Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:00, 21. 6. 2018.

| Društvo

Direktori sa isteklim mandatima i nezakonitostima u radu i dalje vode niške ustanove i preduzeća

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
izbor direktora
Ne zna se do kada će oni biti na čelu niških preduzeća i ustanova kulture; ilustracija; foto: JV/J. A.

Niš je od početka aprila u parlamentarnoj krizi zbog odluke o poklanjanju aerodroma Republici, što je uticalo i na to da niška preduzeća i ustanove vode direktori kojima su istekli mandati, kao i oni za koje je inspekcija utvrdila da nisu radili po zakonu. Hoće li se o tome raspravljati na sutrašnjoj sednici Skupštine još je neizvesno.

Poslednju reč u razrešenju i izboru novih direktora ima Odbor za imenovanje niške Skupštine, koji mesecima nije zasedao. Predsednik ovog skupštinskog tela Ivan Jovanović mesecima ne odgovara na pozive novinara Južnih vesti ili odbija da odgovara na pitanja o tome zašto ne zasedaju i kada će, pravdajući se sastancima. Ivan Jovanovic Predsednik Odbora za imenovanje Ivan Jovanović izbegava da objasni zašto mesecima ne zasedaju; foto: S. M.

Članica Odbora za imenovanje Radmila Popović iz Niške inicijative kaže da je dosad prošlo par sednica Skupštine, ali bez Odbora za imenovanje, te zbog toga niška preduzeća i ustanove vode “prolongirani” v. d. direktori.

Ovo je stanje koje očigledno ne uznemirava nikoga u ovoj lokalnoj vlasti, koja ima mnogo problema i koja voli očigledno i nema nikakav problem sa tim da ima v. d. direktore koji su na tankoj uzici i koji su vrlo poslušni zbog svega toga i to je nešto na šta smo navikli već - priča Popovićeva.

Popovićeva kaže da se dosad nakupilo mnogo tačaka i odluka koje treba da donese Odbor za imenovanje, a zbog odlaganja “aerodromske sednice” desila se potpuna blokada u funkcionisanju skupštinskih organa. Ističe i da je nedopustivo da zbog "afere aerodrom" preduzeća i ustanove u Nišu vode oni kojima su mandati odavno istekli. Radmila Popović Odbor za imenovanja Članica Odbora Radmila Popović kaže da je nedopustivo što se sednice mesecima ne održavaju; Foto: JV/S. M.

Na kraju imamo problem sa funkcionisanjem tih ustanova i sa tim da neko odgovorno radi taj posao i da bude siguran da može da odlučuje na duži period. To je generalno ozbiljan problem i vodi u potpuni kolaps u funkcionisanju grada - ističe Popovićeva.

Osim direktora sa isteklim mandatima koji su na čelu uglavnom kulturnih ustanova, na rukovodećim položajima su i oni za koje je Budžetska inspekcija utvrdila da su nezakonito povećavali plate, ali zbog nezasedanja Skupštine još nisu smenjeni.

Iako je sednica Skupštine zakazana u poslednji čas i održaće se sutra od 8 sati, Popovićeva kaže da poziva za sednicu Odbora za imenovanje i dalje nema, te je neizvesno hoće li se o smeni i imenovanju novih uopšte odlučivati.

Inače, na dnevnom redu sutrašnje sednice se osim odluke o poklanjanju Aerodroma "Konstantin Veliki" Republici nalazi i saglasnost za statute nekih ustanova i izveštaji o radu pojedinih preduzeća, ali je neizvesno o čemu će odbornici odlučivati, jer to može da se promeni u poslednji čas.


Ko sve vodi niška preduzeća i ustanove

Najduži “prolongirani staž” direktora ima Uroš Parlić koji još vodi Turističku organizaciju Niš, iako mu je mandat istekao još oktobra prošle godine. Izbor njegovog naslednika "kočilo" je to što je Gradski odbor Srpske napredne stranke predložio da ga zameni predsednica Skupštine opštine Palilula Adriana Anastasov, za koju ni sami predlagači, ali ni ministarstva nisu znali da li ispunjava uslove za tu poziciju. Ipak, ona tvrdi da ispunjava uslove za direktora TON-a, jer je radila kao turistički vodič. odbor za imenovanje Odbor za imenovanje treba da odluči ko će voditi niška preduzeća i ustanove; foto: JV

Mandat je u martu ove godine istekao i pravnici Dragani Petrović koja vodi niško Narodno pozorište, a iako je konkurs završen na vreme i Odboru za imenovanje su prosleđena 4 kandidata koja ispunjavaju uslove za tu funkciju još u februaru, novi direktor još nije izabran.

Početkom maja je istekao i jednogodišnji mandat v. d. direktoru Narodnog muzeja Nenadu Spasiću, a iako je Upravni odbor procenio da samo on ispunjava uslove da bude novi direktor, dokumentacija sva 4 prijavljena kandidata je prosleđena Odboru za imenovanje na odlučivanje još sredinom aprila.

I Galerijom savremene likovne umetnosti upravlja direktorka Emilija Ćoćić Bilić kojoj je mandat istekao početkom meseca, a iako je konkurs za izbor novog završen i imena kandidata su prosleđena niškoj Skupštini, Odbor za imenovanje još nije izabrao novog.

Da gradskim preduzećima i ustanovama ne rukovode samo oni kojima je istekao mandat, već i oni koji su poslovali nezakonito, pokazuje i činjenica da je na čelu Aerodroma Niš i dalje Vladica Đurđanović, čiju smenu je predložilo Gradsko veće zbog nezakonitog povećanja plata, za koje je gradska vlast znala i ranije.

Javno-komunalno preduzeće Gorica takođe i dalje vodi direktor Igor Novaković, za koga je utvrđeno da je radio protivzakonito, jer su rukovodiocima bile znatno povećane plate, dok se preduzeće zaduživalo, a radnici mesecima štrajkovali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aco

    12:15 // 22. 6. 2018.

    Javni prevoz u gradu je propao i to preduzeće treba ukinuti ili promeniti nesposobne direktore.

  • kupleraj demokratija

    09:31 // 22. 6. 2018.

    Mnogo je nezakonitosti i ubijanja obicnih ljudi u zdrav razum. Prosto, lenjstine nece ni da odrze sednice i legalizuju postojece stanje. Premda niski SNS klanovi su u ozbiljnim sukobima (secate se paljevina automobila), tako da nemogu da se dogovore oko raspodele plena (direktorovanje). U Lebanu je pa cela Skupstina nelegitimna jer se osmorici odbornika nedozvolja prisustvo sednicama.

  • Nišlija pete generacije

    23:55 // 21. 6. 2018.

    Dakle, političari su uvek bili rak rana ovog društva. Ali sada, oni su prevazisli sami sebe. Kada samo pogledam ovu ogavnu menanžeriju političkih njuški, pa meni se zgadi da gledam tv ili čitam novine ili internet. Što reče Bora Đorđević:"Oko mene sve su ponavljači djaci, ili bolesnici ili manijaci...".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: