala.

Najpre su vranjski naprednjaci posle teksta o kašnjenju grejanja u Vranjskoj Banji, u zvaničnom saopštenju novinara portala InfoVranjske nazvali pogrdnim imenima, pa je Veličković na svom portalu RTV napisao da je takvu retoriku sam portal započeo svojim pisanjem, a oštro napao i pravosuđe zbog presude po njegovoj tužbi u korist InfoVranjskih.

Dobro je pitanje: Ima li zakona u ovoj zemlji, ili je mrak prekrio baš sve? Odgovor je, zakona ima i dobri ali vaše korumpirane sudije ga, nažalost, selektivno primenjuju i po nalogu vaših inostranih, zajedničkih mentora, presuđuju po dvostrukim aršinima. RTV Vranje će u narednom periodu raditi vrlo ozbiljno u pogledu raskrinkavanja sprege između politike iz prethodnog perioda, pravosuđa i pojedinih medija - napisao je Veličković.

"Ljige", "sramne presude", neke su od reči kojima se Veličković koristio da bi pokazao nezadovoljstvo, pa je na kraju teksta pozvao nadležne da zaštite novinare InfoVranjskih ukoliko im je sigurnost ugrožena, ali i sve druge čiju sigurnost oni ugrožavaju svojim pisanjem.


Duštvo sudija reaguje, Veličković čuva ekskluzivu za svoj medij

Ovakvu izjavu direktora RTV-a Društvo sudija Srbije je okarakterisalo kao neprimerenu i protivpravnu, a u svom saopštenju su pozvali Visoki savet sudstva da reaguje u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim obavezama.

Javnim istupanjem direktora RTV Vranje o tome da su sudije pristrasne, korumpirane, strani plaćenici, da zakone selektivno primenju po nalogu inostranih mentora, da presuđuju po dvostrukim aršinima, da donose sramne presude kojima legalizuju govor mržnje, da su “ljige” koje ne štite građane, nastavlja se sa praksom vređanja i omalovažavanja sudija, ugrožava njihova nezavisnost i samostalnost koja služi pravu građana na pravično suđenje i kod građanja podstiče nepoverenje u sudsku vlast - navode u saopštenju.

Takvo istupanje je, dodaju, protivno zakonskoj zabrani da se utiče na rok i ishod sudskog postupka, na sud i učesnike u njemu i pozivaju Visoki savet sudstva da reaguje i zaštiti ugled Republike Srbije i nezavisnosti sudija i sudstva.

Na pitanja novinara Južnih vesti na koga je tačno mislio kada je napisao “vaše korumpirane sudije”, kao i na koje sudije se to odnosilo i da li ima dokaza za takvu optužbu, s obzirom da je napisao i da će se baviti raskrinkavanjem, Veličković nije želeo da komentariše.

Koristim priliku da Vam odgovorim da u ovom trenutku nemam komentar na Vaša pitanja, a na šta sam mislio saznaćete iz mojih narednih poteza i ne bi bilo korektno da ih najvljujem putem bilo kog medija, pa i Vašeg - rekao je Veličković.

Ekskluzivu će, kako je nazvao svoje buduće postupke, zadržati za RTV Vranje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Solomon

    10:23 // 20. 10. 2020.

    A šta mislite da u Vranju i u Srbiji nema korumpiranih sudija. Ne branim direktora Tv Vranje niti me njegov slučaj interesuje,ali mogu da kažem samo o mom slučaju,ja sam zbog takvih sudija izgubio sudski proces vodjen preko deset godina. Neka takvim sudijama služi na čast njihovo ponašanje i rad.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: