Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:28, 22. 7. 2020.

| Društvo

Direktor “Zmajeve” škole u Surdulici otpušten tokom polaganja mature, razrešenje mu stiglo na mejl

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Vladica Nikolić
Nikolić je otpušten iz škole nakon 14 godina; foto: Privatna arhiva

Bivši direktor OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Surdulici Vladica Nikolić tvrdi da ga je ministar prosvete, tokom trajanja završnih ispita prošlog meseca, nezakonito otpustio i nije mu data šansa da otkloni nedostatke koje je inspekcija prilikom posete školi utvrdila. Zapisnik mu je, kaže, stigao 18. juna i dobio je rok od 8 dana da obavesti inspekciju o tome šta je preduzeo, a samo dva i po sata kasnije, stiglo je, na osnovu istog zapisnika, i razrešenje iz kabineta ministra. U Ministarstva prosvete ćute.

Dokument Nikolić Zapisnik mu je stigao 18. juna i dobio je rok od 8 dana da obavesti inspekciju o tome šta je preduzeo; foto: Privatna arhiva Prema rečima Nikolića, 11. juna kada je inspekcija bila u školi sve je proteklo u najboljem redu. Od njega se tražilo da pokrene proceduru za otvaranje školske biblioteke i da 10% časova nastavnici koja je proglašena tehnološkim viškom, što je i pisalo u zapisniku koji je dobio 18. juna.

Takav je zapisnik meni je stigao 18. juna u 11:30. To je stiglo drugog dana završnog ispita. Zapisnik je stigao mejlom, video sam da imam mere, da to nije ništa strašno. Mere su bile da uradim aneks godišnjeg plana rada škole, da pokrenem proceduru za otvaranje školske biblioteke i da dam 10% časova nastavnici koja je tehnološki višak. Meni je ona dala 8 dana da obavestim nastavničko veće, školski odbor i savet roditelja o zapisniku i vreme da pokrenem proceduru i otkolnim nedostatke. Paradoks, tog istog dana meni stiže razrešenje iz kabineta ministra prosvete u 14:15 sati - tvrdi Nikolić.

Vladica Nikolić dokumenta Razrešenje na osnovu zapisnika inspekcije stiglo iz Ministarstva dva i po sata nakon zapisnika, i to mejlom; foto: Privatna arhiva Nikolić se pita kako je ministar mogao da ga smeni na osnovu zapisnika, ako u zapisniku stoji da ima mere i vreme.

Meni ministar nije dao vreme da ja otklonim svoje nedostatke. Ministar može da smeni direktora ako ima saznanja da direktor krši zakon najkraće u roku od 15 dana, a najduže u roku od godinu dana. Meni zapisnik nije stigao čak ni u štampanoj verziji. Smenio me je dan pre izbora, 21. juna, i stavio ženu koja je kandidat SNS-a i odbornik u surduličkoj Skupštini, a 25 godina se bori za funkciju. Samim tim što su me razrešili ja sam ostao bez prava da se rasporedim i da uzmem mesto koje mi po zakonu pripada - priča Nikolić.

On objašnjava da, s obzirom na to da je pre direktorske funkcije bio učitelj i predavao informatiku u toj školi, imao bi pravo da dobije mesto radnika u slučaju da je on dao ostavku. Dodaje i da bi razumeo da je otpušten na osnovu zapisnika prosvetne inspekcije, da je inspekcija stavila meru razrešenja, ali da i u tom slučaju postoji rok u kome bi mogli da ga smene sa funkcije.

Ministar je trebao da sačeka da vidi da li ću da otklonim nedostatke, onda inspekcija opet dolazi u školu i opet pravi zapisnik, oni meni nisu dali šansu da postupim po merama, izgubio sam posao posle 14 godina. Ministar Šarčević nam je bio u gostima kada smo otvarali novu sportsku halu i tada sam primao samo pohvale i reči podrške, a nakon samo nekoliko meseci sam otpušten - priča Nikolić.

Zbog toga što smatra da je nepravedno otpušten, a do danas nije dobio ni jasno obrazloženje zašto, Vladica Nikolić je odlučio da pravdu potraži preko Upravnog suda u Beogradu.

Surdulica Grupa građana u Surdulici uličnom akcijom izrazila nezadovoljstvo zbog smene Nikolića; foto: Privatna arhiva Novinari Južnih vesti su pisali Ministarstvu prosvete i pitali o detaljima vezanim za otpuštanje Nikolića, kao i po kom kriterijumu je otpušten, međutim u Ministarstvu ćute.

Neposredno nakon smene, grupa građana u Surdulici je stala uz Nikolića i uličnom akcijom izrazila nezadovoljstvo zbog njegove smene tokom trajanja završnih ispita, ali ni to nije dalo rezultate.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Građanin Surdulice

    21:13 // 22. 7. 2020.

    Ne znam čemu tolika halabuka oko smene jednog direktora, pa nije ni prvi ni poslednji koji je smenjen. U demokratskom društvu to je sasvim normalno, nije valjda očekivao da dočeka penziju na toj funkciji. Mlad je on, perspektivan neka se izbori za radno mesto a potom i dokaže pa biće opet.
    Ne treba zanemariti da u toj školi ima prosvetnih radnika pred penzijom a nisu stigli do te funkcije.

    • Monika

      13:57 // 23. 7. 2020.

      Umislio direktor da mu je to dedovina ostavljena u nasledstvo i do penzije da zapoveda iz fotelje...

  • Surdulička legla botova i poslušnika

    16:30 // 22. 7. 2020.

    "Spontano" se javljaju "prepošteni" surdulički napredni botovi da brane ministra i koleginicu,kuckaju iz kancelarija EPS-a,elektrane i Djerdap usluga

    • Tanja

      18:19 // 22. 7. 2020.

      Bas tako. To im je jedini posao, da pljuju po ljude koji su uredno i legalno zavrsili fakultete.

  • Jovan Mirović

    16:05 // 22. 7. 2020.

    Podrška direktoru. Ostani dosledan, istrajan i vredan. Pusti zlobne komentare, Bog sve vidi i svima sudi.

    • Minic

      20:21 // 22. 7. 2020.

      Bas tako,sve vidi!Slazem se!Doslo je vreme i njima da dodje naplata.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: